
Proiect care prevede organizarea, funcţionarea şi administrarea Catalogului Naţional al Serviciilor Publice, depus la Senat
Parlamentari de la toate partidele au semnat pentru o propunere legislativă, depusă la Senat, care prevede organizarea, funcţionarea şi administrarea Catalogului Naţional al Serviciilor Publice, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Catalogul Naţional al Serviciilor Publice din România (CNSP) este sistemul naţional unic de evidenţă a serviciilor publice furnizate de autorităţile şi instituţiile publice. CNSP reprezintă instrumentul esenţial de monitorizare a progresului digitalizării administraţiei publice şi de fundamentare a deciziilor strategice privind transformarea digitală a României. Prezenta lege are ca scop creşterea transparenţei serviciilor publice furnizate de către autorităţile şi instituţiile publice, precum şi a accesibilităţii şi eficienţei acestora, prin simplificarea interacţiunii beneficiarilor de servicii publice cu administraţia publică. CNSP asigură accesul persoanelor fizice şi juridice atât la informaţiile privind modul de furnizare şi prestare a serviciilor publice, cât şi a mecanismele necesare pentru accesarea acestor servicii publice”, se arată în proiect.
Potrivit acestuia, serviciile publice furnizate de structurile teritoriale sau aflate în subordinea/coordonarea autorităţilor şi instituţiilor publice centrale vor fi prestate în baza unei proceduri unice, aprobată de autoritatea sau instituţia publică centrală, care se aplică în mod unitar pe întreg teritoriul României.
Catalogul este o platformă electronică publică, operată la nivel naţional şi integrată în infrastructura digitală guvernamentală, are caracter public şi este accesibil în mod gratuit prin intermediul platformei digitale serviciipublice.gov.ro.
„În CNSP şi în platforma digitală serviciipublice.gov.ro se regăsesc informaţii referitoare la autorităţile şi instituţiile publice din România, la serviciile publice oferite de acestea, la paşii necesari pentru obţinerea acestor servicii publice, la statusul digitalizării serviciilor publice şi la mecanismele de acces. Autorităţile şi instituţiile publice completează informaţiile referitoare la serviciile publice furnizate într-o aplicaţie informatică dedicată. Autoritatea pentru Digitalizarea României îndeplineşte atribuţiile de autoritate responsabilă pentru dezvoltarea, administrarea şi suportul tehnic ale CNSP şi ale platformei serviciipublice.gov.ro. Autorităţile şi instituţiile publice sunt obligate să înregistreze în CNSP informaţii despre toate serviciile publice pe care le furnizează. Autorităţile şi instituţiile publice sunt responsabile de corectitudinea şi actualizarea informaţiilor înregistrate”, arată proiectul.
Fiecare autoritate şi instituţie publică trebuie să desemneze o persoană responsabilă cu coordonarea procesului de înregistrare a informaţiilor înregistrate în CNSP.
În cazul în care autorităţile şi instituţiile publice nu înregistrează în acest catalog informaţiile prevăzute în proiect, conducătorii acestora vor fi sancţionaţi cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei.
Iniţiatorul acestui proiect de lege este deputatul PNL Octavian Oprea şi a fost semnat de parlamentari de la PNL, USR, AUR, UDMR, POT, PSD şi S.O.S România.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.