G4Media.ro

Profesoara Nina Vasile: Adevărata miză a grevei profesorilor

Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Profesoara Nina Vasile: Adevărata miză a grevei profesorilor

De o săptămână greva din învățământ este la ordinea zilei. În ciuda unor resturi salariale aruncate undeva la începutul anului, culmea, acei profesori debutanți și alții cu salariul lor se descurcă și mai greu. Dacă înainte de 2023 răbdau cam o săptămână fără să cumpere nimic înainte de salariu, acum pe 24 mai, cam cu trei săptămâni înainte de data “fericitei îmbogățiri” a contului, ei pot fluiera și mai fericiți pentru că sunt deja ușurați de bani și buzunarele sunt aproape goale.

  • Nina Vasile este profesoară de filosofie, scriitoare, doctor în filosofie.

Aerul protestelor, al grevei, s-a simțit prin cancelarii dinainte de pandemie, profesorii au tot așteptat răbdători distribuirea echitabilă a fondului pentru Ministerul educației, dar nu au fost decât mereu amăgiri, promisiuni și văicăreli din partea guvernanților. Imediat ce scăpau de gura mică a profesorilor, înaintau la finanțarea pensiilor speciale sau a altor investiții ce “nu suportau amânare”. Iată însă că nu doar buzunarele debutanților s-au simțit ușurate, ci și nevoile celorlalte categorii de lucrători în învățământ s-au văzut de neacoperit.

Dar să revenim la debutanții suplinitori, cu note peste 7, menținuți artificial în această postură prin interminabilul concurs de titularizare. Greva nu are revendicări doar pentru ei, dar o dată mai mult este nevoie să arătăm situația lor: sunt cei mai afectați și cei mai interesați de mărirea salariului și totuși ei sunt, în mod paradoxal, cei care nu pot protesta cu grevă. Așa că, vă rog să rețineți: statistica oficială a protestatarilor este falsă, debutanții sunt nevoiți să lucreze deși vor să protesteze, așa că există un procent ascuns, mult mai mare, al celor care susțin revendicările fără să poată opta pentru grevă, din simplul motiv că, de la nivelul supraviețuirii, ar urma să rămână în stradă din lipsa de bani pentru chirii, majoritatea fiind tineri singuri, cu părinți pensionari sau de condiție modestă. După cum pot fi din acele generații de… decreței care nu au mai apucat o casă gratuită de la stat și sunt maturi, necăsătoriți și fără casă, plătind și ei chirii, de regulă deja fără părinți. 

În era avansului tehnologic fără precedent, profesorii sunt în categoria minimului pe economie. Nu e de mirare că nu ajung cei mai buni profesioniști în sistem. Meseria de profesor a devenit una rușinoasă (a spune că ești profesor a devenit jenant) iar profesorii unii de care elevii cu mașini își pot râde.

Așadar, fie spus: miza grevei generale a profesorilor nu e nici pe departe doar pentru salarii iar între revendicări sunt unele nesalariale care nu au fost formulate și sunt de o importanță vitală pentru sistemul învățământului.

Voi numi doar două, deși sunt mai multe: 1. Scoaterea repetării examenului de titularizare pentru rezultatele peste 7. Și 2: Redenumirea titularizării în funcție de normă și nu de școală. Mai exact: titularizare pe 18 ore pe mai mult de o școală. Acestea sunt cele mai importante, dar ele implică de asemenea scoaterea variantei “post viabil pe 4 ani”, după cum scoaterea dosarelor de continuitate prin dosariade la inspectorat. Continuitatea poate fi simplul acord între angajator și angajat conform performanțelor. Fluidizarea mecanismului de încadrare și funcționare a profesorului trebuie să treacă prin descentralizarea managementului forței de muncă în învățământ. Și nu îi fie teamă nimănui că nu va avea ce face un inspectorat dacă nu se mai ocupă de “dosariade”.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Si vor vota profesorii cu USR, singurul partid cinstit din Parlament, pentru a incepe repararea tarii? Normal ca nu. Profesorii sunt sinonimi cu PSD, oameni de o slugarnicie fara seaman.

    • Esti unul dintre cei fata de care profesorii nu si-au facut datoria de a te fi lasat repetent…usr i-a adus in sparlament pe bordei,pe baltaretu,pe molnar,pe murariu…nici drq n-a auzit de ei,cu astia vreti voi voturi?Hai baiete,baga sub tejghea legumele astea facute din chimicale,scoateti marfa pe taraba,nu doar cersiti voturi.

    • „datoria de a te fi lasat repetent”…
      asta e datoria profesorilor?
      Si daca e sa vorbim de cine pe cine a bagat in parlament, sa vorbim de spre ministrul educatiei liviu pop, aka genunche, despre sorina pintea aka spaga in geanta, despre solomon aka shaorma cu de toate. voteaza-i tu pe astia, impreuna cu profesorii tai care protesteaza de fapt acu ca sa ajute pe peeseedeee…

    • vgabriel e clar slugă PSDNL. Niciun om normal n-ar lua apărarea PSDNL.

  2. Doamna Profesoara a inteles ca cei care au puterea fac ce vor?!
    Vorbitul fara sa te asculte nimeni e…

  3. In anii 90 la un număr poate dublu de elevi numărul angajaților din educație era aproximativ identic. Problema nu e neapărat la profesori. Nu au ce există scoli cu 2-3 clase și un total de 30 elevi. Acele scoli trebuie comasate. Ar dispărea toți auxiliarii din școlile alea cu 20-30 elevi, începând cu director, secretara, contabil, expert achiziții publice, portar, etc. Nu s-ar mai plati utilități. Iar cu banii rămași ai putea plăti decent profesorii.

  4. Profesorii nu sunt deranjați că există speciali susținuți de GIO PSD-PNL-UDMR-AUR ci că ei nu fac parte din acest grup!