G4Media.ro

Producţie-record la floarea-soarelui, dar lipsa fabricilor duce la exportul materiei prime fără…

Foto: Pexels.com

Producţie-record la floarea-soarelui, dar lipsa fabricilor duce la exportul materiei prime fără valoare adăugată

România înregistrează în acest an un record al producţiei de floarea-soarelui, cu o creştere de aproximativ 1,22 milioane de tone faţă de anul 2020, anunță Agerpres. Dar lipsa unor unităţi de procesare face ca materia primă să fie vândută la prețuri reduse, fără valoare adăugată, către alte ţări din Uniunea Europeană, arată reprezentanţii Clubului Fermierilor Români.

„Pentru cultura de floarea-soarelui, ţara noastră utilizează pentru consumul intern aproximativ 1,2 – 1,3 milioane tone, dintr-un total prognozat la nivelul anului 2021 de 3,3 milioane tone. Această cantitate reprezintă aproximativ 34% din producţia Uniunii Europene specifică acestei culturi, realizată la un randament minim de 2,75 tone/ha, în cadrul unei suprafeţe însămânţate de 1,2 milioane hectare. Anul acesta, România înregistrează un maxim al producţiei de floarea-soarelui, raportat la perioada ca membră a spaţiului comunitar european, înregistrând astfel o creştere de aproximativ 1,22 milioane tone faţă de anul 2020”, arată fermierii citați de Agerpres.

”Lipsa unor unităţi de procesare la nivel naţional conduce la vânzarea materiei prime către ţări precum Bulgaria (aproximativ 400.000 tone/an), Turcia (aproximativ 400.000 tone/an), Ungaria (aproximativ 220.000 tone/an), ţări din Asia sau vestul Europei (Olanda, Franţa şi Spania). Practic, în acest an agricol, aproximativ două milioane de tone vor fi exportate la nivel intra-UE şi extra-UE”, este de părere Cezar Gheorghe, consultant Clubul Fermierilor Români şi expert analist în comerţul cu cereale.

Datele centralizate relevă faptul că suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui în România reprezintă 27,3% din suprafaţa totală a Uniunii Europene. Astfel, în comparaţie cu Franţa, una dintre ţările cu cea mai mare suprafaţă agricolă la nivel european, care a însămânţat în acest an aproximativ 660.000 de hectare, România înregistrează unul dintre cele mai bune randamente agricole specifice acestei culturi. (Foto: Pexels.com)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Alta ar fi fost situația dacă am fi avut fabrici de ulei!
    Sau fabrici de pâine. Sau fabrici de conserve…
    Sau, în general TOT ce AVEAM în anii ’90, capacități de PRELUCRARE a producției agricole…

    • Si toate aceste fabrici arzand gazul de pomana ca in epoca de aur, in asteptarea unor productii record. Visate sau realizate.
      Da, sa traiti, tovarase secretar general!
      Numai ca, in economia de piata, fabrica de ulei, sau de zahar, sau de orice, nu poate sa astepte, ca pescarul, numai de dragul sportului de placere….
      Are curaj producatorul de floarea soarelui sa semneze in primavara un contract cu producatorul de ulei pentru productia ce va fi? Astfel incat producatorul de ulei sa-si ia niste credite ca sa dezvolre capacitati noi de productie?
      Nu, pentru ca el asteapta sa vanda la pretul pietii din toamna nu sa-l „jecmaneasca” fabrica de ulei. E drept ca fabrica i-ar putea plati ceva in avans daca ar avea credit in banca, bazat pe contract. In loc sa astepte „suventia” de la UE si sa se vaite ca nu-i acopera integral cheltuielile.
      Si mai trebuie si ceva asigurare in caz de doamne-fereste… samd
      In fiecare an e la fel: cand productie e mare pretul e mic. Iar producatorul tot sarac ramane.
      Pe alte meleaguri se intampla altfel dar pe acolo oamenii au descoperit deja roata de mai multe mii de ani.

    • Fabricile de ulei au fost printre putinele, alături de cele de zahăr de ex., din industria alimentară care s-au dovedit rentabile. Unele au rezistat alături din afar până în anii 2000. Urmăriți privatizările si achizițiile grupulu bunge. Ramura asta a fost distrusă deliberat, ca sa faca loc liber pe piata pt. Importuri si eventual sa valorifice terenurile de sub fabrici.
      Asa e cand la guvernare se perindă oameni lipsiti complet de viziune,

  2. La ce mai dăm subvenții și beneficii de la stat in agricultură dacă exportăm direct de pe câmp cu tir -uri și importăm produse de calitate îndoielnică până la pâine congelata de cea mai proastă calitate. Agricultura este capturată de mafioți gaură neagră în buget e măcinată de mafioții care vânează subvențiile și beneficiile din acest sistem nu au angajați fac evaziune fiscală și spălare de bani muncă la negru . Sa se elimine subvențiile și beneficiile din acest sistem să vedem cine mai rămâne???? Dacă se mai acordă subvenții să se facă în baza unor criterii stricte sau transformate în vauchere bonuri imputuri și controale permanente pe teren . E imposibil să acorzi subvenții unor PFA care nu au un angajat. Fermierii să se asocieze să producă produs finit nu materie primă, să se dea subvenții și beneficii de la stat doar acelor care produc depozitează procesează și valorifică materia primă , au angajați cu caracter permanent în funcție de teren.

    • Băi tipule psd istii tai au dat sunvetii la orice iar noi mâncam numai produse din import/ program tomata, gâscă cu gat roșu , cormoranii lui daea etc unde tot felul de indivizi dubioși au venit in agricultură acești vânători de subvenții/ eliminată subvenție, rambursări de TVA,eliminate despăgubire ptr seceta când ai rezervă de apă tu arunci cu bani ????

  3. Băi tipule psd istii tai au dat sunvetii la orice iar noi mâncam numai produse din import/ program tomata, gâscă cu gat roșu , cormoranii lui daea etc unde tot felul de indivizi dubioși au venit in agricultură acești vânători de subvenții/ eliminată subvenție, rambursări de TVA,eliminate despăgubire ptr seceta când ai rezervă de apă tu arunci cu bani ????