G4Media.ro

Procurorii DNA au găsit o construcție de lemn, posibil epavă antică, în…

sursa foto: Facebook/ ABADL

Procurorii DNA au găsit o construcție de lemn, posibil epavă antică, în zona de excavare a nisipului pentru lărgirea plajelor din Mamaia

Procurorii DNA Constanța au găsit o construcție de lemn, posibil epavă antică, în zona de excavare a nisipului pentru lărgirea plajelor din Mamaia, transmite Info Sud-Est, citând surse ale publicației.

Construcția, îngropată aproape în totalitate în nisip, a fost localizată la aproximativ 2 mile în larg, în zona cuprinsă între plaja Modern și 3 Papuci, la 25 de metri adâncime.

Fragmentele de lemn descoperite sunt dispersate pe o suprafață de aproximativ 20 de metri, iar în aceasta se conturează ceea ce pare a fi un catarg.

Direcția Județeană de Cultură a primit o solicitare din partea DNA Constanța prin care procurorii cer instituției să conserve in situ zona în care au fost descoperite bucățile lemnoase.

O bucată de aproximativ 40 de cm, desprinsă din construcția mare, a fost prelevată și urmează a fi trimisă la analize pentru datarea cu Carbon14, pentru a fi stabilită epoca din care provin fragmentele lemnoase.

Magdalena Tiță, directorul Direcției Județene pentru Cultură Constanța, a confirmat pentru Info Sud-Est că instituția a primit o solicitare de la DNA Constanța pentru conservarea unui perimetru: ”Solicitarea include niște coordonate, dar până la acest moment nu le-am identificat. Vom lua toate măsurile care se impun după ce vom avea mai multe informații”.

Arheologul Ovidiu Țentea, fost președinte al Comisiei Naționale de Arheologie, a declarat pentru Info Sud-Est că posibila epavă de lemn poate fi datată oricând, din antichitate până în secolul al XX-lea, iar datarea poate fi făcută cu Carbon 14: ”În România, datări C14 se fac din anul 2015 la IFIN-HH (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei) – RoAMS Laboratory. Applied Nuclear Physics Department”.

Aurel Mototolea, directorul interimar al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a declarat pentru Info Sud-Est că vestigiile arheologice susceptibile de a fi descoperite în Marea Neagră sunt, ”în primul rând, epave de nave din perioadele antică, medievală și modernă”.

Directorul MINAC a mai spus că, în conformitate cu arheologii muzeului care s-au ocupat de contractul cu SC Boskalis SRL (firma olandeză care a obținut descărcarea arheologică pentru excavarea nisipului din zona Plajei Modern), ”nu este cunoscută nicio epavă sau alt obiectiv de interes arheologic în perimetrul analizat”.

În luna ianuarie, DNA Constanța a deschis un dosar penal in rem pentru a verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, în etapa a doua a proiectului, de peste 750 milioane de euro. Ministerul a confirmat existența dosarului penal și a precizat că Certificatul de descărcare de sarcină arheologică a fost acordat, în 2019, de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa în baza aprobării de către Comisia Naţională de Arheologie a unui raport arheologic întocmit de către Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

DNA Constanța a transmis că informațiile solicitate referitoare la dosarul deschis in rem sunt exceptate din categoria informațiilor de interes public.

A contribuit Cristian Andrei Leonte. sursa foto: Facebook/ ABADL

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Cum dreaq ne punem singuri bețe în roate în toate alea. Dacă nu se măresc plajele, că de ce nu; dacă se măresc, să se ducă la pușcărie ăia( dar nu pt mită sau șpagă). Cum să se lărgească plajele în cazul ăsta sau mai bine zis când?

    • Mor de ras …Procurorii DNA au gasit o epava antica .Parca ii vad pe astia de la DNA in costume de scafandru verificand draga olandezilor …

  2. Vai, cata grija cu plajele Ro!
    Anul trecut la drogurile esuate pe plaja nu au mai avut atâta grija!
    Acum au facut si scufundari!
    Pardon,
    E posibil ca cineva a facut sa dispara drogurile capturate.
    Acum o scândură putrezita are valoare!
    Lăsați sa se extindă plaja!
    Sau nu a venit spaga?

    • @Cornu-n Fanica De droguri se ocupa DIICOT, nu DNA.

    • Macar sa nu toarna ciment peste epava gasita, asa cum au facut cu mormintele descalecatorilor unguri in zona Bihorului pe vremea lui Ceasca.

    • Mai Szteljan, de unde scoti ineptiile astea?

    • @ai zor,
      Vorbesti de Pensiile Speciale?
      Ce este DNA sau dilcot.
      Pensii speciale!
      Poate ca esti trol la ei!
      Si va doare!

  3. „Alo, DNA ? Am auzit că ați găsit L’ Espérance a lui Pierre Vaillant. Bravo, felicitări ! De acum inainte ne mișcăm și noi mai cu talent să prindem Marea Corupție? Că se aude că „navighează” cu vânt maxim in pupa de la o vreme…”

  4. Dacă găseau niște table ruginite ar fi spus ca au găsit flota românească și ca nu a fost vândută de Băsescu asa cum a insinuat presa de scandal

  5. Sunt singurul care intelege ca speta vizeaza posibile acte de coruptie in procesul de declasificare a perimetrelor din care se extrage nisipul? Si daca nu ma insel, la mijloc sunt bani europeni, nu de la buget. Adica, mai pe romaneste, se cerceteaza modul in care cei care au efectuat prospectiunile (cine oare?) in vederea declasarii perimetrelor de catre (presupun) o comisie formata din specialistii din Ministerul Culturii. Dc toata lumea si-a facut treaba legal, nu or sa ramana decat niste intrebari interne despre cum de le-a fugit epava de pe sonar. Dc nu, sa raspunda pt ce au facut. Proiectul nu se va opri, cu siguranta. Doar ca, a cata oara, ne facem de ras?

    • Sigur a fost ceva nelegal, că așa au aflat cei de la DNA, dintr-un pont venit de la cineva care știa de navă și că aceasta nu apare în hârtii. Doar nu s-au dus ei în costum de scafandru din întâmplare pe acolo, cum zice Hans mai jos.

    • Este absolut corect. Dacă se cercetează o speță legată de bani furați în vreun fel tot e o treabă. Numai să nu oprească lucrările. Este unul dintre foarte puținele lucruri bune făcute în ultimii 20 de ani.

  6. eu sunt curios cum au ajuns procurorii dna la 2 mile in larg si la 25 de metri adancime? au costume de scafandru?

    • Au „sonar”. 🙂
      Iti dai seama ca DNA nu are nicio competenta sa descopere epave (ma rog, nu in sensul propriu…)
      Tinta este pur si simplu blocarea proiectului.
      Mobilul?
      Mai greu de stabilit.
      Ar putea pur si simplu sa fie razbunare. Multi „intreprinzatori de sezon” aveau alte sperante de la exploatarea plajelor amenajate cu bani europeni.
      Adica sa nu poti tu sa bagi cateva bar-beach-uri pe metru patrat si sa scoti bani ne-fiscalizati ca nu te lasa UE? Ca cine cere bon fiscal imbracat numa-n slip?
      Cat despre descarcarea arheologica, vreau sa vad si eu o suta de metri de litoral, pe apa sau pe uscat, in care, daca infigi harletul nu dai de un ciob, un os, un lemn, ceva cu vechime de la 250 la 2500 de ani.
      Pe baza asta orice investitie pe zona tarmului Marii Negre poate fi inghetata.
      Asa ca, orice denunt la DNA – in orb, fara nicio documentare – are toate sansele de reusita.

  7. Chiar mă miram de ce sunt atâtea comentarii la articolul ăsta, dar ca de obicei românul tot cu bășcălie și interes zero pentru ceva care ar putea fi important. Ar fi interesant să fie ceva antic, deși mă cam îndoiesc. Dacă e ceva mai „recent”, s-ar fi știut, presupun.

  8. Se pare ca procurorii DNA se pricep si la arheologie. Pe lângă finanțe, fotbal, construcții, infrastructură, administrație, educație șamd. Nu-i greu ținând cont de toate nulitățile angajate în instituțiile statului român, pe pile și pentru sporuri.

  9. Să fie o bucată din flota lui trăienică?

  10. DNA, cea mai mare infectie a justitiei romane, o sperietoare naiva scoasa dupa interesele diverselor servicii securistoide!

  11. Am înteles că ar fi un car alegoric din antichitate,mai exact din timpul domniei faraonului MAZARIS 1 -ul,cercetarile continua doar pentru a gasi și ramașitele armasarului Borcelaus Virilius,vor sa i cloneze pe ambii pentru a acoperi deficitul demografic cu care se confruntă tara noastra…bravo dna..in sfarsit o idee geniala..RESPECT.

  12. Sa gasesti tu, DNA, o ,,constructie” fosta subacvatica in Marea Neagra si sa nu te creada nimeni ca e interesul a strict arheologic, e trist.
    Vedeti ca toate cele n’spe institutii interesate in chestia asta sa ” identifice perimetrul”.
    Daca e Arca lui Noe?
    Nimeni nu va mai auzi de ,,constructia” asta si macar sa recuperam trecutul, daca varza prezentului e tot mai umflata.
    P.S. La vremea asta, acea bucata de lemn prelevata trebuia trimisa in regim de urgenta pentru datare cu C14 si gata analizata.Poate se pierde ori s-a pulverizat la propriu.
    P.P.S. Nimic nu se leaga, nimic, hotie si taraganeala.

  13. Mei,copii.Pe timpuri cam prin anii 1700 Marea Neagra in zona Mamaia era pana in zona Dobrogea.Eh,de acolo pana in zona spital militar a fost un fel de port dar mic.Din Hanul piratilor pana in Navodari pe malul marii au fost(nu era canalul)case de locuit unde traiau lipovenii pescari in satul Navod.Din cauza cresterii marii sau retras un pic mai in spate pe deal langa ghiol care si acesta facea parte din mare.Apoi au inceput inundatiile care au inundat satul Siut in care si acum pe fundul lacului mai sunt case,o biserica si un avion din razboi.Ca si lacul Tasaul din Navodari e format din apa de ploaie si un izvor care iesea din zona Lumina si se scurgea pana la pod CFR apoi pe langa USAS ,zona EST din Navodari si se scurgea unde este acum centrul orasului,de acolo in ghiol si mare.De jur-imprejurul lacului Tasaul erau case lipovenesti apoi p timpul lui Ceasca s-au daramat si sa facut centrul orasului,pe marginea fostului lac s-au construit blocuri iar in centru este parcul in care nu se poate construi nimic ca e mlastina dedesubt.Eh,sa inceput constructia canalului si pamantul sa tasat in zona SUD a orasului de aceea e asa de inalta zona si zona Delfinariu unde marea era pana aproape de piata Tomis3,si in colo spre bulevardul Mircea.Acum de la mare si pana la Delfinariul e umplutura iar lacul Siutghiol era pana intersectia mare unde e acum molul.V-am dat un pic de istorie.

  14. DNA nu cerceteaza pe fundul apei. Constructorul care prin punera in aplicare a procesului tehnologic gaseste o piesa arhiologica este obligat sa anunte autoritatile. Acestea pot sista lucrarile. Corporatiile straine au un obicei de a invoca tot felul de astfel de asazise piedici in derularea lucrarilor, si trimit beneficiarului notificari privind costuri suplimentare pentru portiuni de lucrari sistate. Chiar daca beneficiarul nu le aproba , dupa terminarea lucrarilor corporatia va da in judecata statul Roman. De regula sunt contracte de tip FIIDIC si se judeca la Paris, unde statul Roman a pierdut toate procesele. Este posibil ca DNA sa cerceteze daca este adevarata presupusa descoperire. Descarcarea arhiologica se face pe baza de studii, nu se sapa pana in mijlocul planetei.