G4Media.ro

Procesul de la Curtea de Justiţie a UE privind soarta Secţiei Speciale.…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Procesul de la Curtea de Justiţie a UE privind soarta Secţiei Speciale. Punctul de vedere al Comisiei Europene: „Înfiinţarea Secţiei contravine legislaţiei europene”

Comisia Europeană (CE) a trimis Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) un punct de vedere devastator pentru Secţia Specială înfiinţată anul trecut de puterea PSD-ALDE, potrivit unui document consultat de G4media. Punctul de vedere a fost trimis Curţii de la Luxembourg în cadrul unui litigiu dintre magistraţii din România şi Guvern privind modificările legilor Justiţiei.

În esenţă, Comisia Europeană spune că înfiinţarea de către puterea PSD-ALDE a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) încalcă legislaţia europeană, mai exact, articolul 19 din Tratatul Uniunii Europene şi articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consacră cerinţa de independenţă a instanţelor. Practic, CE spune că Secţia Specială nu prezintă garanţii de independenţă.

Comisia enumeră efectele nocive ale înfiinţării SIIJ: efect inhibator asupra magistraţilor, aparenţa influenţelor şi presiunilor exterioare asupra instanţelor, afectarea încrederii cetăţenilor în Justiţie.

 

Comisia precizează că nu ar fi avut probleme cu înfiinţarea unui nou parchet specializat în România dacă ar fi existat o „justificare obiectivă şi plauzibilă” sau „motive plauzibile legate de buna administrare a justiţiei”. CE constată că puterea PSD-ALDE nu a justificat credibil nevoia unei astfel de Secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor.

În primul rând, nu există statistici sau studii care să ateste un grad mare de infracţionalitate în rândul magistraţilor, astfel încât Guvernul să fi fost nevoit să înfiinţeze un astfel de parchet specializat ca să combată criminalitatea din cadrul acestei categorii profesionale. Ba dimpotrivă, înfiinţarea SIIJ aduce, în opinia CE, „prejudicii grave de imagine magistraţilor, ceea ce va afecta încrederea cetăţenilor în justiţie”.

Comisia respinge şi argumentul PSD potrivit cărora au făcut SIIJ ca să elibereze magistraţii de sub teroarea DNA. CE atrage atenţia că CSM a dat aviz negativ înfiinţării Secţiei Speciale, iar magistraţii, în adunările lor generale, au respins cadoul otrăvit al PSD care a dorit să îi elibereze, cu forţa, de sub aşa zisa teroare.

Un alt argument al Comsisiei este acela că specializarea anchetatorilor pe categorii de persoane nu aduce un plus de calitate investigaţiilor. Dacă înainte DNA era specializat în combaterea corupţiei din rândul magistraţilor, acum SIIJ trebuie să ancheteze de la infracţiuni de drept comun până la infracţiuni complexe de corupţie comise de magistraţi, în condiţiile în care Secţia Specială nu are resurse.

Ultimul argument al CE împotriva SIIJ este acela că există suspiciunea că Secţia Specială a fost făcută tocmai ca să transfere dosare sensibile de la DNA la SIIJ, „care ar putea fi mai predispusă intervenţiilor şi presiunilor exterioare, de ordin politic, decât o instituţie consacrată şi consolidată în timp precum DNA”.

CE nu nominalizează, dar e limpede că se referă la încercări ale SIIJ de a lua dosare de la DNA precum cazul Tel Drum în care este investigat fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

Comisia europeană precizează în punctul de vedere trimis CJUE că înfiinţarea SIIJ este criticată în raportul MCV din noiembrie 2018, precum şi în rapoartele GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia.

Cum s-a ajuns la CJUE. Forumul Judecătorilor şi Mişcarea pentru apărarea statutului procurorilor au deschis mai multe procese în justiţia din România împotriva CSM-ului condus de Lia Savonea şi a Inspecţiei judiciare conduse de Lucian Netejoru. În cadrul acestor litigii, asociaţiile au cerut sesizarea CJUE, iar Curţile de apel Piteşti şi Bucureşti şi Tribunalul Olt au sesizat Curtea de la Luxembourg şi au cerut să răspundă mai multor întrebări: dacă modificările legilor justiţiei, printre care şi înfiinţarea SIIJ, respectă legislaţia europeană sau dacă recomandările MCV sunt opţionale sau obligatorii pentru România.

Ce poate face CJUE. Dacă instanţa europeană de la Luxembourg declară faptul că Secţia Specială încalcă legislaţia europeană, este case closed pentru Guvern şi SIIJ trebuie desfiinţată. Nu există până acum exemple de state membre care să nu respecte deciziile CJUE. În caz contrar, CE poate aplica sancţiuni financiare sau declanşa „opţiunea nucleară”, articolul 7 din Tratatul UE, care duce la suspendarea dreptului de vot al statului membru în Uniune.

Polonia a respectat decizia CJUE. În decembrie anul trecut, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat legea prin care a fost anulată scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme de la Varșovia de la 70 la 65 de ani, măsură care a dus la retragerea forțată a mai multor judecători, inclusiv a președintelui Curții.

Decizia șefului statului polonez a venit după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea noii legi privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, tranşând o dispută în acest sens între Varşovia şi Bruxelles.

Când s-ar putea pronunţa CJUE. Deşi cei mulţi magistraţi speră ca CJUE să se pronunţe în chestiunea SIIJ până la sfarşitul acestui an, surse judiciare spun că un termen mai plauzibil ar fi primăvara anului viitor. Deocamdată, instanţa europeană este în faza colectării de puncte de vedere de la instituţii, iar procedurile judiciare sunt anevoiase.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

35 comentarii

 1. Sa ploua cu condamnari in curtea PSD-ului!

  • Sa nu uitam ca si Ciorbea are parte din vina ca nu a atacat la CCR.
   Dar cum putem fi siguri ca doar Avocatul Poporului ar fi putut sa o atace?

  • Comisia Europeana a gresit grav, folosind doar expresii diplomatice.
   Comisia Europeana trebuia sa aiba curajul sa spuna lucrurilor pe nume.
   Nu doar „Există riscul să fie folosită abuziv …”, ci chiar a fost si este folosita in mod abuziv, pentru a-i timora pe procurorii si pe judecatorii corecti, cinstiti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care au in lucru dosare ale infractorilor din mafia psd.
   Nu doar „se creează o suspiciune generală privind posibilitatea unor influențe politice, ceea ce poate afecta în mod semnificativ independența justiției …”, ci chiar este sigur ca primeste comenzi politice si afecteaza independenta justitiei.
   Nu este o „structura autonoma …”, ci este o structura creata de mafia psd si se afla in mainile murdare ale mafiei psd.
   De aceea, Sectia Speciala trebuie urgent desfiintata, guvernul mafiei demis, parlamentul borfasilor dizolvat si organizarea de alegeri generale anticipate.

  • @Cozmin, intr-un document juridic la curte trebuie sa folosesti limbajul curtii, nu poti scrie ca un jurnalist.

 2. Baba Hârca adina florea, floarea neagra cu miros de cadavru a pesedelei, LA PUSCARIE!

 3. Sa se desființeze imediat, ar dori unii, astfel încât sa nu mai trimitem specialiști gen Kovesi, sub suspiciuni de încălcare a legii.

  • Esti platit, sau pur si simplu nu ai creier?
   Cand CE, Comisia de la Venetia, GRECO toate sunt de acord ca siij este ilegal, tu te mai uiti in gura tzoparlanului Bubicel Toader si a jibovinei GarboVaran?
   Toti astia care vorbesc de binom, stat paralel, protocoale, presiuni asupra judecatorilor, Pahontu si cate si mai cate nu sunt altceva decat niste infractori care isi apara averile dobandite prin furt, trafic de influenta si alte cioranii. Toate pe spinarea poporului Roman.
   Daca maica-ta, sora-ta, nevasta-ta, fiica-ta ar fi violate de unii de-astia eliberati prin magaria recursului compensatoriu poate ti-ar veni mintea la cap!
   Coruptia si apararea ei sunt TRADARE DE TARA!

  • Aoleo, și „specialiștii” gen florea și alte portocale „paraditoare” aflate în slujba mafiei PRO(ST) -PSD-ALDE ce-or să facă? Cum o să mai inventeze ei „suspiciuni de incslcarre a legii” împotriva celor care îndrăznesc să-i deranjeze pe făptașii penali, cum o să mai poată comite abuzuri împotriva magistraților neafiliați rețelelor infracționale, cum o să mai intimideze pe cei care vor respectarea legii?

  • Troll detected ♪….♫…..♫♫

  • @ trolul securist b@nu, bah grasule, mai lasa imbuibatul cu hamburgheri, vezi ca democratii tai voi sa-i interzica!

  • S-a sculat asistatul penal după ce adormise plictisit de prostiile pe care tot el le spunea. Odată sculat, a constatat mai întâi ca „s-a pișat pe el”, cum a și recunoscut de câteva ori apoi s-a confundat cu fantoșa harley pentru că, sculat fiind, s-a uitat in oglindă și s-a văzut mare si gros.Și a început să bălească crezând că e pe breitbart. Și a rămas sculat.

  • Sti ca sub obladuirea adinei florea psd a terorizat un judet?Sti cat a profitat tstal juvinei? Sti cate persoane au fost aduse la faliment de triplets mazare- constantinescu-florea?Este corect ca i divida care a utilizat pentru interesul, strict, al psd-ului un document clasificat sa fo
   Ie sefa unei structuri in justitie?Ei bine,NU.Noi, contribuabili onesti nu putem accepta.Ai auzit postacule?

 4. Asadar ne adresam Juntei (psd) spre a lua imediat orice masuri va crede de cuviinta (daca e de buna-credinta, Pegra) pentru a face sa inceteze barbaria SS-Gestapo. Iar Matracuca Adolfina sa mearga, de fapt si de urgenta, la zdup.

 5. Cred că nu este un om zdravăn la cap, cu un dram de raționament care să vadă altfel lucrurile, această secție a fost creată de psdeu prin ciordache la ordinul pușcăriașului. Scopul creării acesteia rezidă în dorința de a intimida magistrații în desfășurarea onestă a activității și de a-i ancheta pe hoții din acest partid, care, după cum s-a demonstrat, sunt mulți. Este secția proprie a psdeului, prin care se dorește înfăptuirea actului de justiție în mod discreționar, după cum se vrea la partid. A fost identificat un pâlc de magistrați coruptibili, dispus a se pune la dispoziția partidului, dispus a face actul de justiție după sugestiile primite de la dragnea, ciordache, zerolicea etc, concomitent, de-a semăna teroare în rândul magistraților care anchetează acte de corupție săvârșite de acești escroci din psd. Am spus și o repet, trebuie să existe o instanță care să ancheteze eventuale fapte de corupție ale magistraților, dar nu înfințată de psd, nu coordonată de oamenii din psd, sub diverse forme, nu înțesată de magistrați asupra cărora planează nenumărate suspiciuni, magistrați repudiați chiar de sistemul judiciar. Vor veni și ne vor spune că sunt magistrați care au promovat niște concursuri. Da, așa este, doar că toate acele concursuri au fost dubioase, cu multe semne de întrebare, cu multe ciudățenii. Stan de la CCR a promovat un astfel de concurs cu notă maximă, din câte îmi aduc eu aminte, să fim serioși, nu a fost capabil să răspundă la niște întrebări de o simplitate ridicolă în fața membrilor comisiei din Parlament, în momentul desemnării sale pentru judecător la CCR. Amintiți-vă cine este adina florea, o individă care a spus că nu a fost niciodată independentă, a avut un moment de sinceritate, așa este, nici acuma nu urma a fi independentă, ci dependentă de psdeu, tocmai din pricina acestui fapt a și fost poziționată și promovată în această secție. Doar nu suntem cretini, au vrut să se pună la adăpost, să-și facă mendrele în voie, fără a mai risca ceva, fără a sta cu stres că vor fi depistați și băgați la pușcărie de niște magistrați îndrăzneți. Această secție trebuie desfințată de urgență, găsită o modalitate corectă, prin conlucrarea sistemului judiciar cu factorii de decizie, pentru constituirea unui departament care să ancheteze eventuale fapte ilegale comise de magistrați, dar în mod corect, independent de politic și de orice alte ingerințe externe.

  • De ce crezi ca trebuie un departament special care sa judece magistratii? De ce nu instante superioare, dar obisnuite?

   Ce anume impune departament separat?

  • Erata: sa cerceteze, nu sa judece!

   DNA pt coruptie, Parchetul pentru alte infractiuni, etc.

 6. Dar pana acum ca acesta structura era in strucura DNA ului si ei cercetau magistrati dupa cum doreau ,nu contravinea principiilor UE ?
  Sa fim seriosi…multi fraieri cred tot ce le spune UE…

 7. Acelasi lucru face si aceasta sectie…cerceteaza magistrati corupti….ca cei de la dna ploiesti,cei de la dna oradea,procurori de la caracal care nu au permis politiei sa intre sa salveze viata aceli fete,ca procuroarea care a intrat si a luat cu forta acea fata pentru cetateni americani..

  • Cara-te de pe G4, postac infect, du-te langa draknea si psd-alde, ca le duci dorul!

  • Tocmai, la Ploiesti si la Oradea procurorii i-au trimis in judecata, pe baza de probe beton, pe infractorii din mafia psd.
   De aceea, mafia psd le-a adus tot felul de acuzatii, iar procurorii Sectiei Speciale, aflati in slujba mafiei psd, s-au prefacut ca ii cred pe infractori si nu pe procurori.
   Toti infractorii au declarat ca au fost obligati de procurori sa faca marturisiri si denunturi false, iar likelele de la Sectia Speciala au ignorat probele zdrobitoare prezentate de procurori, si i-au acuzat pe acestia pe baza minciunilor infractorilor.

 8. Să ne-nțelegem, nu zic că argumentarea statului român a fost bună, fiindcă n-o cunosc. Altfel, lucrurile sunt totuși extrem de simplu de explicat:

  – secția exista și înainte, însă într-un mod extrem de netransparent; era controlată exclusiv de DNA printr-o decizie internă. Mai mult, procurorii din DNA îi anchetau pe mulți dintre judecători pentru sentințele date. Numai un idiot ar mai avea nevoie de un argument în plus, totuși mergem mai departe și pentru idioți;
  – secția actuală este înființată prin lege și este departe de influența politică; nicio persoană din această secție nu are nevoie de vreo aprobare din partea unui politician (nici ministru, nici parlamentar și nici chiar președintele României) ci doar din partea CSM.
  – e o copilărie să spui că secția nu își are rostul („clienți”) când, sub DNA, practic 1 din 2 magistrați avea dosar. Știindu-se cu musca pe căciulă fiindcă (atenție, idioți!) multe din dosare erau pregătite pentru șantaj, înainte de a face predarea către secția legal constituită, secția din DNA a clasat pe bandă rulantă sute de dosare.

  • Poti sa minti cat vrei, sluga PSD, stapanii tai vor ajunge curand la puscarie.

  • @de_facto :
   Tot ce ai scris reprezinta minciunile sfrunate ale mafiei psd si ale likelelor aflate in solda sa.
   Foarte bine ca Sectia care ii investiga pe magistrati facea parte din DNA. DNA este o directie a Parchetului, compusa din cei mai corecti si competenti procurori. Procurorii DNA ii anchetau doar pe judecatorii corupti, care ii achitau pe infractorii din mafie.
   Sectia actuala este infiintata printr-o lege data de infractorii din parlament, pentru infractorii din mafia psd. Aceasta Sectie se afla la discretia mafiei psd, terorizandu-i pe procurorii si judecatorii corecti, cinstiti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care au in lucru dosare ale infractorilor din mafia psd. In aceasta Sectie au fost pusi doar procurori corupti, santajabili si incompetenti, dispusi sa se prostitueze in favoarea infractorilor din mafia psd. Mafia psd si-a infiltrat oameni corupti, santajabili, fara pic de onoare si rusine chiar in CSM si in Inspectia Judiciara.
   Dosare nu aveau decat magistratii corupti si santajabili. Mai existau si plangeri ale infractorilor, impotriva magistratilor corecti, dar acestia nu aveau de ce sa tremure, pentru ca stiau ca nu au facut nimic ilegal si deci nu ii paste niciun pericol.
   Sectia Speciala a clasat dosarele magistratilor corupti, aflati in slujba mafiei psd, care ii achitau pe infractorii din mafie.

 9. Muresan, de facto si ceilalti postaci PSD incearca sa induca ideea ca sectia exista si inainte sub alta forma, ceea ce nu e adevarat.

  SS-ul e inventia lui Dragnea pentru a pune Justitia sub controlul PSD-ului odata pentru totdeauna.

  Turnatorul Voiculescu ne-a zis-o mai demult: „daca nu avem justitia, nu avem toata puterea.” Deci mafia PSD incearca sa puna mana pe justitie, ca sa subjuge complet Romania.

  • Cat ma bucur ca isi mai aduce cineva aminte si citeaza zisele varanului, care nu sunt inventii, ci declaratii dovedite prin inregistrari/stenograme (nu mai retin, au trecut cativa ani de atunci, cred ca vreo 8 -10)!
   E bine sa le mai aducem din cand in cand in atentie, ca sa le mai taie macaroana latrinistilor.

  • Minciuna are și ce vota dar și picioare … scurte

   Prima minciună: „de facto si ceilalti postaci PSD incearca sa induca ideea ca sectia exista si inainte sub alta forma, ceea ce nu e adevarat.”

   Uite ce zice DNA în 8 martie a.c.:
   „Actualizare la 08.03.2019:
   În perioada 01 septembrie 2002 – 11 octombrie 2018, pe rolul Direcției Naționale Anticorupție au fost înregistrate un număr total de 5.854 de cauze penale care vizau presupuse fapte de corupție săvârșite de magistrați.
   Dintre acestea, un număr de 655 de dosare au fost constituite ca urmare a unor sesizări din oficiu, ceea ce reprezintă un procentaj de 11,1%.”

   sursa, aici: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9322

  • A doua minciună: declarația respectivă, cu pusul mâinii pe justiție NU a fost făcută. A apărut în titlul unui articol din evz.ro, care vorbea despre ce o emisiune la ProTv din ziua anterioară.

   In articolul din evz nu existau ghilimele de citat. Dacă totuși ar fi fost spusă neghiobia la televizor, la câți dușmani ca voi are Voiculescu, ați avea și ați flutura măcar un fragment video sau cu care să vă susțineți minciunile.

   Dar … NU AVEȚI NICIO DOVADA! Sunteți doar niște … sărmani postaci 😉

  • Trolul agramat și incult care-si zice „defecat o” duhnește de la o poștă a X-link dintr-ala maro închis, de latrină. De fiecare dată când mănâncă din troaca pestilențială de la luju, securiștii varanisti care servesc mafia PRO(ST)-PSD-ALDE se strică la burtă și-i apucă diareea. Așa iese la lumina reflectată le oala veceului postacul de facto= defecat o. Dus cu „mimica feței” pe „apa sâmbetei”, idiotul le spune altora că mint dar, cretin fiind, demonstrează singur că mincinosul este el însuși pentru că exact din ce citează el rezultă fix că secția „nu a existat niciodată înainte, sub nicio formă”. La postaci, „minciuna are picioare scurte” dar mintea lor, și mai și iar la ăsta, cea mai bună „dovadă” e imbecilitatea lui, de fiecare dată. Cât despre turnătorului la securitate Voiculescu, analfabetul ăla de-și zice profesor, degeaba se chinuie postacul retardat s-o dea cu „ghilimelele”, cu „articolul”, cu „televizorul” când știe toată lumea: reptila solzoasă a sâsâit ea însăși, cu limba aia despicată printre plăcile cornoase, declarația cu pricina „daca nu avem justitia, nu avem toata puterea.” L-au auzit toți, pe el, direct, pe varanul împuțit.

 10. In Romania Clanul Mafiot al Magistratilor impartit intre tabere, care si cat au furat si confirmate de sentine, nu le convine sa fie anchetati! Problema este a independentei din punct de vedre politic al acestei institutii si fata de restul justitiei, CSM, etc, caci totul este corupt. Aceasta institutie de judecare a magistratilor care sunt vinovati in proportie de peste 80/100 de jaful din Romania, ar trebui sa aibe in componenta ei magistrati, germani, americani, etc. ori sa fie alesi din cei mai renumiti profesori de drept de la facultatile de drept din tara si sa aibe varsta peste 50 de ani pentru a -si judeca odrazlele cu apucaturi de spagari si hoti!

  Judecatorii din Puterea Judecatoresca au dat sute de mii de sentinte in favorea infractorilor si coruptilor la retrocedari, terenuri, case, parcuri, paduri, rauri, zacaminte, licitatii, banci, fonduri foste comuniste, caritasuri, furtul proietati private, contracte, etc. De unde credeti ca erau banii in geamntane si sacose cu milioanele plimbati prin institutiile statului si prin ministere?

 11. Tot circul e doar o INCALCARE GROSOLANA A CONSTITUTIEI SI O UZURPARE DE ATRIBUT CONSTITUTIONAL AL CSM cum e prevazut in CONSTITUTIE la art 134 alin 2.

 12. Nu pot sa cred așa ceva !!El blejnar , când apărea la televizor ,la antena ne spunea una alta el incasa sute de mii !! Este ireal !!si alții se chinuie sa supravietuiasca !!doamne !!!

 13. Alo!Aaaaloooooo!!!!! Ce-aveți mă, ăia de la Comisia Ieuropeană, bre ?
  Păi ce facem nene cu tovarășa Florea ? Rămâne iea fără loc de dat cu…părerea ?
  Adica ea o „cercetește” pe infama Kovesi la modul ilegal ?Vai!!! Să nu vă audă bre „juristii” din comisia Ciordache-ca-che, că fac plici de ciudă și vor zice că Rumania a ajuns o Colonie ca și Kölnul. Cum care köln?Kölnul și laptele, bre!. Apoi vor sări pos@tacii începând cu Mircea Knock Out de la Haznaua trei, care va arăta spre finalul emisiunii că Varanu e om cinstit. Apoi vine Donci La și spune ca ea va fi”un președinte muncitor și dedicat” doar „că cât” era la Bruxelles i-a cam pierit graiu, de credeau ăia că-i mută,fapt pentru care e de vină Iohannis care i l-a furat, ca și pe casele alea, care sunt 7 sau multiplu de 7- depinde a cui emisiune o urmărești- că și domnul Trădiceanu(care între timp numai e domn) a spus că este stat paralel ca așa știe dânsul de când era la facultatea de construcții desi nu a construit niciodată nimic, nici măcar un coteț de găini, deși că el e mare cocoș. Sa ne răspunda Codrin că el e revoluționar, că în dec.1989 avea o scobitoare in buzunar și cu iea a luptat împotriva turcilor, că a uitat-o în buzunarul de la spate, asta până când s-a așezat pe ea. Pardon, teroriștilor. Da.

 14. truli-luli sau cum era? Jawoll și încă ceva