G4Media.ro

Proces inedit în Franța: Un ministru în funcție, cel al Justiției, este…

foto: captură video

Proces inedit în Franța: Un ministru în funcție, cel al Justiției, este judecat pentru conflict de interese

Este o premieră pentru cea de-a cincea Republică. Începând de luni, timp de 10 zile, actualul ministru al justiției, Eric Dupond-Moretti, va sta în boxa acuzaților, suspectat de conflicte de interese în contextul funcției sale, transmite agenția AFP, citată de booursorama.com.

Audierea în fața Curții de Justiție a Republicii (CJR), singura instanță abilitată să judece membri ai guvernului pentru fapte comise în exercitarea funcțiilor lor, se deschide la ora 14.00 la Palatul de Justiție din Paris.

Eric Dupond-Moretti, care este „senin” și „nerăbdător” să se explice, potrivit anturajului său, este așteptat să facă o declarație de deschidere la sfârșitul după-amiezii. Interogatoriul său este programat pentru marți dimineață.

Fostul avocat vedetă a păstrat încrederea președintelui Republicii, în pofida punerii sale sub acuzare.

În timpul audierii, programată să dureze până la 16 noiembrie, el va rămâne ministru ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, sau aproape: vor fi luate măsuri „pentru a asigura buna funcționare a autorităților publice și continuitatea statului”, cum ar fi delegări de semnătură, o absență din Consiliul de Miniștri sau înlocuirea sa în banca guvernului în Parlament, a declarat o sursă guvernamentală.

“Trebuie să aibă timpul necesar pentru a se apăra”, a justificat vineri premierul Elisabeth Borne.

„Regula clară”

Eric Duponc-Moretti își joacă fără îndoială viitorul în politică. Întrebată la începutul lunii octombrie dacă acesta va demisiona dacă va fi condamnat, Elisabeth Borne a răspuns că există o „regulă clară”, care a fost deja „aplicată” altor miniștri, cu referire la Alain Griset, care a trebuit să părăsească guvernul.

Dacă va fi găsit vinovat, ministrul ar putea fi condamnat la cinci ani de închisoare, la o amendă de 500.000 de euro, precum și la o pedeapsă suplimentară de neeligibilitate și interzicere a exercitării unei funcții publice.

Fostul avocat spune că este „nevinovat” și reiterează că nu a făcut decât să urmeze „recomandările” ministerului său atunci când a lansat anchete administrative împotriva a patru magistrați cu care a avut divergențe pe vremea când era avocat.

Acest caz fără precedent a început la sfârșitul lunii iunie 2020, în marja așa-numitului dosar de corupție „Paul Bismuth” împotriva fostului președinte Nicolas Sarkozy, când Le Point a dezvăluit că Parchetul Național Financiar (PNF) a făcut să fie examinate facturile telefonice ale mai multor avocați, printre care Eric Dupond-Moretti, pentru a descoperi o posibilă cârtiță care i-a informat pe Sarkozy și pe avocatul său Thierry Herzog că sunt interceptați.

Eric Dupond-Moretti, un prieten foarte apropiat al lui Herzog, a denunțat o „anchetă mafiotă”. „Am basculat în Republica Judecătorilor”, a declarat cel care era unul dintre cei mai mediatizați avocați ai țării la acea vreme, înainte de a depune plângere.

Ministrul justiției de atunci, Nicole Belloubet, a cerut o „inspecție operațională”. După ce a devenit ministru, Eric Dupond-Moretti a ordonat o anchetă administrativă împotriva a doi magistrați și a șefului PNF pentru a determina posibile abateri individuale.

Castex, Belloubet, Molins

Într-un alt caz, el a deschis, de asemenea, o anchetă administrativă împotriva unui fost judecător detașat la Monaco, ale cărui metode de „cowboy” le denunțase în calitate de avocat și împotriva căruia a depus o plângere în numele unui client pentru încălcarea confidențialității.

În timpul anchetei, Eric Dupond-Moretti, care a avut întotdeauna o relație dură cu judecătorii, a denunțat o anchetă „tendențioasă” menită să „murdărească reputația unui fost avocat” și să alimenteze procesul său pentru „nelegitimitatea de a ocupa funcția” ministru al Justiției.

Aproximativ douăzeci de martori vor depune mărturie în proces, printre care fostul prim-ministru Jean Castex și Nicole Belloubet.

Printre ceilalți martori se vor număra cei patru magistrați vizați – și exonerați în urma procedurilor disciplinare -, sindicaliștii care au depus plângeri împotriva ministrului și fostul procuror general la Curtea de Casație, François Molins.

El este ministrul care „supervizează magistrații”, „ministrul unora dintre deputații care îl vor judeca”, iar procurorul care instrumentează dosarul își datorează întreaga carieră administrației Macron, a susținut duminică la Radio J șeful Partidului Socialist, Olivier Faure, temându-se de un proces „în mare parte trunchiat”.

„În timpul zilei (el) va fi judecat și apoi se va întoarce seara în biroul său pentru a se ocupa de chestiuni de justiție” iar acest lucru lasă să “planeze suspiciuni”, a acuzat și Sébastien Chenu de la RN.

CJR este o instanță pe jumătate juridică, pe jumătate politică, formată din trei judecători de la Curtea de Casație și doisprezece parlamentari din toate partidele. Ea este criticată în mod regulat pentru clemența hotărârilor sale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...