G4Media.ro

Primul tanc M1 Abrams pierdut de Ucraina, pentru care există confirmare vizuală…

Tanc M1 Abrams (Sursa foto: Wikimedia)

Primul tanc M1 Abrams pierdut de Ucraina, pentru care există confirmare vizuală / E posibil ca echipajul să fi scăpat cu viață

Rusia a reușit să distrugă primul tanc M1 Abrams, de producție americană, folosit de Ucraina, transmite publicația Forbes. Pierderea este confirmată vizual.

Vehiculul ar fi fost distrus în afara orașului Avdiivka, cucerit recent de ruși. Imagini cu tancul au circulat pe mai multe canale populare de Telegram. Vehiculul ar fi fost distrus, potrivit surselor citate, de Brigada 15 de Pușcași Motorizată, care provine din orașul rus Samara.

Potrivit bloggerilor ruși, vehiculul a fost atacat cu o dronă kamikaze. Distrugerea tancului este o lovitură de imagine pentru Rusia, însă în condițiile actuale de pe front, care este dominat de drone, incidentul nu surprinde. Potrivit generalului-maior ucrainean Vadim Skibitski, îi ia inamicului trei minute să detecteze un tanc aflat în câmp deschis și încă trei pentru a-l ataca. „Astăzi, o coloană de tancuri sau o coloană de trupe care avansează poate fi descoperită între trei și cinci minute și lovită peste alte trei minute”, a explicat el, pentru Wall Street Journal.

Ucraina a pierdut și alte tancuri avansate, de producție vestică, în acest conflict. Printre acestea se numără modele Leopard 2 (de producție germană) și Challenger 2 (britanic).

Potrivit organizației OSINTtechnical, este posibil ca echipajul tancului să fi scăpat cu viață. La Abrams, muniția este ținută într-un compartiment special, aflat în spatele turelei. Atunci când compartimentul este lovit, explozia este direcționată spre partea din spate, iar echipajul are mari șanse de supraviețuire. Imaginile cu vehiculul distrus arată că asta s-a întâmplat. Nu știm dacă tancul mai poate fi recuperat și reparat.

Rușii au reușit recent să scoată din luptă și două lansatoare de rachete HIMARS din dotarea Ucrainei. Din fericire, cele două vehicule pot fi reparate și au ajuns deja în SUA, unde vor fi readuse în stare de luptă.

De cealaltă parte, Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri în timpul invaziei din Ucraina, echivalentul întregului său inventar activ de dinainte de război, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...