G4Media.ro

Primăvara Problemelor: Cum să eviți majoritatea vizitelor costisitoare la veterinar în funcție…

Sursa Foto: istockphoto.com

Primăvara Problemelor: Cum să eviți majoritatea vizitelor costisitoare la veterinar în funcție de sezon

Cu sosirea primăverii, bucuria petrecerii timpului în aer liber alături de animalele de companie devine o prioritate. Totuși, odată cu entuziasmul adus de natură, este important să fim conștienți și de provocările specifice acestui sezon, precum și de cele care pot apărea în celelalte anotimpuri.

Una dintre dilemele majore cu care se confruntă mulți proprietari este costul tratamentelor, care deseori depășesc semnificativ prețurile tratamentelor umane. Aceasta este o barieră majoră în accesarea îngrijirii medicale pentru animalele de companie și poate pune presiune asupra stăpânilor.

În acest articol, explorăm aceste provocări specifice primăverii și vă oferim sfaturi practice și accesibile pentru a reduce la minimul necesar vizitele medicale, indiferent de anotimp.

Primăvara

  1. Alergiile sezoniere
Sursa Foto: istockphoto.com

Acest anotimp este renumit pentru toate alergiile pe care le cauzează atât animalelor, cât și oamenilor. Alergiile sunt reacții ale sistemului imunitar cauzate de diverși alergeni din mediu, cum ar fi polenul, puful anumitor arbori, acarienii, mușcăturile de insecte și chiar banalele particule de praf. Anumite rase de câini și pisici sunt mai predispuse la alergiile sezoniere decât altele. Cel mai adesea se îmbolnăvesc rasele cu blană lungă cum ar fi Labradoodle, Golden Retriever sau Labrador Retriever sau Persanele și Maine Coon – în cazul pisicilor, deoarece blana lor poate reține alergenii.

Cum se previn: cel mai simplu mod de a evita manifestarea alergiilor este simpla evitare a substanțelor cauzatoare, însă provocarea apare atunci când nu suntem siguri de originea afecțiunii. În aceste situații, o metodă deloc costisitoare de prevenție este efectuarea unui test de alergie în cadrul unui cabinet veterinar de încredere, în care un medic dermatolog va determina cauza exactă a alergiei și va recomanda măsuri de evitare.

În acest mod, se evită declanșarea sau agravarea simptomelor și odată cu acestea și tratamentele scumpe și inaccesibile pentru mulți dintre stăpâni, mai ales atunci când simptomele pun în pericol viața animalului.

Acest test poate fi realizat în orice perioadă a anului, făcându-l foarte convenabil pentru proprietari și reducând considerabil numărul vizitelor la medic.

  1. Intoxicații cu plante și produse chimice

Cu venirea primăverii, numeroase plante și produse chimice folosite în grădinărit își fac apariția. Unele dintre acestea pot fi toxice pentru animalele de companie dacă sunt consumate sau chiar inhalate.

Printre plantele problematice pe care le găsim în majoritatea grădinilor se numără: narcisele, lăcrămioarele, zambilele și crinii. Dacă narcisele și lăcrămioarele provoacă simptome digestive care se pot remedia la medic, intoxicația cu zambile și crini provoacă cel mai adesea insuficiență renală animalelor de companie, fiind foarte dificil de tratat.

De asemenea, majoritatea îngrășămintelor, ierbicidelor și pesticidelor conțin substanțe periculoase pentru animale, simptomele variind de la vărsături până la convulsii.

Prevenție:

  • Mențineți substanțele chimice în locuri inaccesibile pentru animale, cum ar fi dulapuri închise, și limitați accesul animalelor în grădină câteva ore după folosirea produselor.
  • Optați pentru plante non-toxice sau chiar benefice pentru animale, sau limitați accesul la zonele în care cresc aceste plante.
  1. Căldurile și reproducerea necontrolată

Primăvara este considerată un moment optim pentru reproducerea multor specii animale, deoarece condițiile de mediu devin mai favorabile pentru supraviețuirea puiilor. Totuși, mulți stăpâni nu își doresc sau permit să îngrijească puii rezultați, iar uneori animalele se pot îmbolnăvii de boli cu transmitere sexuală în cazul împerecherii necontrolate. Aceste consecințe atrag costuri foarte ridicate de întreținere sau tratament.

Chiar și în cazul în care se evită reproducerea, după o anumită vârstă secreția hormonilor sexuali poate provoca diverse tipuri de cancer, cum este cancerul mamar la femele și cel prostatic la masculi.

Prevenție: cea mai sigură metodă de prevenție este castrarea masculilor și sterilizarea femelelor. Deși unii proprietari consideră acestă intervenție ca fiind una dăunătoare animalului, acesta nu este decât un mit fără baze științifice concrete.

Deși poate părea ca o investiție la prima vedere, este una dintre cele mai comune, sigure și ieftine intervenții chirurgicale. Operația are multiple beneficii pe termen lung și reduce enorm costurile care apar în cazul animalelor intacte, precum tratarea piometrului, cancerului sau complicațiilor de sarcină.

Vara

  • Paraziții
Sursa Foto: istockphoto.com

Puricii, căpușele, râia și paraziții interni nu reprezintă doar un disconfort, ci o adevărată sursă de infecții secundare și de disfuncții ale organelor interne. Medicii veterinari de la JoyvetCabinet Veterinar Bucuresti ne-au dezvăluit că cel mai adesea se confruntă cu Boala Lyme, Babesioza și Rickettsioza transmise de căpușe, care sunt fatale în lipsa tratamentului imediat.

Speciile de căpușe care le transmit sunt greu de identificat de stăpâni și chiar și de personalul calificat, fiind necesare măsuri preventive. Deși ajută să evităm locurile pline de vegetație, aceasta nu reprezintă o metodă sigură de evitare a infestațiilor. Cea mai eficace măsură este deparazitarea externă și internă, cu ajutorul unor substanțe farmaceutice special concepute, la prețuri foarte accesibile pentru toate categoriile de stăpâni.

  • Insolația

Pielea și blana animalelor de companie pot fi sensibile la arsurile solare, mai ales în cazul animalelor cu pielea deschisă la culoare sau cu blana subțire. De asemenea, animalele pot fi predispuse la insolație dacă stau expuse la soare și caniculă, deoarece nu pot transpira eficient pentru a se termoregla. Tratamentul de urgență a insolației implică adesea costuri mari de spitalizare.

Din fericire, prevenția este foarte simplu de realizat, prin asigurarea unui aport suficient de apă curată și limitarea expunerii la soare în timpul amiezii. Se recomandă ca plimbările să se facă dimineața și seara, când este mai răcoare.

Toamna

  • Intoxicația cu struguri, ciuperci, ghinde și castane

În plimbările zilnice, acordă atenție lucrurilor pe care animalul vrea să le mănânce, deoarece multe roade apărute în acest anotimp sunt iritative sau chiar toxice și fatale pentru blănoși.

Iarna

  • Rănirea pernițelor

Deși temperaturile scăzute și zăpada nu prea cauzează leziuni la pernițe animalelor de companie, nisipul, sarea și substanțele chimice folosite pentru topirea gheții de pe trotuare sunt foarte corozive pentru țesutul lăbuțelor. Recomandarea dnei Mirela Boca – veterinar Bucuresti este ca în aceste perioade să se folosească încălțăminte specială disponibilă în pet-shopuri, balsamuri sau creme protectoare veterinare și să se spele și usuce lăbuțele animalului întors acasă.

  • Creșterea în greutate
Sursa Foto: istockphoto.com

Scăderea activității fizice în timpul iernii poate cauza creșterea în greutate mai ales dacă aportul caloric din alimentație rămâne neschimbat. Deși multor proprietari li se par simpatice animalele grăsuțe, acestea suferă cel mai adesea de probleme secundare precum ficatul gras, prediabet și probleme renale serioase, toate acestea necesitând tratamente îndelungate, întrucât nu sunt diagnosticate decât după avansarea bolilor.

Pentru a evita aceste complicații, asigură-te că animalul tău face suficientă mișcare prin joacă, plimbări sau chiar luându-l cu tine când ieși la alergat.

  • Intoxicația cu antigel

Intoxicația cu antigel este o problemă gravă pentru animalele de companie, deoarece acest lichid este dulce și atrăgător, fiind adesea ingerat de animale. Antigelul conține etilen glicol, o substanță extrem de toxică pentru câini, pisici și alte animale. Înghițirea chiar și a unei cantități mici de antigel provoacă insuficiență renală acută și alte complicații ce necesită intervenție medicală de urgență și un tratament foarte lung. În cazul celei mai mici suspiciuni, apelează de urgență la o ambulanta veterinara.

Iarna, ai grijă la depozitarea antigelului în locuri inaccesibile, la posibilele scurgeri sau urme rămase după alimentarea mașinii și evită să ții animalul de companie în apropierea ta în aceste momente. De asemenea, poți opta și pentru variante non-toxice de antigel.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...