G4Media.ro

Primarul Clotilde Armand a propus într-o ședință organizată de consilierii PNL rezilierea…

sursa foto: Romprest

Primarul Clotilde Armand a propus într-o ședință organizată de consilierii PNL rezilierea contractului cu Romprest: Prețul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus față de Oradea

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a propus, marți, într-o ședință organizată de PNL, rezilierea contractului cu compania de salubritate Romprest, cu care se află în conflict încă de la începutul anului.  Armand a spus că va face propunerea de reziliere într-o viitoare ședință a Consiliului Local Sector 1.

Situația s-a tensionat în ultimele săptămâni după refuzul companiei de a mai ridica gunoiul de pe străzi. Unul din motivele invocate este neîndeplinirea obligațiilor contractuale în mod repetat.

La ședința organizată de PNL, care nu susțin rezilierea contractului, ci maxim renegocierea lui, participă și reprezentanții Romprest. Primarul Clotilde Armand i-a și acuzat pe liberali în timpul dezbaterii că acționează ca avocați ai companiei.

Primăria sectorului 1 a semnat în iunie 2008 (primar Andrei Chiliman, PNL) contractul cu compania Romprest, pe o durată de 25 de ani. Contractul a fost semnat în aceeași zi în care Curtea de Apel București a anulat întreaga procedură de achiziție. Contractul a rămas totuși în vigoare deoarece nici o instituție n-a cerut anularea lui în instanță pe motiv că întreaga procedură a fost anulată.

Valoarea estimată a contractului era atunci de aproape jumătate de miliard de euro, însă tarifele s-au modificat în timp.

Potrivit unor documente obținute de Economedia.ro, Romprest a înaintat primăriei la începutul anului o estimare de buget de 240 de milioane de lei, pentru servicii de curățare a străzilor, colectare și depozitare a deșeurilor și deszăpezire.

Primarul Clotilde Armand a refuzat să mai plătească o serie de facturi pentru anul trecut, în valoare de peste 14 milioane de euro, pe motiv că tarifele practicate de companie sunt de 4-5 ori mai mari decât în alte orașe și a acuzat compania că a facturat lucrări neexecutate în realitate.

În timpul ședinței de Consiliu Local, primarul Clotilde Armand le-a prezentat consilierilor o comparație între tarifele practicate în București de Romprest pentru servicii de salubritate și cele ale operatorului local din Oradea.

”Oradea și Sectorul 1 sunt UAT (Unități Administrativ Teritoriale) similare din România ca populație, buget, suprafață și nivel de dezvoltare. Comparativ cu Oradea, costul salubrizării în Sectorul 1 este necompetitiv. Prețul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus față de Oradea. Prețul unitar pe metru cub pentru colectarea și transportul deșeurilor de la populație în Sectorul 1 este cu 266% mai mare decât în Oradea. Ponderea salubrizării stradale în bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferentă de la PMB) este de 9,56%, față de numai 1,13% la Oradea. Aceste diferențe indică un comportament monopolist al operatorului delegat în Sectorul 1”, se arată în documentnul prezentat de primarul Armand la întâlnirea organizată de liberali.

Alte informații din document:

”Comparație costuri salubrizare stradală
Costurile anuale cu salubrizarea stradală în Oradea se ridică, potrivit contractului, la 20 milioane lei fără TVA. În Sectorul 1, facturile de salubrizare stradală prezentate de operator în 2020 (excluzând serviciile prestate de terți: eliminare, concasare, sortare, tratare) se ridică la 165 milioane lei fără TVA, de peste 8 ori mai mult decât la Oradea.
Observație: Pe km², costul anual al salubrizării stradale în Sectorul 1 ajunge la 2,42 milioane lei/km², adică de 14 ori mai mult decât în Oradea (0,17 milioane lei/km²).

Comparație costuri gunoi de la populație
Costul anual pentru colectarea și transportul gunoiului de la populație în Oradea se ridică, potrivit contractului, la 8,2 milioane lei fără TVA. În Sectorul 1, facturile de colectare și transport prezentate de operator în 2020 se ridică la 21 milioane lei, de 2,5 ori mai mult decât la Oradea.
Observație: În Sectorul 1 sunt colectate anual de la populație numai 172 mii de metri cubi de deșeuri, fata de 242 mii mc în Oradea. Prețul pe mc în Sectorul 1 este de 3,66 ori mai mare decât în Oradea.

Ponderea în bugetul local
În Oradea, salubrizarea stradală costă (cu TVA) numai 1,13% din bugetul anual. În sectorul 1, salubrizarea stradală costă 9,56% din bugetul total calculat ca bugetul local și componenta de buget PMB aferentă Sectorului 1. Ponderea salubrizării stradale în bugetul Sectorului 1 este de 8,4 ori mai mare decât în bugetul Oradiei.

Concluzie
Prin durata excesivă și costul nejustificat de ridicat în comparație cu alte UAT-uri similare, contractul J077/S/30.06.2008 de delegare a salubrizării Sectorului 1 către Romprest este flagrant dezechilibrat în defavoarea cetățenilor Sectorului 1.”

Vezi aici integral analiza comparativă a tarifelor de salubritate în București și Oradea

Citește și

EXCLUSIV DOCUMENTE De ce se luptă Clotilde Armand cu Romprest, sumele enorme cerute pentru serviciile de salubritate și cum poate fi reziliat contractul

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

56 comentarii

  1. Care Contract ? Parca ziceati ca nu exista .
    Dna Doarme , nu se autosesizeaza sa investigheze .
    Pamant pe voi

  2. Săraca. #ninonino

    • NeaGică bre, bate-te peste gură, că la cum le trosnești mata, #ninonino poate fi sirena autoutilitarei de la Săpoca, de la secția specializată in consumatori cu ștate vechi !

    • NeaGică bre, bate-te peste gură, că la cât le trosnești mata, #ninonino poate fi sirena autoutilitarei de la Săpoca, de la secția specializată in consumatori cu ștate vechi !

  3. De ce nu spuneţi că a părăsit şedinţa în pline discuţii, i-a lăsat pe toţi cu ochii în soare, halal primar, circ odios!

  4. Dar ce spune madam despre cele sapte dosare de incuviintare executare silita care au fost solutionate fara cale de atac in favoarea Romprest, trei in data de 10 iunie (nr. dosare 22145/299/2021, 22162/299/2021 si 22164/299/2021), doua in data de 11 iunie ( 22142/299/2021 si 22147/299/2021), iar ultimele doua in 14 iunie (22141/299/2021 si 22143/299/2021)?

  5. Alo, Redacția? Vă rugăm să introduceți pictograme pentru avertizarea trollilor la articolele legate de Clotilde, cum sunt cele pentru minori la emisiunile tv, că doar nu vreți să-i aveți pe conștiință, săracii de ei, știut fiind că și așa lucrează intr-un stres cumplit cât e ziulica de lungă !

    • @Scara® – Asta voiam sa spun si eu, s-au adunat hienele pe articolul asta, ba chiar sunt foarte galagioase. Pana la urma, asta nu poate sa fie decat de bine, ii roade disperarea si au bagat masiv in postaci.

    • Au sărit fomiștii să-și apere sursa imorală și ilegală de venituri.

    • Ce vremuri Tovarasi cand pe aici postau doar useristi de bine, cadre de nadejde ale Partidului. 😂

  6. Parcă contractul ăla nu exista, de ce nu a propus rezilierea până acum și a făcut circul ăsta sinistru?

    • @Lex – Nu stiu daca toti cei care tot ii dati cu „contractul nu exista” chiar nu intelegeti sau doar va prefaceti ca nu intelegeti. Poate stiti totusi ce este aceea o figura de stil (poate totusi ati citit in cartile de limba si literatura), contractul respectiv are probleme mari, cu toate astea e greu se spus, dupa atata timp in care nu s-a facut nimic in sensul asta, care este calea legala de urmat.

    • @kafka, madam a spus cu subiect și predicat că CONTRACTUL NU EXISTĂ, ești tamp?

    • @Xel
      Pai daca tu ai inteles mot-a-mot ca nu exista contractul, de ce scrii despre reziliere?

    • Kafka, dragule dacă folosim aceeași unitate de măsură putem afirma și că Olivia Ster folosește figuri de stil în condițiile în care cunoaștem personajul, așa cum o cunoaștem și pe Doamna Primar din timpul guvernării Ciolos, că a spălat inclusiv cearșafurile matrimoniale la TV!
      Știu vei spune că nu există comparație, că educația primită de doamnele acestea este diferită!
      Corect! Dar instinctele, năravurile, apucăturile , nu!

  7. Prin furăciune a venit va sta și va pleca cu toate furaciunile, o excroacă ca mulți alții care au colonizat

  8. Romprest este compania securității la fel ca si hexipharma , d aia exista acest linsaj mediatic.
    Atat timp cat securiștilor si securității le este permis să dețină companii asa o sa fie mereu. Monopolul securității pe domenii cheie ce influențează electoratul ca masa de manevră trebuie sa ia sfârșit.

    • Total de acord… pacat ca in Romania numarul oamenilor care gandesc a scazut sub punctul critic… Daca Clotilde nu e sustinuta acum, va pierde toata lumea. Tare mi-e ca e prea tarziu…

    • Se vede dupa cum a fost intocmit acel contract. Niste conditii absolut incredibile.

      Contract pe 25 de ani (de ce nu 50 sau 100?) Fara posibilitatea ca cel care plateste sa poata sa faca audit pentru serviiile prestate in primii 15 ani! Cine mama naibii ar semna un astfel de contract dement, el fiind cel care plateste? Ei, liberalii de la S1 au acceptat asta, in 2008, cu semnatura lui Chiliman pusa pe mizeria asta. Si s-au scurs prin teava asta deja sute de milioane de euro.

      Si banii au ajuns in foarte multe locuri. Uitati doar cati sustinatori apar pentru mafia gunoaielor din S1, din toate partile, si de la partidele politice, si din presa.

      Liberalii daca mai continua mult cu sustinea acestui contract pot sa isi pune linistiti sigla Romprest pe buletinul de vot, in 2024.

  9. PAI CUM SA ACCEPTE PNL rezilierea,nu tot pnl l-a semnat?Trebuie sa dea spaga inapoi,ce conteaza ca prostii platesc taxe,da’ asa-i in romanica,am vazut troli morti care se baga-n seama
    sa manince si gura lor…

    • Hai ca nu trebuie sa dea toata spaga inapoi. Doar jumatate, ca deja s-a consumat jumatate din contract. Pot invoca chiar caz de forta majora si sa nu dea spaga inapoi, ca pana la urma nu e vina lor ca se lupta Clotilde cu mafia.

  10. Vad ca din toti astia care comenteaza nu face nimeni un simplu calcula matematic.

    Nu sunt fan al Sopranos (aka mafia gunoaielor) dar sa spui ca in Oradea costa doar 3 milioane euro/an salibritatea (40 milioane cat e in Sector 1 impartit la 13), mi se pare usor nerealist. Poate atat costa din bugetul local si restul e platit cum ar trebui sa fie de cetateni. Nu „gratuit” cum e in Sectorul 1.

    • Hai sa vorbim in lei, nu in euro. Bugetul de salubrizare Oradea anual este de 45 milioane lei fara TVA, din care 20 strazile, 20 gunoaiele si 5 deszapezirea:
      http://www.oradea.ro/fisiere/subpagini_documente/264/Contract%20de%20delegare%20RER%202020.pdf
      Bugetul salubrizarii Sectorului 1 cerut de Romprest este 221 milioane anual fara TVA, din care 165 numai strazile. Asta inseamna de 8 ori mai mult pentru strazi decat la Oradea. Dar in plus Oradea e aproape de 2 ori mai mare ca sectorul 1, de aci raportul 1:14, adica cu 1300% in plus.

    • In Oradea e vorba DOAR de gunoiul stradal. Operatorul incaseaza bani direct de la cetateni pentru gunoiul menajer.
      Bugetul pe S1 este pentru gunoiul stradal + menajer cetateni , 238.000 de locuitori

    • @Compari aiurea
      Citeste contractul RER Vest si vei vedea care sunt tarifele in Oradea negociate de primarie. Nu are importanta daca locuitorii platesc direct la RER sau plateste primaria pentru ei, tariful pe metru cub e acolo.
      La sectorul 1 doar bugetul anual PENTRU SALUBRIZARE STRADALA este de 165 milioane fara TVA. Per total, 221 milioane la care se adauga TVA. La Oradea, toata salubrizarea costa 45 milioane fara TVA: stradal, menajer, zapada.

    • Pe modelul Clotide, vad.
      In aberatiile de calcule ale clatitei scrie asa : pt „deseuri populatie” 33 lei/mc in Orade
      Ia uite ce zic astia din Oradea : ” în noiembrie anul trecut Consiliul Local Oradea a aprobat tarifele pe care RER Vest le va aplica în municipiu: colectarea şi transportul deşeurilor reziduale costă 88,92/mc, biodegradabilele 51,44 lei/mc, iar reciclabilele, care până acum se colectau gratuit, 40,38 lei/mc. ”
      Unde vezi tu 33 aia ?
      Mincinoasa cu spume femeia asta, nu intelegi.

    • Am dat mai sus linkul unde poti vedea preturile oficiale, nu ce spune presa ca „va fi”. In momentul asta pretul mediu pentru deseurile populatiei la Oradea este 33 lei/mc, anume: 37,11 lei/mc pentru desuri reziduale, 27,24 lei/mc pentru biodegradabile si 40,38 lei.mc pentru reciclabile.
      Ce te motiveaza sa minti cu nerusinare? Sa-ti intre bine in cap: Ati pierdut, gunoaielor!

  11. Nu ma pricep eu prea tare la contracte dar tare ma tem sa nu ne trezim ca la fratii Micula cu niste despagubiri imense peste cativa ani.
    Nu merge cu a zis Clotilda si gata. Asta cand a pornit razboiul trebuia sa vada si cu cateva mutari inainte.

    • Găbițule exact aia o să se întâmple. Vezi că contractul ii public iar condițiile de reziliere sunt transparente dar imposibil de aplicat.

      De forțează rezilierea poolimea din S1 o să plătească cu vârf și îndesat. C-asa-i in tenis

  12. Citiți bă contractul că e public și vedeți în ce situații și condiții se poate rezilia. Se poate rezilia dar cu plata întregului contract scrie negru pe alb.

    Așa că mai stati gură-cască la ce prostii scoate pe goarnă franțuzoaica dilie că sigur va faceți mai „deștepți” =))

    #nunemaifacembine

    • Ce inseamna intregul contract ? La ce pret ? La ala din 2008 ? La un pret calculat al pietei? S-ar putea sa fie mai bine sa-l rezilieze decat sa continui sa platesti preturi de 3-4 ori mai mari timp de 10 ani de acum incolo.

  13. Poza e din Ramnicu Valcea, nicidecum din sectorul 1

  14. Bugetul de salubrizare Oradea anual este de 45 milioane lei fara TVA, din care 20 strazile, 20 gunoaiele si 5 deszapezirea:
    http://www.oradea.ro/fisiere/subpagini_documente/264/Contract%20de%20delegare%20RER%202020.pdf
    Bugetul salubrizarii Sectorului 1 cerut de Romprest este 221 milioane anual fara TVA, din care 165 numai strazile. Asta inseamna de 8 ori mai mult pentru strazi decat la Oradea. Dar in plus Oradea e aproape de 2 ori mai mare ca sectorul 1, de aci raportul 1:14 la km patrat, adica cu 1300% in plus fata de Oradea pe km patrat. Bingo!

  15. Sunt absolut convins ca se compara mere cu pere. In primul rand in Sectorul 1 se plateste inclusiv colectarea gunoiului de la populatie, in Oradea am gasit un comunicat de la inceputul acestui an in care se zice „RER Vest este în plină campanie de încheiere de noi contracte cu toţi orădenii.”
    DECI MINTE.

    A trecut mai mult de o saptamana de cand Clotide a sustinut ca a fost atacata de „mafie” cand era in masina , a sunat la 112 si a postat pe facebook. Nu sa dus inca sa depuna plangere la politie ! Nu faceti un articol si pe tema asta ?

  16. Întâlnirea continua și la ora 18.34 dna Primar a plecat după 10 minute deși în sala era și Prefectul Bucureștiului și președintele Anrsc nici un consilier usr plus plin de ziariști, dar ea a considerat ca nu e de nasul ei sa rămână sa rezolve problema. Oare cine nu vrea sa se ridice gunoiul din sectorul 1.as fi întrebat-o dar ia-o de unde nu e….

  17. Prin sustinerea acordata Romprest la toate nivelurile, PNL ilustreaza admirabil notiunea de „stat captiv”.

  18. Un contract nu se reziliaza in Consiliu, este atributia primarului, prin apararatul de specialitate, intalnirea era despre solutii de iesit din impas….chiar si Romprestul poate cobori pretul, macar cu spaga data pe vremea lui tudorache…dar pana atunci, verificati la sange prestatiile, calitativ si cantitativ si vorbiti pe probe, pana la reziliere, pe cale judecatoreasca, … ne mananca sobolanii

  19. Aaa, deci renegocierea contractului propusa de domnul Burduja(PNL), nu a tinut. Hahaha.🤣
    Si-a si gasit cu cine.

  20. Asadar mare ciondaneala in jurul chestiunii daca exista sau nu contractul. Desigur, nici un cuvintel, nici o justificare pe analiza comparativa de pret a postacilor iubitori de gunoi romprest. Elefantul din incapere este invizibil. Foarte invizibil 😀

    • Vrei sa compari – un ziarist integru ar lua cele 2 caiete de sarcini și ar face o comparație ce înseamnă fiecare serviciu. Unom cu scaun la cap ar vedea ca prin Oradea trec zilnic câteva zeci de mii de oameni prin sectorul 1 poate mai mult de 1 milion. Zic oameni care trec nu care locuiesc în Oradea cu tot cu cele 11 comune limitrofe sunt aprox 250.000 de locuitori în sectorul 1 aproximativ același nr de locuitori însă doar la niv de sect 1 avem 30.000 de agenți economici generatori de gunoaie care nu plătesc contracte cu operatorul.

      Dar ce zic eu, asta ar face un ziarist integru sau un om de buna credință care nu e posta de meserie

      Madame urla de 1 săptămâna 2 ca toate facturile sunt plătite la zi, realitatea e alta, o arata chiar hotărârile instantei prin care s-a admis executarea silita a primăriei pt facturile restante și neplătite. Cică doar pe 2021 ar fi vreo 25 milioane lei. Toate aceste lucruri ar trebui sa fie informații publice pe care un ziarist integru ar fi trebuit sa le ia în considerare, dar de…….

  21. Multi postaci iubitori de gunoi romprest. Gunoi la gunoi trage.
    Gunoaiele de postaci au sarit sa apere gunoiul din capul lor.

  22. Nu zicea madame zilele trecute ca acest contract de fapt nu exista? Acum vrea sa il rezilieze? 😀
    Nu-i nimic, fanii continua sa puna botul la toate balivernele madamei.
    Apropos, in Oradea costul salubrizarii nu include colectarea gunoiului menajer, se pare ca madame nu stie asta

  23. Statul român nu are o lege a standardelor de cost și a profitului maxim pentru contracte de tip stat(instituție, primărie) – agent privat. E necesară în România. E necesar să existe un control de costuri – beneficii. În lipsa acestor lucruri contractul e contract și nu prea văd cum îl anulezi chiar dacă acolo s-ar duce 90% din veniturile primăriei pe următorii 99 de ani. În lipsa unor reglementari, doar buna credință a celor ce conduc în momentul semnării unui contract mai contează.

  24. Clotilda,printesa gunoaielor.Cine e gunoi,de gunoaie se ocupa.

  25. Iar compara mere cu pere nu mai puneti botu la orice habarnist/a

  26. De ce nu se face comparație cu restul sectoarelor si cu Oradea……ca sunt nu stiu cum similare. În provincie oricum sunt mai ieftine decât în București. Si in vest mâncarea este mai ieftina ca in București și aia castiga mai mult decât noi. Dar la salarii nu faceți si voi comparație dintre România și restul Europei…….doamne ferește. Noi trebuie sa ne descurcam cu 2 lei. O sa fie ….pleacă ai lor și vin ai nostri……dupa ce scapa de contract sunt curios sa vad dacă va fi la fe ca ala din Oradea sau mai ieftin ar trebui……carici ….o sa spună ca aici este capitala si noi tot ca prostii ramanem…..sunt satul de minciunile voastre de 30 de ani

  27. Hai cu blocarea conturilor primariei contesei d’tomberon. Sa vezi atunci chiraiala la postacii usr-isti? Exista sau nu contractul?

  28. asa e la ROMANICA-NORMALA-EDUCATA la Bucuresti

  29. PNL ia apararea unor infractori,vezi Chiliman.

  30. Un primar care se lupta pentru banii cetatenilor si pentru corectitudine , din principiu.Putea sa intre in hora si sa isi achizitioneze niste diamante, un yacht, ceva ce nu a avut acasa si nici nu a visat, dar prefera sa se ia de piept cu PNL, PSD, comanditarul secret al firmei aspirator, presa favorabila etc.
    Cozile de topor ca viespiile la miere viseaza diamante, macar un pol.