G4Media.ro

Primăria Tureni (Cluj) de dezice de discursul primarului care a anunțat că…

Sursa foto: Facebook / Primăria Tureni

Primăria Tureni (Cluj) de dezice de discursul primarului care a anunțat că primul document scris în limba română datează din 1276 / ”Nu este scris în limba română, ci în limba latină”, precizează primăria / Primarul insistă: ”Contractul e în limba română”

Primăria Tureni precizează pe pagina de Facebook că afirmațiile primăriței Daniela Mănăilă, conform cărora atestarea documentară a localității ar fi fost descoperită recent și că e scrisă în limba română datând din anul 1276 este falsă.

”Referitor la prima atestare documentară a comunei Tureni, în contractul de vânzare – cumpărare a unei livezi, acest contract NU A FOST DESCOPERIT pe traseul DX A3 – Tureni, NU este scris în limba română, ci în LIMBA LATINĂ, este datat 1276, iar numele comunei noastre este scris „Villa Thur”. Acest document este în Arhivele Naționale ale Statului Român, de la Cluj Napoca.

Le mulțumim, încă odată, colaboratorilor noștri de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei, de la Cluj Napoca, pentru implicarea în aceste săpături arheologice, de o importanță fundamentală pentru înțelegerea fenomenului de continuitate antropologică, în teritoriile intra-carpatice!

Primăria Comunei Tureni, prin intermediul ACESTEI pagini de socializare, va continua să prezinte doar informații oficiale, verificate, cu privire la starea de fapt din comunitatea noastră”, transmite Primăria Turceni.

Citește și:

Un primar din Cluj susține că s-a descoperit un document din 1267, scris în limba română / În realitate, cel mai vechi document în limba română datează din 1521 / ”De 750 de ani, la Tureni se vorbea deja limba română”

Primarul comunei, Daniela Mănăilă, a revenit cu o explicație și insistă pe ideea e scris în limba română.

”CONTRACTUL ÎN LIMBA ROMÂNĂ. A fost foarte mult analizată postarea mea, referitoare la contractul în limba română găsit la Tureni și care datează de la 1267. El nu a fost descoperit acum, ci se află la Arhivele Statului. Ne-a vorbit despre el istoricul Vasile Lechințan.

Istoria este importantă și trebuie să o prețuim, pentru că ne spune cine suntem și de unde venim. În acest caz, arată că Tureniul și Transilvania erau locuite de români încă din secolul al 13-lea. Descoperirile recente, din epoci dacice și romane (foto), sunt și ele revelatoare. Dacă s-a înțeles că acest document a fost descoperit acum, ne pare rău. A fost o neînțelegere regretabilă”, a scris primarul.

Daniela Mănăilă a scris miercuri că ”arheologii au găsit un contract de vânzare-cumpărare între doi frați pentru o livadă, datat 1267, scris în limba română”.

”Tureniul a fost locuit de daci, apoi și de romani, iar acest lucru a fost reconfirmat de specialiști. Lucrările de descărcare arheologică de pe traseului drumului de legătură între DN1 și A3 au dus la descoperiri extrem de valoroase. (…) Și încă ceva s-a mai descoperit: dovada că aici trăiesc români de sute de ani. Arheologii au găsit un contract de vânzare-cumpărare între doi frați pentru o livadă, datat 1267, scris în limba română. Adică acum mai bine de 750 de ani la Tureni se vorbea deja limba română.

Le mulțumesc arheologilor pentru munca extraordinară pe care o fac și pentru dovezile pe care le găsesc. Știm cine suntem, dar la fel de important este să știm și de unde venim”, a scris primarul pe pagina sa de Facebook.

De fapt, la Tureni s-au găsit urme de locuințe și un vârf de lance a cărui vechime a fost estimată din secolul II AC, dar și urme de locuințe romane, vase de provizii romane, gropi de provizii romane și oase de animale. Acest sit arheologic provine din perioada romană, cuprinsă între anii 106 – 271 D.C. (după Christos), conform Primăriei Tureni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Publicati respectivul contract si vedem cu totii in ce limba e.

  2. She knows better. Period.

  3. pai si normal, ca: civis romanvs svm 😉

  4. important este că nu e în magyară !!!