G4Media.ro

Primăria preia ELCEN de la Ministerul Energiei, cu datoriile istorice și activele…

sursa foto: Elcen

Primăria preia ELCEN de la Ministerul Energiei, cu datoriile istorice și activele imobiliare de 1,4 miliarde de lei

Creditorii ELCEN, cel mai mare producător de energie termică din România, au aprobat luni planul de reorganizare al societăţii aflate în insolvenţă, a declarat pentru Economica.net Ovidiu Neacşu, reprezentant al administratorului judiciar Sierra Quadrant SPRL.

Sierra Quadrant arată în planul de reorganizare publicat pe site că ELCEN are terenuri evaluate la 1,4 miliarde de lei.

Adunarea creditorilor Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a avut loc luni.

Potrivit planului, Compania Municipală Energetica SA a Primăriei Capitalei ar urma să preia ELCEN prin transfer de afacere şi nu prin cumpărarea titlurilor de la acţionari – Ministerul Energiei (97,5% din capital) şi Romgaz (2,5%) – cum era preconizat iniţial, iar preţul transferului ar urma să fie egal cu suma estimată oficial că s-ar obţine din vânzarea forţată a activelor ELCEN, în ipoteza falimentului societăţii, de 891,3 milioane lei, transmite Economica.net.

Printre cele mai importante elemente ale planului de reorganizare se află reevaluarea în scădere masivă a valorii creanţei istorice a ELCEN asupra RADET, de la 3,7 miliarde lei la doar 1,095 miliarde lei, bani pe care Primăria Capitalei se va obliga să-i plătească producătorului de energie termică. ELCEN va obţine astfel şi dreptul de a-i fi rambursată de la bugetul de stat TVA în valoare de circa 543 milioane lei, drept de încasare care va fi compensat cu creanţe bugetare asupra companiei insolvente. În plus, Primăria se va angaja să-i despăgubească şi pe ceilalţi creditori ai RADET.

Potrivit unei analize realizate de Frames, soluția de reorganizare a ELCEN, aprobată de Adunarea Creditorilor, vizează, în esență, transferul de active din patrimoniul ELCEN către o nouă entitate, compania municipală Energetica SA, aflată în subordinea Primăriei Capitalei.

”Cum și RADET, aflat tot în insolvență, va proceda la transferul de active către Energetica, se va centraliza sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET, care va asigura servicii de termoficare de calitate pentru bucureșteni.

Potrivit planului ELCEN, transferul de active și activități este prevăzut să fie realizat până la finele anului 2018, cu o perioadă tranzitorie estimată la un an.

Printre măsurile vizate se află și recuperarea creanței pe care ELCEN o deține împotriva RADET, în valoare de 1,095 mld.lei.

Plata creanței este propusă să fie realizată în termen de 3 ani. Planul de reorganizare vizează, totodată, încasarea prețului de transfer al activelor ELCEN în cuantum de 891 mil. lei la care se adaugă investițiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 mil. lei.

Noua companie municipală Energetica SA, care urmează să gestioneze SACET, sistemul de alimentare centralizat cu energie termică al Capitalei, are ca obiectiv să atragă finanțări nerambursabile pentru investiții în vederea alinierii capacităților de producție la obligațiile de mediu, cu termene limită de respectat până în 2023.

Valoarea investițiilor este estimată la 513 mil. euro pentru perioada 2018-2030, din care 77 milioane de euro în următorii 4 ani.”, se mai arată în analiza realizată de Frames.

Foto: Elcen

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Este o etapa benefica pentru locuitorii Bucurestiului.Calculele sunt inutile, doar asa sa aratam ca respectam legea insolventei ,care este una din cele mai proaste acte normative,mai ales in situatia companiilor de utilitati publice care asigura populatiei acestei tari conditii decente de viata.Daca guernul/guvernele acestei tari crede/cred ca problema a fost rezolvata si totul va cadea in sarcina primariei se insala amarnic.Ar trebui sa nu uitam ca este obligatie constitutionala de asigurare a populatiei, a unor conditii decente de viata, in acest caz caldura si apa calda menajera.Pacurgand proiectul strategiei energetice prezentata dupa trei ani de Ministerul Energiei,observam ca termoficarea /cogenerarea sunt la si la altele.Atat ELCEN cat si RADET (sau societatea care va prelua transportul ,distributia si furnizarea energiei termice ) au nevoie in urmatorii 5 ani de fonduri fianaciare importante necesare investitiilor,pentru a nu intra in faliment.Observam tot in strategia energetica ca investitiile pentru asigurarea conditiilor decente de viata populatiei nu sunt strategice, ceea ce putem traduce ca oamenii nu conteaza.Asa ca ar trebui cei care au obligatii constitutionale sa se trezeasca si sa nu se spele pe maini ca sa aprobat un plan de reoganizare care are nevoie de ajutor pentru a fi pus in practica.

  2. Au pornit prost – începe marea debranșare a tuturor bucureștenilor.
    Vor fi acum 3 entităti care vor toca banii și prețul gigacaloriei superumflat nu va putea fi plătit de bucuresteni.

    Întâi trebuie să se verifice, pe ultimii 20 de ani, financiar, contabil și o expertiză tehnică cu reviziile, reparațiile, verificarea costurilor tuturor materialelor aprovizionate.
    Trebuiau să înceapă cu restructurările Radet și Elcen, cel puțin 50% din personal e umplutură de rude, obligații politice, pile și cu salarii imense.
    Apoi trebuiesc modernizate pt micșorarea pierderilor.
    Primăria ar trebui URGENT să termine de izolat termic blocurile încălzite de Radet, astfel încât să fie nevoie de mai puține gigacalorii pt încălzirea lor . Inclusiv cu măsurile de mai sus, prețul gigacaloriei nu ar mai fi necesar de a fi subvenționat și prețul pe apartament ar fi identic cu cel de anul trecut.
    Programul de izolare a blocurilor e oprit de la ultimile alegeri, de 2 ani, din motive de incompetență.

  3. Tanti Firea, ia vezi ce salarii au ăștia de la ELCEN! Totuși trebuie modificata grila lor interna de salarizare! Le convine nu le convine, o societate în pragul falimentului, dar cu salarii nesimțite! Personal excedentar, deci trebuie umblat și la organigrama!