G4Media.ro

Primăria Miercurea-Ciuc a început înlocuirea plăcuţelor cu denumirile străzilor: inscripţionarea, mai întâi…

Sursa foto: Primăria Miercurea-Ciuc / Facebook

Primăria Miercurea-Ciuc a început înlocuirea plăcuţelor cu denumirile străzilor: inscripţionarea, mai întâi în română

Primăria Miercurea-Ciuc a început, joi, montarea noilor plăcuţe indicatoare cu denumirile străzilor, demersul fiind necesar întrucât fosta administraţie a pierdut definitiv, în 2020, un proces iniţiat de Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa, relatează Agerpres.

Procesul a fost intentat întrucât denumirile străzilor erau trecute mai întâi în limba maghiară şi apoi în limba română, iar în urma unei sentinţe definitive primarul de atunci, Raduly Robert Kalman, a fost obligat să înlocuiască plăcuţele cu altele „în care denumirea străzii în limba oficială de stat să fie inscripţionată deasupra limbii minorităţii”.

Fosta conducere a primăriei a hotărât atunci să taie în două plăcuţele şi să inverseze denumirile, iar în unele locuri plăcuţele au fost îndepărtate.

Actuala administraţie locală a hotărât să respecte decizia instanţei, iar primele două plăcuţe au fost montate joi, de angajaţii Primăriei, în prezenţa primarului municipiului, Korodi Attila şi a viceprimarului, Bors Bela.

„De astăzi începe montarea pe străzile municipiului a noilor indicatoare cu nume de străzi. Era nevoia ca în urma unei decizii a instanţei să refacem pentru toate străzile indicatoarele cu denumirea străzilor pentru că instanţa a decis că nu corespundeau cele din Miercurea-Ciuc procedurilor administrative legale. Decizia de a achiziţiona noile indicatoare de străzi a fost întârziată pentru că era deja pregătită şi decizia aprobării stemei oraşului. În momentul în care stema oraşului a fost aprobată anul acesta, am decis să începem şi definirea designului indicatoarelor de străzi şi după aceea să parcurgem procedura de achiziţie a acestora”, a declarat Korodi Attila.

Acesta s-a declarat mulţumit de noua identitate vizuală a plăcuţelor indicatoare, diferită de a celorlalte municipalităţi.

„Noi suntem foarte mulţumiţi că am găsit o soluţie vizuală unică, în sensul în care acestea nefiind reglementate putem aduce o identitate vizuală separată de celelalte municipalităţi. Fiecare municipalitate, deja din fericire, în România încearcă să aducă un element propriu de identitate şi pe inscripţionarea străzilor”, a explicat Korodi.

Potrivit sursei citate, în oraş vor fi montate peste 600 de indicatoare de străzi şi, ca o noutate, se va ampla şi câte o plăcuţă pentru a arăta numerotarea clădirilor, locuinţelor, din străzile respective, de la indicatorul respectiv.

„Va dura montarea acestora câteva luni de zile. Nu vom putea face de la o zi la alta, pentru că vorbim în total de 1300 de plăci care trebuie montate. Vom parcurge şi procedura de a cere aprobarea proprietarilor de locuinţe, a locatarilor, în momentul în care pe gard sau pe clădirile proprii trebuie să montăm aceste indicatoare ca să nu fie probleme din punct de vedere administrativ. La blocuri o să cerem aprobarea de la asociaţiile de proprietari”, a precizat primarul municipiului.

Acesta a mai spus că se respectă decizia instanţei, denumirea în limba română fiind trecută înaintea celei în limba maghiară.

„Instanţa ne-a dat o hotărâre foarte precisă, aşa că nu avem ce comenta, ne conformăm”, a mai arătat Korodi.

La rândul său, viceprimarul Bors Bela, a adăugat că o altă „noutate totală” o reprezintă faptul că plăcuţele cu denumirile străzilor sunt realizate din material reflectorizant, la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi a Serviciului de Ambulanţă, pentru a le putea facilita acestora identificarea numelor şi a numerelor de străzi, la intervenţiile din timpul nopţii.

El a mai precizat că cele 1.330 de plăcuţe indicatoare, din care 668 sunt cu denumirile străzilor, iar restul conţin numerele de străzi, au costat bugetul local 65.000 lei, iar montarea se va încheia, cel mai probabil, în preajma sărbătorilor pascale din 2023.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Mai exista vreo tara de oameni normali, in care strada sa aiba doua nume, iar codul postal sa fie practic ignorat? E concurs de cum sa facem comunicatia mai grea?

    • Da, in Bruxelles, in Franceza si Germana. Daaa

    • Belgia nu e tara aia pe care o tin impreuna trupele de ocupatie, si in care molenbecii produc 90% din natalitate? Ziceam „tara de oameni normali”.

  2. Normal ar fi sa se faca placute separate; cineva venit din alta tara nu intelege nimic din inscriptii, nu e evident care in ce limba este.
    Iar pentru localnici e doar chestie de orgoliu, nu de orientare.
    Pana si in Ungaria (exemplu la intamplare) pentru inscriptiile bilingve sunt folosite placute separate.

  3. Ce prostie sa te legi de care e dedesubt si care deasupra,de parca un ungur cand percuteaza o romanca sau invers, nu tot acolo se ajunge? 😄

  4. Bravo si felicitari care au reusit sa forteze administratia extremista maghiara sa respecte legile tarii. Peste tot unde este primar maghiar nu se respecta regula asta. Asta este din cauza UDMR.

    • Stai calm ca faci par alb 😄 Gasesti chiar in Ungaria o Casa Satului,adica un fel de camin cultural dintr-o comuna unde scrie deasupra in romaneste si nu e dingurul exemplu iar acolo nu sa deranjat nimemi.O poti gasi daca chiar vrei in Méhkerék.Avem loc toti pe lumea asta 😁

    • Intradevar Doica exista si ca bonus e arborat chiar si drapelul romaniei.Oricum cred ca romanii sunt majoritari acolo,cine stie. :))))))

    • Imi pare bine că unde sunt primari români se respectă legile ei au respectul in sânge dar oare care legi?

  5. Stilul UDMRist: veniti cu un exemplu, doua din Ungaria. Daca nu ar fi Ungaria v-ati bloca, vi s-ar prabusi lumea, nu mai stiti sa judecati. Legea este lege, trebuie aplicata, peste tot in Romania. Intai se scrie in limba Romana, punct!
    Nu incercati sa minimalizati, sa luati in deradere, practic sa denurnati atentia de la problema. In plus, recomand la toti maghiarii din Romania sa foloseasca aceeasi cutuma care este peste tot in lume in privinta utilizarii unei limbi oficiale, ca este tara sau organizatie. Lucrez intr-o organizatie unde 80% din angajati sunt chinezi dar limba oficiala este limba engleza. La toate discutiile, sedintele sunt mai multi chinezi decat non-chinezi. Daca sunt numai chinezi se vorbeste chineza, insa cand intra in discutie un non-chinez se trece imediat la limba oficiala adica engleza. NU CONTEAZA cati chinezi sunt.
    Asta ar trebui sa invete si maghinarii de la noi. Nu trebuie sa mai vedem 2 maghiari inconjurati de Romani ca o dau numai pe maghiara, ca si cum ceilalti nu ar exista. In plus, limba oficiala, inseamna ca in instutiile statului Roman, primarii, prefecturi sa se discute numai in limba romana indiferent de etnie. Acasa, la carciuma, cand esti numai cu ai tai discutii in ce limba doresti.

  6. @ Timisorene scri mult si prost,ti-o spune un confrate (un romanas) . Mult nu inseamna neaparat a fi ceva esential. Uite ceva scurt pe intelesul tau : „xenofobia si ura e boala grea ca si prostia,mai grav e ca nu este tratabil”