G4Media.ro

Primăria Braşov cumpără platforma CET Braşov, pe care intenţionează să o transforme…

Foto: USR Brasov

Primăria Braşov cumpără platforma CET Braşov, pe care intenţionează să o transforme în sit industrial

Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a anunţat vineri că a fost încheiat procesul-verbal prin care Primăria Braşov devine adjudecatar al CET Braşov, aflat în procedură de faliment, săptămâna viitoare urmând a fi semnat antecontractul de vânzare-cumpărare, potrivit News.ro.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Municipalitatea va plăti 13,5 milioane de euro pentru platforma CET, pe care vrea să o transforme în sit industrial, având în vedere poziţionarea terenului în intravilanul municipiului, însă înainte va valorifica activele aflate pe teren, estimate la două milioane de euro.

„Municipiul Braşov cumpără Centrala Electrică de Termoficare Braşov SA pentru suma de 13.576.000 de euro plus TVA. Este un prim pas către dezvoltarea economică a Braşovului, către a aduce dezvoltarea economică a Braşovului la un nou nivel, este un prim pas pentru a ne poziţiona e o hartă a marilor investiţii nu doar la nivel de ţară, ci şi în context european, al relocării facilităţilor de producţie dinspre Asia către Europa. (…) Intenţionăm să atragem investitori strategici care să transforme fosta platformă industrială CET într-o zonă activă, într-o zonă de dezvoltare de business”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Allen Coliban.

Suma pentru cumpărarea platformei va fi plătită pe parcursul a trei ani bugetari.

Primarul Allen Coliban a reclamat „piedici false puse în calea municipiului” în procesul de achiziţie a CET Braşov.

El a subliniat că în cadrul procedurilor derulate au intervenit inclusiv „firme paravan, firme fantomă”, dând exemplul unei asocieri dintre două firme, dintre care una din România, aflată pe pierdere, şi alta din Marea Britanie, cu o vechime de doar opt luni, care în scurta sa existenţă a înregistrat numeroase schimbări de acţionariat, între care s-au regăsit inclusiv firme din Braşov ale căror nume apar într-un dosar instrumentat de DNA, speţă legată de CET Braşov.

„Statul român este cazul să-şi recâştige respectul în astfel de proceduri, vorbim despre interesele statului român, care trebuie corect reprezentate, vorbim despre atitudinea pe care diverşi investitori o au faţă de statul român. Trebuie să înţelegem că aici nu este vorba despre noi, ca oameni, este vorba de felul în care reprezentăm interesele comunităţii. (…) De aici încolo depinde doar de noi să dezvoltăm această platformă tot în interesul Braşovului”, a adăugat primarul municipiului.

Allen Coliban a menţionat că, după ce municipalitatea va intra în posesia platformei CET Braşov, va organiza o procedură de atribuire în cadrul căreia să valorifice activele CET, din care se estimează venituri de cel puţin două milioane de euro. Ulterior, pentru valorificarea terenului se va discuta cu potenţiali investitori, în condiţiile în care platforma este în intravilanul municipiului şi este conectată la calea ferată, dar şi cu centura ocolitoare a oraşului. Edilul a avansat ideea unei asocieri sau a vânzării de terenuri către investitori, decizii în acest sens urmând a fi luate prin vot al Consiliului Local.

Conform edilului, un raport de evaluare din luna decembrie care a stat la baza ofertei indica o sumă de aproape 17 milioane de euro care „ar fi oportun să fie plătită pentru achiziţie”, acelaşi raport arătând că cel puţin două milioane de euro ar costa activele aflate pe terenurile CET.

„Scoaterea la valorificare a ceea ce mai există – vorbim aici de utilaje, de cădiri care vor fi demolate – valorificarea lor ar trebui să aducă municipiului două milioane de euro. Vom face toate demersurile în sensul acesta, respectând condiţiile legale şi cele contractuale de transfer de proprietate, de îndată ce vom putea să le lansăm. Intenţia noastră este să facem o licitaţie publică în care cel mai mare ofertant, cel care dă cei mai mulţi bani pentru această valorificare, să se şi ocupe de ea”, a adăugat edilul. (Foto: USR Brasov)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Unde sunt milogii PSD/PNL care mint că USR nu face nimic?

    • Primarul usr din Brașov face.. continua politica de distrugere a drumurilor și parcărilor din localitate pentru că e poluarea mare și vrea să aducă industria in mijlocul orașului. ( Probabil industria nu poluează). Și vrea să construiască parcări pentru biciclete într-un oraș care beneficiază de 6 luni de iarnă. Și mai vrea să interzică centralele de apartament, probabil de grija oamenilor, na, e prețul mare la gaz.

    • Primarul de când a venit se cearta doar cu Parcagii.lasatii moștenire de fostul.el nu a terminat procesele dar vrea CET-ul. Face o parcare și ne aduce an oraș cu autobuzul?iar de poveștile cu cine da mai mult la licitație. o sa stai pe la DNA.tu mai macar o matura an fisa postului.de PRIMAR.da ai PAPAGAL.

  2. Mda, acesta este modelul de 30 de ani. Demolat si vandut terenul. La investitori, care fac ce vor ei, ca regulile sunt pentru neinvestitori.
    Cum naiba nimic nu a putut fi modernizat, intretinut, extins? Iar povestea cu sa aducem productia din Asia in Europa este sigur un gand bun dar trebuie sa ai deja niste idei mai concrete, niste colaborari, niste proiecte EU. Aveti? Asa vorbesc toti neprofesionistii, cu lozinci.

    • M-as apuca sa-ti explic dar cred ca-i tarziu…

    • Sigur, explica-mi. Tocmai am citit cum s-a facut cam acelasi lucru in Sibiu. Statul a pierdut. Si statul nu este ceva abstract, esti tu si toti ceilalti care sunt pacaliti ca nu sunt bani nici pentru spitale, nici pentru scoli, nici pentru educatie.

  3. Distruge parcările și șoselele să facă orașul verde. Pe de altă parte vrea industrie în oraș. Asta nu poluează???

  4. Transforma pe dracu ,așa au zis și despre platforma Rulmentul care era deja în posesia primăriei și unde-i transformarea în muzeul tehnologiei ?!? banii contribuabililor cheltuiți pe mofturile useristului Coliban .

  5. Nu pot să cred!!!
    Activele nu sunt ale primăriei, ba semianalfabetilor!!!
    Terenul nu este pe teritoriul orașului Săcele?
    Iar cheltuielile cu demolare vor costa spre 40 milioane euro!!
    Oțelurile speciale cine le vinde?
    MARE ȚEAPĂ PE BANII NOȘTRII!!

  6. biznis pluserist

  7. Sunt asa:
    60 mii tone de fier
    2000 tone aluminiu
    200 tone cupru
    6 puturi de adancime , de apa proaspata, 2mc/sec.
    cale ferata, gara
    45ha intravilan
    cladirea de 5 etaje birouri
    statie electrica de 120MW
    +++
    Coliban a facut o treaba buna, chiar daca n-are studii superioare. E un bun roman. Javrettele de Constan, David, Scriparu erau pe japka degeaba. Noroc cu Mme. Munteanu, lichidatorul, ca era dusa de mult.

  8. Iar pentru tastatorisitii habarno-autisti, costa 50euro/tona de scos fierul vechi, 30 euro/ tona transportul la Constanta/Galati unde se vinde cu 300Euro/tona.

    Bravo Colivan/Coliban, nu stiu de ce partid te tii dar ai creier. Jangaralele te vor musca de izmene, shard them.

  9. 10 milioane euro preț net al terenului la care se vor adăuga maxim încă 5 milioane euro cheltuieli infrastructura de drumuri și utilități : apă , canalizare , gaze și electricitate vor însemna total 15 milioane euro costul terenului intravilan cu infrastructura de utilități de 450.000 mp și 33 euro / mp . Terenul lotizat se poate vinde lejer cu prețul între 50 – 100 euro / mp cu care se recuperează și cu profit banii investiți , dar câștigul cel mai mare al Brașovului vor fi locurile de muncă create , producția de mărfuri industriale realizate și contribuabilii la bugetul local ! … Bravo primarului dacă va realiza acest Parc industrial !