G4Media.ro

Prima discuție între OMS și autoritățile române pentru impulsionarea vaccinării. În ritmul…

Sursa foto: Facebook / Tedros Adhanom Ghebreyesus

Prima discuție între OMS și autoritățile române pentru impulsionarea vaccinării. În ritmul actual, România va ajunge în 31 de luni la imunizarea a 70% din populație

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și cei ai autorităților române au avut, luni, o videoconferința pe tema impulsionării vaccinării anti-COVID din țara noastră, având în vedere că, în ritmul actual, România va ajunge în 31 de luni la imunizarea a 70% din populație, potrivit Comitetului național de coordonare a campaniei de vaccinare (CNCAV).

„Ca pași următori, în completarea eforturilor în curs și planificate ale guvernului și ale Ministerului Sănătății din România, OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19
(CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație”, precizează CNCAV într-un comunicat.

Comunicatul CNCAV:

Soluții adaptate și bazate pe dovezi pentru ca vaccinurile care salvează vieți să ajungă la persoanele cele mai vulnerabile de a dezvolta forme grave de boală și cu risc de deces

Biroul regional al OMS pentru Europa și OMS România, împreună cu înalți oficiali din Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății și ai Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile au analizat motivele din spatele tendinței actuale în procesul de vaccinare COVID-19 pentru a elabora acțiuni pragmatice, bazate pe dovezi, în sensul creșterii rapide a eforturilor. Întâlnirea virtuală a avut loc pe 18 octombrie 2021.

Reprezentanții români au informat că țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% din decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și în rândul tinerilor, copiilor și populației active.

În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există în continuare provocări programatice și operaționale în extinderea vaccinării.

Se remarcă diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%, la persoanele de peste 60 de ani.

Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva COVID-19 (prima doză) până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022.

Vaccinarea în populația generală în România este scăzută și stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Vaccinarea este mai mică decât se aștepta la grupurile prioritare vulnerabile (> 80 de ani).

Modelarea OMS arată că, dacă se menține ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%.

Pe de altă parte, nivelul de vaccinare cu schema completă este mare în România, indicând faptul că persoanele care încep vaccinarea fac dozele necesare. Este necesar să ne asigurăm că și restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci și recomandă populației vaccinarea împotriva COVID-19.

OMS a observat o creștere constantă în ultimele trei săptămâni în ceea ce privește vaccinarea, dar mai ales în rândul persoanelor sub 50 de ani. Este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salvează vieți celor care prezintă cel mai mare risc de deces și forme grave ale bolii, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu boli cronice și alte categorii la risc (persoanele gravide, personalul care activează în domenii esențiale).

Studiile sociologice comportamentale și cercetările formative privind factorii determinanți și barierele ce țin de atitudinea cadrelor medicale față de vaccinare, arată că, în timp, intenția populației de a se vaccina a crescut în România.

OMS a recunoscut eforturile depuse de guvern, CNCAV și de Ministerul Sănătății în a monitoriza îndeaproape nivelul vaccinării împotriva COVID-19 în județe și inovațiile legate de implicarea medicilor de familie și a asistenților medicali din rețeaua de îngrijiri primare în îmbunătățirea vaccinării la populația vârstnică din mediul rural.

Pentru a defini o strategie de comunicare care să susțină extinderea vaccinării în România, este esențial ca politicile să fie definite printr-o mai bună înțelegere a motivelor din grupele de vârstă ale populației cu nivel redus de vaccinare.

Ca pași următori, în completarea eforturilor în curs și planificate ale guvernului și ale Ministerului Sănătății din România, OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație.

Sursa foto: Facebook / Tedros Adhanom Ghebreyesus

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. „Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani.”

    Eu pe tracker-ul ECDC vad intr-adevar 20% la cei peste 80 de ani, dar la 50-69 de ani e 41%, nu 50%.

  2. „înalți oficiali din Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV)”
    Jet mă….zici că n-ați fost în țara asta până acum.

  3. 31 de luni?? Asta e….mai bine mai tarziu decat niciodata.

    • N-o socotești? Sau a 2a după cel antimătrață? Fiindcă trebuie și boostere, după 4-5 luni a scăzut mult „protecția”.

  4. 31 luni ? 🤣 Hahaha .
    Poate 31 ani, ați uitat că România e in urmă cu cel puțin 50 ani ?
    Mai mult de 40-45% vaccinați nu va fi niciodată !

  5. Nu-i nici o graba…in 31 de luni dispare virusul de la sine.Oricum…40.000 de morti in 20 de luni inseamna mai putin de 2 morti/zi per judet.Mai multi mor de diaree..
    Nu ma astept sa treaca comentariul asta…

  6. Au murit 2 pe zi per judet in 600 de zile de pandemie…fix pix.Mai multi mor de ras decat de COVID.

    • In 31 de luni dispare virusul de la sine si probabil o sa fim la 7-8 morti pe zi/judet.Asa ca da-l in p… mea de vaccin.

    • In mod normal aveam in anii trecuti 720 pe zi, adica in jur de 18 decese pe judet zilnic.

      In pandemie in cele 600 de zile am avut 80.000 de decese in exces, deci in jur de 2000 pe judet. Adica 3,33 pe zi in medie. Deci cu 18,5% mai multe decat normal. Ti se mai pare p.u.t.i.n?

      In ultima saptamasna am avut 516 pe zi excesul maxim estimat. Media de decese a lunii octombrie inainte de pandemie era de 730 pe zi, asadar avem cu pana la 72% mai mult decese decat normal in aceste zile. Aproape dublul numarului normal de decese. Si suntem pe crestere. E p.u.t.i.n?

  7. 31 de luni? In ritmul actual, combinind vaccinul cu infectiile (ca delta se transmite intr-adevar asa cum eram amenintati ca se transmit versiune timpurii – care se transmiteau destul de greu in fapt) pana in Decembrie n-or sa mai ramana multi neimunizati.

  8. Deci americanii au plecat din Afganistan si au venit la noi. Cu experții din New York. Ce clash of civilizations o sa avem când se va duce experta la Vaslui si Strehaia…. 😅

  9. Suntem prosti, iar selectia naturala functioneaza de minune.

  10. Ăștia vorbesc despre vaccinuri și tot felul de medicamente…voi știți cât spirt au primit angajații Apaprod-ului în anul 2021 ? 22 ml de căciulă!