G4Media.ro

Prezența mare a românilor la vot a cauzat scorul minim istoric obținut…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Prezența mare a românilor la vot a cauzat scorul minim istoric obținut de PSD la un scrutin: Deși numărul de voturi a fost aproximativ identic cu cel obținut de PSD în 2014, procentajul a fost aproape la jumătate

PSD a obținut la alegerile europarlamentare de duminică cel mai mic scor din istoria partidului, iar acest lucru a fost cauzat de prezența în număr mare a românilor la scrutin.

Astfel, potrivit rezultatelor parțiale, după numărarea a peste 99,9% din voturi, partidul condus de Liviu Dragnea a obținut duminică 2.039.950 de voturi, ceea ce se raduce într-un scor procentual de 22,54% și 8 mandate de europarlamentar.

Comparativ, la alegerile europarlamentare din 2014 PSD a fost votat de un număr aproape identic de alegători – 2.093.237. Totuși, scorul procentual a fost aproape dublu: 37,6% și 16 mandate de europarlamentar.

Explicația pentru această situație stă în prezența mult mai mare la vot în 2019 decât în urmă cu 5 ani. Astfel, la alegerile europarlamentare de duminică au mers la urne 9.330.178 de români (prezență de peste 51%), pe când la europarlamentarele din 2014 au ieșit din casă doar 5.911.794 de persoane (prezență de 32,44%).

În urma scrutinului de duminică, PSD s-a clasat pe locul 2, după PNL, și la doar câteva mii de voturi în fața USR PLUS, obținând cel mai mic scor din istoria partidului. Doar în 2007, sub președinția lui Mircea Geoană, a mai luat PSD un scor similar – 23,11% (1,1 milioane de voturi), tot la alegerile europarlamentare.

Aliatul PSD în Parlament și la guvernare, ALDE, nici măcar nu a trecut pragul electoral, rămânând astfel în afara Legislativului european.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Dragnea n-a fost un hoț rau, locotenenții lui din administrație, justiție, poliție, etc, au gazat, talharit si amenințat cu moartea cetațenii.

    • ba a fost si rau si prost. daca era destept fura fara sa fie prins. cam greu, evident. si cand furi cu milionul e si mai greu.

    • daca era destept (dar totusi hot) fura fff putin si foarte ferit dintr-o plus valoare foarte mare pe care o aducea

  2. de ce nu comparati cu 2016, unde psd a avut 3.2 milioane de voturi…oractic, psd a pierdut 1.2 milioane de voturi in 3 ani…restul e poezie

  3. Deci asta solutia pentru sanatatea politica Romaniei: PARTICIPAREA.
    Indolenta se plateste cu episoade istorice gen Dragnea, (si alti „Dragnea” in asteptare).
    Participarea se rasplateste cu o tara pro-occidentala, vibranta, interesanta, atragatoare.

  4. Asta e bazinul electoral al PSD: 3 milioane, orice ar face ei. Asta e „legitimitatea” lor data de „romanii care i-au votat”

  5. G4 MEDIA.RO: mii de multumiri, multumiri, multumiri (si mii de scuze pen’ca nu v-am crezut intotdeauna)!!!! De ce? Pentru prestatia fara fisuri in analizele politicului romanesc, si nu numai. Sunteti superbi, CONTINUATI! P.S. Domnule Tapalaga, pe ei, pe mama lor!

  6. Ceea ce era de demonstrat. Principala arma a psd este absenteismul in conditiile in care votantii lor, cantitate limitata, sint prezenti mereu la vot. Cind prezenta e spre 50% sau mai mare psd o ia la ochi.

  7. Mii de cetateni romani au fost obligati sa nu voteze la aceste ultime alegeri, prin decizia premeditata a parlamentului psd, care nu a legiferat votul prin corespondenta sau on-line ( stiau ca nu le va folosi) si a MAE, care se ascunde sub pretextul ca nu avea de unde sa stie unde vor fi mai multi votanti.
    Ideea este ca in acest fel psd a obtinut un procentaj mai mare de voturi, alegatorii obstructioati neavand vreun gand sa opteze masiv pentru chinuita noastra social-democratie.
    In acest fel, psd trimite un numar nelegitim de europarlamentari , numar obtinut prin incalcarea voita, cu intentie a unuia dintre drepturile fundamentale ale omului , de care, iata, nu se sinchiseste inca o data. Asta in detrimentul imediat al celorlalte partide si al candidatilor independenti si, bineinteles, al minunatei noastre reprezentativitati .

    • Trebuie sa iesim la vot la parlamentare, sa votam oameni cinstiti care sa schimbe legile electorale, inclusiv cu revenirea la 2 tururi pentru primarii.

  8. Foarte bun articol.
    O precizare: diferenta de 50.000 alegatori pesedisti in minus cred ca provine din mobilizarea mai slaba a segmentului rural.
    La locale lucrurile vor sta altfel, pretendentii la primarii satesti/consilii locale vor fi direct interesati si vor participa activ la mobilizarea alegatorilor.