G4Media.ro

Preţurile la gaze continuă să scadă în Europa pe fondul cererii slabe,…

Foto: Pexels / Maria Orlova

Preţurile la gaze continuă să scadă în Europa pe fondul cererii slabe, temperaturilor ridicate şi intrărilor de gaze lichefiate

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au continuat să scadă marţi, în condiţiile în care cererea scăzută din cauza temperaturilor peste medie dar şi oferta abundentă graţie intrărilor constante de gaze lichefiate au pus presiuni asupra preţurilor, transmite Reuters, citată de Agerpres.

La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, în jurul orei 08:58 GMT cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 13,50 euro, până la 116,50 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai scăzut nivel înregistrat de la mijlocul lunii iunie.

„Cererea redusă şi aprovizionarea confortabilă continuă să pună presiuni. Noile prognoze meteo care arată spre temperaturi ridicate generează noi presiuni”, susţin analiştii de la Engie EnergyScan.

Firma de prognoze Refinitiv Eikon se aşteaptă ca temperaturile pentru restul acestei săptămâni să fie peste nivelul normal, ceea ce va reduce cererea de încălzire.

În plus, fluxul constant de nave care aduc gaze lichefiate în Europa a diminuat de asemenea temerile referitoare la un deficit de aprovizionare, în condiţiile în care Rusia a redus treptat livrările spre continent. Cu toate acestea, sursele citate de Reuters susţin că în prezent sunt peste 35 de tancuri încărcate cu gaze lichefiate care stau la coadă în largul coastelor Spaniei şi în jurul Mediteranei, din cauză că nu pot să obţină sloturi pentru a-şi descărca marfa.

„Scăderea livrărilor ruseşti spre Europa este acum aproape absorbită de piaţă, ceea ce este un semn de bun augur pentru Europa la începutul iernii. Ne aşteptăm ca intrările de gaze lichefiate să rămână constante pe întreaga perioadă a iernii”, spun analiştii de la Marex Research.

În paralel pieţele aşteaptă să vadă noile propuneri ale Comisiei Europene pentru plafonarea preţului gazelor naturale. Liderii UE urmează să dezbată la finele acestei săptămâni o serie de opţiuni precum limite obligatorii între care preţurile tranzacţiilor pot fluctua într-o singură zi, susţin sursele. Acest plafon de preţ ar putea pune noi presiuni asupra preţului gazelor, susţin analiştii, potrivit Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Si la factura cand scad preturile?

  2. Am 23.7 grade în casă fără să încălzesc, Putin poate să-si bage unghia-n gât! Si mi-am setat centrala să pornească la 20 grade! Estimez ca voi sta fără căldură si in noiembrie! 😏

  3. Din ciclul el centreaza el da cu capul gol …in bara

  4. Criza.i indusă și de media! Sunt în disperare de audiență și dau pe gușă tot felul de inepții!