G4Media.ro

Preţul spot al gazelor a scăzut vineri în Europa / Contractele de…

Sursa foto: Facebook / Moldovagaz

Preţul spot al gazelor a scăzut vineri în Europa / Contractele de gaze pe termen de o lună au ajuns vineri la 75,12 euro/MWh, după ce în octombrie prețul era de 155 de euro

Preţul spot al gazelor a scăzut vineri în Europa, după ce Kremlinul a afirmat că Belarus nu s-a consultat cu Moscova când a ameninţat că va reduce livrările de gaze şi că Gazprom rămâne un exportator de încredere, transmite News.ro, care citează Reuters.

Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a avertizat joi cu privire la potenţialele represalii împotriva oricăror noi sancţiuni ale Uniunii Europene din cauza crizei migranţilor la graniţa dintre Belarus şi UE, inclusiv prin oprirea tranzitului de gaze naturale şi mărfuri prin Belarus.

Preţul spot al gazelor europene a crescut joi cu aproximativ 2%, până la 75,25 euro pe megawat oră, înainte de a scădea spre sfârşitul zilei, un semn că piaţa nu a luat prea în serios ameninţarea din Belarus, care este un aliat apropiat al Rusiei.

Partea belarusă a conductei Yamal-Europe, una dintre rutele pentru exporturile de gaze ruseşti către Europa, este deţinută de monopolul de stat rus al gazelor Gazprom.

”Aceasta este o declaraţie a preşedintelui Belarusului. Vreau să vă reamintesc de declaraţia preşedintelui Putin că Rusia şi-a îndeplinit întotdeauna obligaţiile contractuale… Belarus este aliatul nostru, dar este un stat suveran”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov”.

Contractele de gaze pe termen de o lună din Olanda, de referinţă în Europa, au scăzut vineri la 75,12 euro/MWh după comentariile lui Peskov, de la 79,40 euro vineri dimineaţă, fiind jumătate din preţul de 155 de euro atins în octombrie, când preţurile au fost determinate de exporturile Rusiei care au depăşit doar cu puţin nivelurile contractate.

Preţurile gazelor au crescut în acest an din cauza mai multor unor factori, inclusiv stocurile scăzute şi cererea crescută după relaxarea blocajelor din cauza Covid-19, exacerbată de faptul că Rusia nu a furnizat mai mult decât volumele contractate.

În Marea Britanie, unele companii energetice au dat faliment, iar consumatorii se confruntă cu facturi de energie mult mai mari, multe sectoare de afaceri simţind şi impactul costurilor mai mari ale energiei.

Kremlinul a negat orice politică în spatele furnizării de gaze, iar Rusia a început săptămâna aceasta să refacă stocurile din depozitele europene, Peskov reiterând afirmaţia Moscovei că Rusia este ”un furnizor de încredere”.

Sursa foto: Facebook / Moldovagaz

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Facand abstractie de articol nu pot sa zic decat..traiasca specula baietilor destepti din energie…romanii au bani si pot sa i inbogateasca pe acesti oameni in 2 timpi si 3 miscari…dupa care se pot face „mari filantropi”. traiasca „piata libera” de energie…dar care piata libera ca noi nu avem asa ceva cu 2-3 actori din care si aia…
    Preturile or sa creasca mult in anii care vin…era fain sa ai firme de stat de energie precum ungaria care a recumparat de la investitorii straini si astfel profiturile imense care urmeaza raman in tara, poti controla pretul pt consumatori industriali si astfel sa devi atractiv pt investitii datorita energiei mai ieftine decar concurentii din jur, pretului stabil in timp, predictibilitatii.

  2. De remarcat ca la cresterea pretului gazului pe piata internationala , a crescut pretul si in Romania , DAR LA SCADEREA PRETULUI PE PIATA , PRETUL LA CONSUMATOR RAMANE ACELASI SAU MAI MARE….!!!!!
    Asa intelege ANRM sa apere cetateanul roman ,si guvernul (care nu e), si toti ,,politicienii „nostri DE TOATE CULORILE POLITICE,indiferent de ,,GEN”….!!!!!