G4Media.ro

EXCLUSIV Președinții celor 16 curți de apel din țară cer CSM să…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

EXCLUSIV Președinții celor 16 curți de apel din țară cer CSM să stabilească dacă protocoalele secrete dintre SRI și Parchet au afectat independența Justiției. Miza ar fi justificarea unei ordonanțe pentru revizuirea sentințelor

Secția pentru judecători a CSM ține joi dimineața, începând cu ora 8.00, o ședință foarte importantă la care va veni special de la Strasbourg și ministrul Justiției Tudorel Toader, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Ordinea de zi ar urma să fie suplimentată și să se discute scrisoarea celor 16 președinți de curți de apel din țară care solicită CSM să lămurească dacă protocoalele SRI-Parchet au afectat independența Justiției. Este vorba de ”proclamația de la Suceava”, adoptată săptămâna trecută după negocieri cu ministrul Justiției, Tudorel Toader. Scrisoarea obținută de G4Media.ro nu suflă o vorbă însă despre protocoalele SRI-CSM sau protocolul nedesecretizat dintre Inspecția Judiciară și SRI.

Care este miza. Potrivit unor surse judiciare, această scrisoare ar urma să fie folosită de ministrul Justiției, Tudorel Toader, ca pretext pentru a iniția o ordonanță de urgență a Guvernului privind revizuirea sentințelor pe motiv că ar fi fost date pe baza unor probe obținute în baza protocoalelor cu SRI. Ar fi vorba de o situație similară celei de anul trecut când șefii tribunalelor au votat o rezoluție prin care au solicitat separarea carierelor dintre judecători și procurori în cadrul CSM. Rezoluția de anul trecut a fost un fundament pentru modificarea legilor Justiției de către Coaliția PSD-ALDE. Așa s-a ajuns ca Secția pentru judecători să preia atribuțiile Plenului CSM privind cariera judecătorilor.

„Asta a stat la baza separării carierelor judiciare din Legile Justiției”, au explicat surse din magistratura.

Ce spune scrisoarea. ”Reprezentanții curților de apel, reuniți la întâlnirea anuală desfășurată la Suceava în perioada 27-28 septembrie 2018, își exprimă preocuparea constantă pentru respectarea independenței justiției, ca fundament al dreptului la un proces echitabil.

În acest context, reprezentanții curților de apel au luat act cu îngrijorare de existența unor protocoale recent declasificate, încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații, al căror conținut ridică probleme privind potențiala încălcare a normelor constituționale vizând separația puterilor, respectarea normelor de procedură și, implicit, a drepturilor omului.

Prin urmare, reprezentanții curților de apel solicită Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să facă demersurile necesare pentru a lămuri dacă încheierea și clasificarea protocoalelor au fost de natură să vulnerabilizeze independența judecătorului, esențială pentru realizarea unui act de justiție în limitele legii”, se arată în scrisoarea datată 28 septembrie și semnată de toți președinții curților de apel. Vezi document.

Ce spune un magistrat. Un judecător a comentat pentru G4media.ro proclamația de la Suceava: ”Grav e că sistemul judiciar are probleme mult mai serioase, dar Secția pentru judecători pare concentrată pe agenda unor persoane cu probleme penale. Cei prezenți la Suceava nu au avut un mandat din partea judecătorilor din propriile circumscripții și nici nu sunt judecători de penal care pot înțelege ce înseamnă probatoriul într-un dosar de acest gen”.

Printre semnatarii scrisorii este și judecătoarea Adina Ponea, reprezentanta Curții de apel Craiova și sora lui Constantin Ponea, fostul șef al IPJ Mehedinți judecat pentru corupție în dosarul Duicu. Inculpații din acest caz au fost achitați la fond de celebra judecătoare Viorica Costiniu, soția unui fost magistrat de la Înalta Curte condamnat pentru corupție, însă sentința nu este definitivă.

De notat și că președinții Curților de apel din Alba Iulia, Bacău, Brașov, București sunt interimari numiți de actuala Secție pentru judecători a CSM dominată de judecătoarea Lia Savonea.

Context. Colaborarea dintre SRI și Parchet a fost declarată neconstituțională de către CCR în februarie 2016. Dezbaterea dintre juriști este acum dacă probele obținute de SRI pentru procurori (interceptări, filaje) de la data intrării în vigoare a noilor coduri, la începutul lui 2014, și până la data deciziei CCR, februarie 2016, rămân valabile. Potrivit semnatarilor, protocoalele, deși secrete, au detaliat la nivel tehnic cooperarea dintre Parchet și SRI
prevăzută de mai multe legi, însă criticii acestor protocoale, în principal inculpații și presa aservită lor, susțin că ar fi adăugat la lege.

(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Inteleg ca pe vremea lui Ceasca primii secretari de partid de la judete primeau in secret din partea „Cabinetului 1” seturi de „propuneri” pe care apoi le inaintau in mod public, ca si cum ar fi venit din partea lor, „Tovarasului”, care la randul sau, la cererea celor 41 de politruci, le transforma in Decrete prezidentiale !

    Se pare ca figura o repeta acum Slugarel care joaca impreuna cu cei 16 presedinti ai Curtilor de Apel, aceiasi comedie care pe vremuri o juca Impuscatul cu sefii Judetelor.

    PS. Pai ce incredere sa mai ai in justitie cand aceasta cere unei institutii cvasipolitizate sa stabileasca pe cale administrativa drumul de urmat intr-o chestiune strict juridica ?!? 😉

    • > … să facă demersurile necesare pentru a lămuri dacă încheierea şi
      > clasificarea protocoalelor au fost de natură să vulnerabilizeze independenţa judecătorului
      De ce fac pe prostii reprezentantii Curtilor de Apel ?
      Ei nu au citit protocoalele ?
      Nu s-au lamurit ca sunt simple documente tehnice, privind colaborarea dintre institutiile statului, in vederea eficientizarii luptei impotriva infractorilor ?
      Nu s-au lamurit ca nu contin absolut nimic ilegal, absolut nimic neconstitutional ?
      Cum putea fi vulnerabilizata independenta judecatorilor ?
      Likelele care au semnat aceasta scrisoare aberanta s-au demascat ca se afla in slujba mafiei psd si alde.
      Cum credeti ca au fost arestate Bica si Udrea in Costa Rica de catre Interpol ?
      Pentru ca exista niste protocoale intre Politia Romana si Interpol, prin care isi transmit reciproc informatii.
      Nu au nicio legatura cu independenta judecatorilor.
      Se impune arestarea intregului grup infractional organizat psd si alde, la care au aderat sase judecatori corupti de la CCR, niste judecatori corupti de la CSM, reprezentantii unor Curti de Apel, Avocatul Poporului, ministrul corupt si las al justitiei etc.
      Se impune demisia guvernului mafiei, dizolvarea parlamentului borfasilor si declansarea de alegeri generale anticipate, la care infractorii sa nu aiba dreptul sa participe.

  2. Este reconfortant sa afli ca exista oameni nepatati in justitie, oameni care sa ti dea incredere ca intr-o zi toti derbedeii securistoizi useristo-ciolosisti si statul paralel vor disparea din viata noastra! Felicitari si Doamnei Dancila pentru uppercut-ul aplicat PE, urmat de K.O. pentru lunaticii spalati pe creier din Europa. Sa speram ca au inteles mesajul…Din ianuarie suntem la platane asa ca bine ar face sa-si mai masoare cuvintele!

    • Dovedesc doar că există o mafie bine organizată, condusă pentru salvarea interlopilor ajunși la conducere. Vor da socoteală, nimic nu e veșnic
      Cât despre Dancilă, s-a făcut de râs nu numai în fața poporului, acum și în fața unei Europe întregi. Dna Dancilă poate fi considerată etalon de prostie ( câți dancili ai la inteligență???). Cred că s-au crucit aia la monumentul de prostie plasat în fața lor, și-au dat seama cu cine se lupta românii zi de zi, de ce au emigrat atâtea milioane de oameni…noroc că Dancilă e analfabetă funcțional și nu a înțeles ce citește de pe foaia data de Dragnea..

    • din ianuarie faceti ca udrea hehe

    • Oamenii nepatati din justitie sunt fosta Sefa a DNA, Procurorul General, Fosta Sefa a ICCJ, judecatoarea Camelia Bogdan, adica tocmai cei care lupta astazi impotriva mafiei psd si alde, care a pus stapinire pe tara.
      Veorica s-a facut de ris si in tara si in strainatate.
      Toata lumea si-a dat seama ca este un monument de prostie.
      Pina in ianuarie este posibil sa fim dati afara din UE, daca grupul infractional organizat psd si alde nu va fi inlaturat de la putere.
      UE nu poate accepta ca un stat membru sa fie condus de mafie.

  3. Si totusi ce au facut rau aceste protocoale? Daca in baza lor s-au adus probe impotriva unor persoane care au incalcat legea si aceste probe au fost luate in considerare de instante, ce e rau in asta? Daca cei condamnati cu sprijinul protocoalelor se considera nevinovati de ce nu apeleaza la Haga?

    • Ca acolo au pierde. E mai usor sa distrugi capacitatea justitiei acasa decat sai pierzi bani si timp si procesul intr-o curte internationala.

  4. „CONDUCEREA” ROMANICHII, DIMINEATA, LA BAIE:
    OGLINDA OGLINJOARA CINE E CEL MAI SINISTRU DIN TARA?