G4Media.ro

Președinția Ucrainei: Şansele de a găsi o ”soluţie diplomatică” la criza cu…

captura BBC

Președinția Ucrainei: Şansele de a găsi o ”soluţie diplomatică” la criza cu Rusia sunt mai mari decât cele ale unei ”escalade” militare

Preşedinţia ucraineană consideră că şansele de a găsi o „soluţie diplomatică” la criza cu Rusia sunt „semnificativ superioare” celor de „escaladare” militară, a afirmat duminică Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, transmite Agerpres, care preia, AFP.

Pe de altă parte, avioane cu militari americani continuă să sosească în Polonia, Casa Albă asigurând că scopul nu este de a „declanşa un război” împotriva Rusiei, ci de a „apăra teritoriul NATO”.

Podoliak a explicat pentru France Presse că „în apropiere de graniţele ucrainene este menţinută încă din primăvara trecută o concentrare importantă de trupe ruse”, dar „pentru a exercita o presiune psihologică masivă” Rusia procedează la „rotaţii în masă”, manevre şi deplasări de armament.

Precizările sale vin în contextul avertismentelor serviciilor americane de informaţii în sensul că Moscova şi-a intensificat pregătirile pentru o invazie la scară mare în Ucraina.

Consilierul preşedinţiei ucrainene a notat că Ucraina şi aliaţii săi trebuie în orice caz „să fie pregătiţi pentru toate scenariile”. „Ne îndeplinim această misiune 100%”, a asigurat Podoliak.

Serviciile americane de informaţii estimează că Rusia îşi intensifică pregătirile pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei şi că are deja 70% din dispozitivul necesar pentru o astfel de operaţiune, potrivit unor responsabili americani, a consemnat AFP. Moscova a desfăşurat deja 110.000 de soldaţi la frontierele Ucrainei şi ar putea dispune de suficiente capacităţi pentru a lansa o ofensivă în două săptămâni, potrivit acestor oficiali care au informat în ultimele zile membrii Congresului american şi partenerii europeni ai Statelor Unite.

Ei au precizat că serviciile americane de informaţii nu au stabilit dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, a luat decizia de a trece la ofensivă, dar că vrea să-şi ofere toate opţiunile posibile, de la invazia parţială a enclavei separatiste din Donbas până la invazia totală.

În acelaşi timp, Rusia dezminte orice veleitate în acest sens, afirmând că doreşte doar să îşi garanteze securitatea. Oficialii ruşi insistă în declaraţiile lor că un război cu Ucraina este ”de neconceput’ şi acuză Occidentul că imaginează un scenariu apocaliptic pe care să-l pună pe seama Rusiei.

Vineri un prim contingent de soldaţi americani a sosit în Polonia, unde preşedintele american Joe Biden a decis să trimită întăriri pentru a apăra ţările din NATO „împotriva oricărei agresiuni”, în plin „balet diplomatic” menit să convingă Moscova să-şi retragă trupele poziţionate la frontierele Ucrainei.

Duminică, pe aeroportul Rzeszow-Jasionka din sud-estul Poloniei a aterizat un Boeing C-17 al US Air Force cu un alt contingent de militari americani, ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak afirmând că „alţi soldaţi vor sosi în următoarele ore”.

Nu se ştie deocamdată câţi militari au ajuns duminică în Polonia, dar potrivit site-ului US Air Force un C17 poate transporta „102 trupe şi echipamentul lor”, menţionează Reuters.

Pentagonul a anunţat miercuri desfăşurarea temporară a circa 3.000 de militari americani în Europa, dintre care aproximativ 1.000 de militari dintr-un batalion de infanterie Stryker vor fi repoziţionaţi de la o bază din Germania în România, circa 1.700 vor veni de la Fort Bragg în Polonia şi încă 300 în Germania.

În prezent sunt circa 60.000 de militari americani instalaţi în bazele SUA din Europa, dintre care aproximativ 4.500 sunt desfăşuraţi în Polonia într-un regim de rotaţie.

Totuşi, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională Jake Sullivan a asigurat duminică pe postul TV Fox că SUA nu trimit aceste trupe „pentru a declanşa un război” împotriva Rusiei în Ucraina, ci pentru „a apăra teritoriul NATO”.

Sursa foto: captură BBC

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Ce stiu ăștia? Bideu și Ursula spun ca e iminent atacul.

  2. Daca, asa cu vedem , dupa ce are trupele de luni bune la granita , inca nu a atacat este evident ca ceva mult mai puternic il tine in loc . Rusia se poate sparge ne zice un scriitor georgeian . Sa nu care cumva din pradator sa devii pradat

  3. Ucraina este deja invadată, deci ce se intampla acum nu mai priveste doar Ucraina, ci însuși spatiul NATO/UE. Amenințarea se îndreaptă spre spatiul occidental.

  4. Gata, ati terminat cu „Invadarea Ukrainei” si acum ati trecut la ” Solutii pasnice” de atata copy paste.

  5. În sfârșit a înțeles și Ucraina pe ce sprijin se poate baza…. așa că merge la negocieri…. unde vor fi primiți cu zâmbete și ” ați văzut mai băieți!”…..

  6. Unconditional surrender?

  7. Militarii americani au greșit țara!,… Rușii sunt la granița cu Ucraina, nu cu România!

  8. Rusia nu avea în plan atacul armat împotriva Ucrainei scopul era un respect demn de o putere economică și militară care și este, acum Mama tuturor invaziilor militare care este SUA a calculat și se freacă de orice să înceapă războiul mai precis Rusia a jucat la cacealma și America își dorește acest război cu tot dinadinsul deja visează să facă cu zăcămintele naturale ale Rusiei ce a făcut cu cele ale întregii lumi inclusiv Romania, curios când vreodată guvernul Rusiei se va hotărî la ambasada SUA din Rusia 💸🦃

    • In sfârșit un comentariu citav !

  9. Dece om fii noi Românii atât de proști încât să susținem Ucraina când aceasta deține în mod ilegal pamanturi românești!? Daca este atât de democratică și ,prietena ” a României să denunte in mod unilateral pactul Ribentrop-Molotov și să recunoască politica de deznaționalizare pe care o duce. Sa nu mai avem încredere în acești parșivi.

  10. De ce nu afișați comentariul meu?!