G4Media.ro

Președintele Senatului: Cetățenii nu vor mai fi puși pe drumuri inutile, nicio…

sursa foto: Pixabay

Președintele Senatului: Cetățenii nu vor mai fi puși pe drumuri inutile, nicio instituție centrală nu va mai cere vreun document emis de altă instituție publică

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că prin propunerea legislativă de modificare a OUG 41/2016, aflată în dezbatere parlamentară, cetăţenii nu vor mai fi puşi „pe drumuri inutile”, pentru că nicio instituţie din administraţia publică centrală nu va mai cere vreun document emis de altă instituţie publică.

„Astăzi, în Biroul Permanent, a fost repartizat către comisiile de specialitate proiectul de modificare a OUG 41/2016. O instituţie nu trebuie să mai ceară niciunui cetăţean un document emis de altă instituţie. Acestea trebuie să comunice între ele în interesul oamenilor! Este un pas important atât de aşteptat spre digitalizarea şi transparentizarea administraţiei publice”, a scris Dragu, luni, pe Facebook.

Potrivit propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari PNL şi USR PLUS, „se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost trimise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale”.

Proiectul de act normativ prevede că instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emise documentele de care au nevoie în copii ale acestora în format electronic.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Cu punere in aplicare incepand cu anul 2222. Sau 2322 ca 200 de ani e cam putin…

    • Pretul probabil va fi o intarzire masiva in eliberarea actelor. Poti obliga cadastrul sa transmita direct la taxe si impozite, i se poate da un termen legal de 30 de zile, dar daca il transmite in 6 luni nu o sa se intample nimic. Doar o sa faci drumuri la taxe si impozite intreband daca nu poti sa te duci tu la cadastru sa il iei in persoana ca sa se termine o data.

  2. Si in cele din urma nici politia nu-ti va mai cere cazierul (pe care-l obtii de la politie) pentru, sa zicem, permisul auto. Vaaai, ce frumos va fi! Oare-o sa apucam ziua aia?

  3. Hai zau?!
    Si cam cand si unde va intra in aplicare?!
    Intr-o Joi, pe 2!!!
    I-auzi ia: „se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să SOLICITE persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte Documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale”.
    Si daca institutiile publice vor SOLICITA inca multa vreme de-acum incolo, pentru ca Adminsitratia publica nu e digitalizata, iar Institutiile nu au chef sa faca corespondenta pe subiect!!??
    Ce SANCTIUNI prevede maretul proiect legislativ?!
    ZERO sanctiuni!!
    E ca la celebra Ordonanta de urgenta moarta in fasa cu Cloud-ul guvernamental din Octombrie 2020, mai o tineti minte?!
    17 Ianuarie 2021, cursdeguvernare: „Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă NEadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.
    Proiectul de lege a fost prezentat în guvern în ultimele zile ale lunii octombrie 2020 după discuții prelungite legate de forma și fondul legii, în special cele privind controlul datelor, securitatea și, mai ales, inviolabilitatea datelor ”vărsate” de diverse instituții în acest cloud. Ședința de guvern s-a încheiat doar cu solicitarea unei clarificări suplimentare legate de modul de împărțire al atribuțiilor între ADR și SPP în acest proiect.
    Proiectul nu și-a mai găsit loc până la alegeri pe lista de priorități guvernamentale.”

    Proiectul ala de Ordonanta de urgenta cu Cloud-ul guvernamental, care OBLIGA institutiile publice ale Adminsitratiei publice centrale si locale(exceptie Adminsitratia prezidentiala, Justitia si Parlamentul) sa isi treaca TOATE Sistemele Informatice intr-un Cloud guvernamental!
    Le OBLIGA, dar FARA sa prevada Sanctiuni, deci DACA o Primarie NU doreste asa ceva, nici o problema!!
    Sabin Sarmas, fost sef al Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei, azi deputat PNL, a declarat in decembrie 2020: „„Autoritatea pentru Digitalizarea României, în calitatea de coinițiator al acestui act normativ, a propus SANCTIUNI, însă ele au fost ELIMINATE ca urmare a procesului de CONSULTARE INTERINSTITUTIONAL. De altfel nu este pentru prima dată când noi susținem sancțiuni pentru Instituțiile care NU doresc să se digitalizeze și care în acest mod afectează calitatea serviciilor de care românii beneficiază”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Sabin Sărmaș, președintele ADR.
    Adica, plimbandu-se proiectul ala pe la toate Institutiile publice care erau Avizatoare, Raspunsul a fost un categoric NU!
    Asa si a cum: ce SANCTIUNI sunt DACA o Institutie refuza si CERE un Document emis de o alta Institutie publica, trimitand cetateanul sa umble „pe drumuri inutile”??!!!
    Ii prevad un esec de succes, ca-n atatea cazuri, va ramane pe hartia care le suporta toate promisiunile si minciunile!!!!

  4. Corect, o mafie le reprezinta pe toate.

  5. …nu apucam noi in viata asta asemenea fiţe.
    Daca nu stai aplecat in faţa ghiseului parca nu esti român.

  6. Cu ceva timp in urma se auzea ca vor fi desfiintate stampilele. Probabil legea nu a intrat in vigoare deoarece ii lipsea…. o STAMPILA. Tot aceeasi soarta o va avea si aceasta „lege”. O lege fara capitolul ce prevede sanctiuni, e moarta inca din fasa.

  7. Știe oare doamna, despre ce vorbește ? Un exemplu minor : obținerea vizei anuale a primăriei asupra autorizației de funcționare a firmei, necesită, de fiecare dată : ”dovada sediului” ( act de proprietate, sau contract decesiune / închiriere ) aviz PSI, etc. chiar dacă sediul este același, de ani de zile ! Operativitate ? Orice soliciți de la primărie – vorbesc de primărie centru de județ !! – termenul de rezolvare este 30 de zile ! Nu există comunicare orizontală intre colegi. Dacă ai expus doleanța cuiva și data viitoare nimerești pe altcineva, trebuie să-i povestești din nou totul. Sunt exemple mai grave, cu autorizarea construcțiilor. Nu primești autorizarea, decât dacă ai proiectantul ”agreat” de primar !! etc. etc. Să nu vorbim de aluziile prin care se sugerează că ți se face o favoare.
    Merită statuie cel ce ar reuși să demonteze corupția, birocrația și pierderea de timp din instituțiile publice ale |României.

  8. Nici-o pedeapsa fara lege dar si nici-o lege fara pedeapsa!