G4Media.ro

Președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, despre dosarul stimulatoarelor cardiace: Refolosirea…

Sursa Foto: racgp.org

Președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, despre dosarul stimulatoarelor cardiace: Refolosirea dispozitivelor medicale este ilegală şi imorală / Medicii din acest caz vor intra în comisii de disciplină teritoriale la Iaşi şi Braşov

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, a declarat, marţi, la Craiova, în legătură cu dosarul stimulatoarelor cardiace de la Iaşi, că refolosirea acestor dispozitive medicale este ilegală, imorală şi împotriva eticii profesionale.

„O precizare vizavi de ce s-a întâmplat la Iaşi: refolosirea dispozitivelor medicale este ilegală, imorală şi împotriva eticii profesionale”, a afirmat acesta la o dezbatere pe tema reducerii greşelilor medicale şi a modului în care sistemul medical românesc se raportează la ele, organizată de CMR la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova.

Preşedintele CMR a mai afirmat că medicii din acest caz vor intra în comisii de disciplină teritoriale la Iaşi şi Braşov.

„În afara medicului care are deja dreptul de practică suspendat ca urmare a dispoziţiilor procuraturii, restul medicilor vor intra în comisii de disciplină teritoriale în judeţele Iaşi şi Braşov. Luând în considerare gravitatea situaţiei, am considerat ca fiind imperativă autosesizarea la nivel naţional. Este important ca prin modul în care se vor desfăşura aceste anchete disciplinare, să dăm un semnal opiniei publice că majoritatea medicilor se disociază de astfel de practici. Este important pentru a reclădi încrederea în breasla medicală şi a reface pe baze sănătoase relaţia medic-pacient”, a mai spus Daniel Coriu.

Un medic cardiolog de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi a fost arestat preventiv fiind acuzat că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre. Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru dare de mită.

Judecătorul de drepturi și libertăți care a decis menținerea în arest a medicului Nicolae Dan Tesloianu de la spitalul Sf Spiridon din Iași arată, în încheierea sentinței, că „O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către …, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică. Deși unele defibrilatoare au ca indicație strictă prevenția primară sau secundară a morții cardiace subite, … ar fi implantat astfel de dispozitive fără justificare clinică, în situații care nu impuneau acest lucru, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul”.

Totodată, există date că, de regulă, la majoritatea pacienților „ar fi consemnat un diagnostic nereal (bradicardie), care să justifice necesitatea prescrierii unui stimulator cardiac”.

În motivare se mai arată că „luarea măsurii arestării preventive se impune cu necesitate, astfel încât urmărirea penală să fie finalizată în cel mai scurt timp, evitându-se riscul sustragerii acestuia de la procedurile ce desfășoară în privința sa ori cel al influenţării persoanelor audiate sau ce urmează să fie audiate în cauză”.

Procurorii susțin că medicul de la spitalul Sf Spiridon din Iași ar fi implantat, în perioada 2017 – august 2022, un număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...