G4Media.ro

Biden l-a îndemnat pe premierul Netanyahu la compromis cu privire la controversata…

Foto: Facebook Casa Albă/Benjamin Netanyahu

Biden l-a îndemnat pe premierul Netanyahu la compromis cu privire la controversata reformă a justiției: Orice schimbare de fond trebuie să beneficieze de cel mai larg sprijin popular posibil

Preşedintele american Joe Biden i-a cerut duminică premierului Benjamin Netanyahu un compromis cu privire la reforma controversată a sistemului de justiţie din Israel, conform unui comunicat al Casei Albe, citat de AFP, transmite Agerpres.

Într-o convorbire telefonică cu premierul israelian, Joe Biden a subliniat, în prima sa poziţie publică în acest dosar, că reforma trebuie să respecte valorile democratice fundamentale, a precizat preşedinţia americană.

Principiile democratice sunt un „brand” al relaţiilor dintre SUA şi Israel, a amintit preşedintele Biden. El „şi-a oferit sprijinul pentru eforturile în curs de a găsi un compromis… în conformitate cu aceste principii fundamentale”, se arată în comunicat.

„Societăţile democratice sunt întărite prin mecanisme de control autentice” şi orice schimbare de fond trebuie să beneficieze de „cel mai larg sprijin popular posibil”, i-a comunicat Joe Biden lui Benjamin Netanyahu.

Anunţată la începutul lunii ianuarie, reforma justiţiei din Israel prevede introducerea unei clauze „de anulare”, care permite Parlamentului să anuleze cu majoritate simplă decizii ale Curţii Supreme. Ea urmăreşte creşterea puterii parlamentarilor faţă de magistraţi.

Criticii consideră că reforma pune în pericol caracterul democratic al statului Israel şi ar putea contribui la anularea unei posibile condamnări a premierului Netanyahu, judecat pentru corupţie în mai multe cazuri.

Premierul israelian şi aliaţii săi consideră însă că reforma este necesară pentru a restabili echilibrul de putere între aleşi şi Curtea Supremă, pe care o consideră politizată. Mai multe prevederi au fost deja adoptate în primă lectură în Parlament.

Mii de protestatari au ieşit în stradă sâmbătă, pentru a 11-a săptămână consecutiv, pentru a denunţa acest proiect de lege.

Preşedintele Isaac Herzog a prezentat miercuri un proiect de compromis, acceptat de liderii partidelor de opoziţie, dar respins imediat de coaliţia de guvernământ.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...