G4Media.ro

Președintele Africii de Sud supraviețuiește unui vot de punere sub acuzare în…

Foto: Facebook Cyril Ramaphosa

Președintele Africii de Sud supraviețuiește unui vot de punere sub acuzare în parlament/ Cyril Ramaphosa a recunoscut că avea 580.000 de dolari ascunși în canapea, după ce a vândut 20 de bivoli

Adunarea Națională a Africii de Sud a respins cu 214 la 148 o moțiune de punere sub acuzare a președintelui Ramaphosa, după raportul unei comisii independente care l-a găsit vinovat de ascunderea unei mari sume de bani într-o canapea la reședința de la ferma sa, cunoscut ca afacerea Farmgate.

Deputații partidului de guvernământ, Congresul Național African (ANC), al cărui lider este Ramaphosa, au votat disciplinat și au respins moțiunea. ANC deține majoritatea – 230 din cele 400 de mandate ale camerei inferioare a  parlamentului sud-african.

În vârstă de 70 de ani, Ramaphosa este unul dintre cei mai bogați oameni din Africa de Sud. El nu a fost inculpat și a respins orice acuzație că ar fi comis vreo ilegalitate, deși el a recunoscut că avea 580.000 de dolari ascunși în canapeaua sa, sumă primită de la un om de afaceri sudanez în urma vânzării a 20 de bivoli. Ramaphosa a contestat la Curtea Supremă raportul comisiei independente de anchetă.

Ales președinte în 2018, Ramaphosa a promis să combată corupția care s-a întins sub predecesorii săi, Jacob Zuma și Thabo Mbeki. Aflat la putere fără întrerupere din 1994, ANC s-a transformat într-un partid stat și după mandatul lui Nelson Mandela (1994 – 1999), primul președinte al Africii de Sud multi-rasiale, liderii partidului au folosit influența lor politică și s-au îmbogățit, precum Ramaphosa.

Deocamdată opoziția la Ramaphosa în sânul ANC este foarte firavă. Doar patru parlamentari ai partidului au votat în favoarea suspendării, figura de frunte fiind Nkosazana Dlamini-Zuma, fosta soție a predecesorului actualului președinte și rivala sa în 2017 la șefia ANC și implicit la președinția Africii de Sud.

Pentru moment, Ramaphosa președintele unei țări cu o populație de 60 de milioane cu un rol important pe scena internațională, a supraviețuit politic, dar istoria arată că astfel de acuzații de corupție au efect de picătură chinezească și riscă să-i surpe autoritatea: nici Zuma nici Mbeki nu și-au încheiat mandatele și până la urmă propriul partid, ANC, i-a obligat să se retragă înainte de termen.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. O fi fost de aur bivolii aia.
    Altfel e greu de crezut ca cineva i-a dat 30.000 de dolari americani pe bucata.
    A spalat bani la coada vacii 🙂

  2. Nu nici vorbă. Banii provin din donațiile private pentru interpretarea reptată la întrunirile de partid a îndrăgitului șlagăr ”kill the boer – kill the farmer!”
    Bivoli și bani negri la saltea. Cam ăsta e nivelul actualilor și viitorilor președinți ai Africii de Sud.
    Fascinantă această decădere continuă a Africii de Sud, după modelul Zimbabwe. De manual.