G4Media.ro

Presa greacă: Mediterana miroase a praf de puşcă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Articol subiectiv si manipulator. SI Cipru dar si Grecia joaca la greu cu Putin. Cipru tocmai si-a deschis porturile pentru flota ruseasca care opereaza in zona.Au baza de aprovizionare si reparatii in Cipru. In plus, grecii sunt nostalgici ai comunismului si urasca America….desi,fara americani,fara ajutorul economic si garantiile occidentului,astazi erau vai de mama lor. Iar daca unii vor spune ca grecii,astazi,chiar sunt vai de mama lor, ei bine,sunt dar pe mana lor…din proprie prostie.

    • Joaca pe mana lui Putin ca sa nu se mai intample ce s-a intamplat in 1974 cand Turcia a invadat insula, a ocupat o treime (proportia turcilor era cam 18% din populatie, raspanditi in toata insula) a facut purificare etnica in zona ocupata, a confiscat tot si a adus colonisti din Anatolia. Nimeni n-a miscat un deget. Situatia e la fel si in prezent. Daca ajungi in Cipru o sa vezi in nord o prezenta agresiva a armatei turce peste tot in zona ocupata si monumente care proslavesc pacea. Chipurile ei lupta pentru pace.

  2. Pentru naţionaliştii greci, independeţa nu era decât o etapă spre realizarea enosis-ului. Pe de altă parte, naţionaliştii turci încercau să turcească populaţia musulmană, adesea grecofonă, şi să pregătească spiritele pentru o viitoare împărţire a insulei.

    Conflicte şi împărţirea insulei

    În 1963 izbucnesc conflicte sângeroase, iar turcii sunt forţaţi să se grupeze în mici enclave, ce ocupau doar 1, 5% din suprafaţa insulei. În aceste aşezări, propaganda naţionalistă şi militarizarea populaţiei mergeau mână în mână.

    După o perioadă relativ calmă, la 15 iulie 1974 o grupare enosistă, sprijinită de Junta Militară din Grecia, a preluat puterea, iar preşedintele Makarios a fost silit să fugă din Cipru. Pe 20 iulie trupele turceşti au debarcat, pornind război împotriva grupării militare. Eventual Makarios a revenit şi a reluat conducerea, iar eşecul din Cipru a dus la căderea Juntei din Grecia.

    În august 1974 armata turcă deportează aproximativ 200 000 de greci din nordul insulei, iar în acelaşi timp turcii din sud se refugiază în nord. Astfel, în 1975 este creat Statul Federal Turc al Ciprului, un prim pas spre formarea unui stat independent. După opt ani de negocieri eşuate cu guvernul cipriot, pe 15 noiembrie 1983 este declarată independenţa Republicii Turce a Ciprului de Nord, sub conducerea lui Rauf Denktaş. Noul stat este recunoscut doar de către Turcia, care menţine o forţă de 30 000 de soldaţi în partea de nord a insulei.

    Linia de demarcare care iniţial împărţea doar Nicosia, acum împarte toată insula.

    Partea greacă se dezvoltă beneficiind de recunoaşterea internaţională, turism şi de afluxul de libanezi fugiţi din calea războiului civil. Partea turcă, nerecunoscută internaţional şi supusă embargoului comercial stagnează, mulţi turci ciprioţi alegând să emigreze.
    https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cipru-o-insula-divizata

    Tot grecii au zdranganit armele si au pornit morisca…..asa a ajuns Cipru in situatia de azi.Fara banii si sustinerea din occident ,partea greaca a Ciprului era intr-un hal asemanator cu partea turca a Ciprului…..