G4Media.ro

Presa din Cipru, un nou articol în care îi spală imaginea miliardarului…

Foto: Beny Steinmetz (EPA - Salvatore di Nolfi / via Agerpres)

Presa din Cipru, un nou articol în care îi spală imaginea miliardarului Beny Steinmetz, condamnat în România pentru corupție: Adversarul lui Soros, condamnat după ”o rușine de proces” de ”justiția neagră din România”

Presa din Cipru îi dedică în mod constant articole elogioase miliardarului israelian Beny Steinmetz, condamnat în România pentru corupție și reținut în Cipru în baza unui mandat european de arestare emis de România. Steinmetz e vizat acum de o cerere de extrădare pe care trebuie să o judece justiția din Cipru. În 2021, într-o situație similară, după articole la fel de elogioase, justiția din Grecia a refuzat să îl extrădeze.

Articolul publicat miercuri de publicația cipriotă Politis îl portretizează pe Steinmetz drept o victimă a miliardarului George Soros și a ”justiției negre din România” și susține că el a fost condamnat de judecătorii români după ”o rușine de proces”. Ziarul cipriot nu prezintă nici o dovadă în sprijinul acestor alegații.

Mai mult, Politis îl laudă pe Steinmetz pentru că ”a fost partener în mari asociații care au făcut investiții uriașe în Cipru și Grecia şi are legături deosebit de strânse cu comunitatea israeliană din Cipru”.

Ziarul cipriot citează și o declarație a lui Steinmetz, care a spus că România este „o țară cunoscută în întreaga lume pentru lipsa de respect faţă de drepturile omului”.

După cum a declarat o sursă judiciară pentru ziarul „Politis”, este de așteptat ca procesul din Cipru să se finalizeze până la jumătatea lunii octombrie.

Condamnat în România

Pe 17 decembrie 2020, Benyamin Steinmetz şi fostul consultant politic Tal Silberstein au fost condamnaţi definitiv la câte 5 ani de detenţie pentru constituire de grup infracţional organizat în dosarul Ferma Băneasa de la Înalta Curte de Casaţie şi justiţie. Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de detenţie efectivă, iar Paul al României, la 3 ani şi jumătate cu executare, dar a fugit din ţară şi a fost dat, de asemenea, în urmărire internaţională.

Prejudiciul din dosar se ridică la peste 145 de milioane de euro, peste 135 de milioane de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa şi aproape 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

Cine e Benyamin Steinmetz. A fost considerat cel mai bogat cetățean evreu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A fost locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari. Este unul dintre investitorii proiectului minier de la Roşia Montana.

Tal Silberstein si Dan Andronic au fost consultanți politici al premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi ai PDL şi ai preşedintelui României, Traian Băsescu.

În august 2017, Steinmetz și Silberstein au fost arestați în Israel pentru fraudă și spălare de bani în legătură cu presupuse ilegalități comise în România, potrivit unei declarații în fața Curții din Rishon Letzion a anchetatorului Avshalom Ahrak, citate de cotidianul Haaretz.

În noiembrie 2018, fostul președinte Traian Băsescu a fost audiat ca martor la DNA în cadrul unei comisii rogatorii cu Israelul în dosarul în care oamenii de afaceri Beny Steinmetz și Tal Silberstein au fost arestați în 2017.

În ianuarie 2021, Steinmetz a fost condamnat în Elveția la 5 ani de detenție pentru corupție, însă decizia nu este definitivă. De notat că miliardarul s-a prezentat la procesul de la Geneva, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, deși era condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în România, iar autoritățile române emiseseră deja un mandat internațional de arestare pe numele lui.

Traducerea Rador Radio Români: Carolina Ciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Bun, articolul este probabil plătit , dar justiția română ar putea încerca un demers pentru a-și “repera” onoarea.

  2. Da, sigur, a furat bani din Romania si i-a investit in Cipru…
    @ Constantin – Daca politis asta din Cipru e vreo mizerie de presa cum avem si noi in Romania, chiar destule, singurul demers ar fi ignorarea totala.