G4Media.ro

Presa: În Croația este nevoie de 48 de luni pentru obținerea autorizațiilor…

Sursa foto Pixabay

Presa: În Croația este nevoie de 48 de luni pentru obținerea autorizațiilor conectare a panourilor solare la rețea și de 120 de luni pentru centralele eoliene / România eliberează autorizațiile în 30 de luni

Planurile ambițioase ale Europei de a înlocui gazul rusesc prin conectarea mai bună a rețelelor de transport a energiei solare și eoliene ar putea fi zădărnicite de birocrație. Conform ultimelor analize ale Institutului energetic britanic Ember, autorizațiile pentru construirea de centrale solare și eoliene în rețea se emit foarte greu în Uniunea Europeană, iar cel mai lent – în Croația, transmite Jutarnji List, citată de Rador.

Analiștii de la Ember, preluând datele de la (doar) 12 membri ai Uniunii, au constatat că, în Croația, autorizațiile pentru instalarea și punerea în rețea a panourilor solare necesită 48 de luni, iar pentru parcuri eoliene 120 de luni, în timp ce termenele solicitate de către UE în ambele cazuri este de 24 de luni. Potrivit aceleiași surse, doar trei state membre, în frunte cu Lituania, au îndeplinit criteriul UE, eliberând toate autorizațiile necesare investitorilor săi în energie solară în decurs de un an. Belgia și România se încadrează și ele în termenul recomandat pentru acest tip de „energie inovatoare”.

Când vine vorba de termenele stabilite în UE pentru parcurile eoliene, niciun membru al UE nu a îndeplinit încă criteriile, cel mai aproape fiind România, care eliberează autorizațiile necesare în termen de 30 de luni.

„Eliberarea autorizațiilor include toate procesele administrative necesare implementării ideii până la construcția efectivă a unei centrale eoliene sau a unei centrale solare, inclusiv obținerea autorizațiilor de construcție, efectuarea unei evaluări a impactului asupra mediului și adaptarea la planul urbanistic local”, explică raportul Institutului Ember, care analizează și perspectivele membrilor Uniunii de a atinge cota planificată de producție de energie electrică din parcurile eoliene.

Conform acestui ultim criteriu, Croația se află în fruntea listei țărilor analizate, adică printre cele patru care, după cum a stabilit Ember, vor atinge ponderea așteptată din producția din centrale eoliene până în 2030. În acest top se mai află Suedia, Finlanda și Lituania.

Sursa: Jutarnji/ Rador/ Traducerea: Ruxandra Lambru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nu știu de unde ați luat calculul că în România se elibereaza autorizațiile în termen de 30 de luni pt montarea panouri fotovoltaice. Eu mi-am montat panourile in 27 septembrie 2021 iar în 15 octombrie 2021 am primit autorizatia de racordare de la Distribuție Oltenia și tot în octombrie 2021 am încheit contractul de prosumator cu furnizorul de curent electric. De documentele de autorizarea s-a ocupat firma care a executat montajul panourilor ( am montat panouri de 5,6 KW).

    • Articolul e scris cu picioarele, trebuie sa faci un pic de munca de deductie ca sa-l intelegi. Dar, daca il citesti cu atentie, e vorba 30 de luni pentru eoliene, si doar un an pentru fotovoltaice in Romania. Oricum, nu e vorba de instalatiile mici ale prosumatorilor, ci de firmele care instaleaza panouri pe campuri intregi, numite in articol „centrale solare”. Sectiunea relevanta din articol:

      „doar trei state membre, în frunte cu Lituania, au îndeplinit criteriul UE, eliberând toate autorizațiile necesare investitorilor săi în energie solară în decurs de un an. Belgia și România se încadrează și ele în termenul recomandat”

      BTW, G4, „termenele solicitate […] este de 24 de luni”. Ceva deosebit.

  2. Mai bine fruntas i nsatul tau decat codas la oras.

  3. În România durează trei ani sa obții autorizația de construcție la o hală ce mai vorbim de parcuri eoliene

  4. Mai oameni buni în toate statele fost comuniste trebuie să te lupți cu tot felul de înguști la minte care ocupă niște posturi câștigate de tătici și bunici.Nu înțeleg ce vă mirați de prostii care le scriu osanale