G4Media.ro

Premierul ungar Viktor Orban reacţionează ironic pe Twitter la scandalul de corupţie…

Sursa foto: European Council

Premierul ungar Viktor Orban reacţionează ironic pe Twitter la scandalul de corupţie din Parlamentul European: „Bună dimineaţa!” / Utilizatorii i-au răspuns că, spre deosebire de Ungaria, UE sancționează corupția

Premierul ungar Viktor Orban, care se confruntă personal cu acuzaţii de corupţie, a ironizat, luni, pe Twitter, scandalul din Parlamentul European în care a fost implicată eurodeputata Eva Kaili din Grecia, postând o fotografie cu oficiali care râd, însoţită de mesaj ce sugerează o interpretare în spiritul zicalei „râde ciob de oală spartă”.

„Bună dimineaţa Parlamentului European!”, a scris Viktor Orban, o aluzie ce ar putea fi interpretată ca: „S-a trezit şi Parlamentul European”.

Mesajul este însoţit de o fotografie în care mai mulţi oficiali, între care fostul preşedinte american Ronald Reagan, beau şampanie şi râd în hohote, ca şi cum ar fi auzit un banc foarte bun. Pe fotografie, în partea de sus, scrie cu litere mari: „Şi atunci au spus:”, iar în partea de jos a fotografiei scrie: „Parlamentul European este serios preocupat de corupţia din Ungaria”.

Utilizatorii Twitter i-au răspuns imediat lui Orbán și i-au spus că așa funcționează justiția în democrație, unde cazurile de corupție sunt sancționate. Alții i-au amintit de acuzațiile de corupție care îl vizează pe el sau pe ginerele său.

Credibilitatea Uniunii Europene este în pericol, au avertizat luni miniştrii de externe ai UE, în urma acuzaţiilor potrivit cărora Qatarul a oferit bani şi cadouri unor oficiali ai Parlamentului European pentru a-i influenţa procesul decizional. În centrul acuzaţiilor este eurodeputata Eva Kaili, din Grecia, vicepreşedintă a Parlamentului European, aleasă în PE încă din 2014. Ea a fost arestată, duminică, şi pusă sub acuzare pentru corupţie de autorităţile belgiene, alături de alte trei persoane. Ar fi primit bani mulţi de la Qatar pentru a-şi influenţa colegii ca să ia decizii favorabile acestei ţări. În momentul în care a fost reţinută, vineri, eurodeputata ar fi fost prinsă în flagrant delict, având „genţi cu bani”, motiv pentru care nu s-a putut prevala de imunitarea parlamentară.

Arestarea fostei prezentatoare de televiziune a provocat o emoţie puternică în Uniunea Europeană, dar mai ales în ţara acesteia, Grecia, care i-a îngheţat luni bunurile, în timp ce partidul ei socialist a exclus-o din rândurile sale încă de vineri. Între timp, i-au fost suspendate şi atribuţiile de vicepreşedintă a PE.

Scandalul este deosebit de stânjenitor pentru Parlamentul European, care s-a considerat o busolă morală la Bruxelles, solicitând reguli mai stricte în materie de mediu sau de corporaţii, emiţând rezoluţii critice la adresa încălcărilor drepturilor omului în întreaga lume şi trăgând la răspundere guvernele UE pentru modul în care respectă statul de drept şi principiile anticorupţie, aşa cum s-a întâmplat, de pildă, în cazul Ungariei.

Comisia Europeană a reiterat, vineri, că paşii făcuţi de Budapesta sunt insuficienţi pentru pentru îmbunătăţirea garanţiilor anticorupţie şi risipirea îngrijorărilor legate de starea democraţiei din ţară, prin urmare a recomandat suspendarea în continuare a unor fonduri în valoare de până la 13,3 miliarde de euro. UE a blocat fondurile din cauza îngrijorărilor legate de corupţie şi de independenţa judiciară redusă din Ungaria, care, la rândul său, şi-a exercitat dreptul de veto în UE, blocând unele decizii-cheie.

Orban, aflat la putere din 2010, a cultivat legături strânse cu Moscova şi a blocat în mod repetat sancţiunile UE împotriva Rusiei. În numele iliberalismului pe care îl promovează, el s-a luptat cu partenerii din UE şi în ceea ce priveşte libertăţile media şi academice, drepturile migranţilor şi drepturile LGBT. Organismele internaţionale de monitorizare spun că Orban canalizează de mult timp fonduri UE către anumite asociaţii, pentru a-şi consolida menţinerea la putere, în timp ce Orban susţine că Ungaria nu este mai coruptă decât alte ţări.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. E ca si cum lupul ar condamna mancatul oilor !!!

  2. La piticu umflat si frustrat in tara sunt prinsi coruptii la fel?

    • Orban zice ca Ungaria nu e mai corupta decat alte tari. E doar suficient de corupta incat sa deturneze suficiente fonduri incat sa cumpere suficienta presa si justitie incat sa obtina suficiente voturi si suficienta impunitate.

  3. UE sancționează corupția? Pe bune? Păi hai cu pușcăria pentru Ursulei von der Pfizer. Aaaaa, M înțeles, UE sancționează doar corupția mică. Păi așa se întâmplă și în România, dacă furi o 🍞, faci pușcărie, dacă furi diamante sau un lac/județ, nu pățești nimic.

  4. Loser-ul asta chiar nu intelege ca a ajuns rusinea Europei, asa cum li se intampla tuturor schi-zofrenicilor, el crede cu tarie ca toti ceilalti sunt nebuni si el e singurul sanatos. Trist rau baietelul…

  5. Orban e mai prostanac decat credeam.
    Parlamentul UE, ca institutie, nu are nimic de-a face cu „marfa” trimisa la Bruxelles de fiecare stat in parte.
    Severin al nostru a facut de rusine Romania, nicidecum Parlamentul European.
    La fel e si in cazul de fata. Fiecare din cei in cauza isi fac de ras propria tara si nimic mai mult.

    In ce priveste reactia lui Orban este una tipica oricarui borfas de rand.
    El isi imagineaza ca infractiunile comise de un europarlamentar grec sau italian, justifica mizeria si coruptia guvernului de la Budapesta!
    Un mârlan scarbos.