G4Media.ro

Premierul Republicii Moldova mulțumește UE pentru sancţiunile care vizează 6 indivizi şi…

Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP

Premierul Republicii Moldova mulțumește UE pentru sancţiunile care vizează 6 indivizi şi o entitate care subminează securitatea ţării: „Un semnal că avem sprijinul UE fără rezerve în lupta împotriva războiului hibrid al Rusiei”

Premierul Dorin Recean a mulţumit joi Uniunii Europene pentru impunerea de sancţiuni unor indivizi şi unui grup de veterani despre care a spus că au legătură cu încercările Rusiei de a destabiliza Republica Moldova printr-un „război hibrid”, informează Reuters, transmite Agerpres.

Consiliul Uniunii Europene a anunţat măsuri punitive vizând „şase persoane şi o entitate responsabile de acţiunile ce vizează destabilizarea, subminarea sau ameninţarea suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova”.

„Sancţiunile care au fost adoptate sunt un semnal că avem sprijinul UE fără rezerve în lupta împotriva războiului hibrid al Rusiei şi încercărilor de a submina statul de drept şi securitatea ţării noastre”, a postat premierul Dorin Recean pe reţelele de socializare.

Sancţiunile UE au vizat cinci cetăţeni ai R. Moldova şi un cetăţean rus. Printre aceştia se numără Arina Corşicova, administrator al canalelor Accent TV şi Primul în Moldova şi Dumitru Chitoroagă, administrator al canalelor TV6 şi Orhei TV, ambii având legături cu partidul interzis al omului de afaceri pro-rus fugar Ilan Şor. Lista include şi o persoană implicată în dosarul fraudei bancare. Este vorba de Maria Albot, aflată în funcţie de conducere la una din fundaţiile lui Şor, Fundaţia „Miron Şor”. Sancţionat este şi Victor Petrov, adjunctul başcanului Adunării Poporului din Găgăuzia şi liderul Uniunii Poporului din Găgăuzia, mişcare politică afiliată controversatului partid politic „Renaştere”. De asemenea, a fost sancţionat Dmitri Miliutin, adjunctul şefului Departamentului de Informaţii Operaţionale al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, responsabil pentru operaţiunile secrete în R. Moldova, în special în regiunea transnistreană, din anul 2016.

Măsurile punitive vizează şi grupul de veterani Scutul Poporului, care a ajutat la organizarea protestelor din 2022 împotriva preşedintei Maia Sandu, susţinut de Şor din exil. Şor a fost condamnat anul trecut la 15 ani de închisoare în absenţă pentru rolul jucat în „furtul secolului” din 2014, în care un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar al ţării.

Sancţiunile prevăd îngheţarea eventualelor active şi interzicerea călătoriilor în UE, precum şi interdicţia pentru orice cetăţean din UE de a transfera fonduri persoanelor vizate de sancţiuni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ar fi grozav dacă Romania, UE in general, UK sau SUA ar face cât face Republica Moldova împotriva Rusiei.
    Lumea liberă doar primește lovitură hibridă după lovitură hibridă și se văicărește că este lovită! Vai, Rusia alimentează secesionismul din Spania, vai Rusia il susține pe Trump, vai Rusia a făcut Brexit, vai Rusia susține mișcările violente din Ardeal. Lumea liberă este spectatoare îngrozită și bețivul satului global își face de cap!