G4Media.ro

Premierul kosovar demisionează după ce a fost convocat la Haga ca suspect…

Premierul kosovar demisionează după ce a fost convocat la Haga ca suspect în crime de război / Ramush Haradinaj, fost comandant al Armatei de Eliberare a Kosovo (KLA) în timpul conflictului din 1998-1999, este convocat de Tribunalul Internațional Special

Ramush Haradinaj, premierul kosovar, a demisionat vineri (19 iulie) după ce a fost convocat de justiția internațională în calitate de suspect, notează Le Monde, preluat de Rador.

Fost comandant al Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK) în timpul conflictului din 1998-1999, Haradinaj, 51 de ani, le-a declarat reporterilor:

„Am primit o convocare specială în calitate de suspect și mi s-a oferit posibilitatea de a merge acolo ca premier sau ca simplu cetățean. Am ales a doua opțiune”.

El a precizat că va fi audiat „săptămâna viitoare”. Tribunalul Internațional Special, a cărui creare a fost susținută de Uniunea Europeană, a fost înființat în 2015 cu misiunea de a trata presupusele crime comise de UCK în Kosovo, în principal împotriva sârbilor, a romilor și a opozanţilor albanezi din UCK în timpul și după conflictul din 1998-1999. Ultimul conflict din fosta Iugoslavie, războiul din Kosovo dintre forțele sârbe și gherila separatistă kosovară albaneză a făcut peste 13.000 de morţi (dintre care peste 11.000 de kosovari albanezi, 2.000 de sârbi și câteva sute de romi).

Totuşi, Ramush Haradinaj a anunțat că va candida din nou pentru funcţia de premier. „Este acum responsabilitatea președintelui să organizeze consultări pentru a stabili data alegerilor. Îmi propun din nou candidatira în faţa poporului (în aceste alegeri) pentru a obține (din nou) încrederea sa. Nu sunt acuzat, voi fi interogat”, a declarat el după o reuniune a guvernului.

Demisia lui Ramush Haradinaj are loc într-un moment în care tensiunile cu Serbia cresc. Belgradul refuză să continue dialogul cu Pristina, care are loc sub auspiciile UE, atât timp cât Kosovo nu va ridica taxele de 100% asupra produselor importate din Serbia, introduse de Kosovo în luna noiembrie a anului trecut.

Ramush Haradinaj a respins în mod repetat apelurile comunității internaționale de a ridica aceste taxe pe care intenționa să le mențină până când Serbia va fi recunoscut independența fostei sale provincii proclamată în 2008. Un acord de normalizare a relațiilor reprezintă o necesitate pentru ambele țări, care aspiră să se alăture UE.

Ramush Haradinaj s-a confruntat deja cu o situație similară. Inculparea sa de către Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPII) l-a determinat să renunțe la postul de prim-ministru ocupat timp de o sută de zile în 2004-2005, cu trei ani înainte de proclamarea independenței Kosovo. În 2008 și 2012, TPII l-a achitat de crimele împotriva civililor sârbi, dar și a romilor și kosovarilor albanezi vinovați de opoziție faţă de UCK.

Într-un interviu din acest an acordat AFP, Ramush Haradinaj a declarat că Kosovo va răspunde la orice solicitare din partea instanței speciale.

La mijlocul lunii ianuarie, la Haga, această instanță a început interogatoriile altor doi lideri ai fostei UCK: Rrustem Mustafa, cunoscut sub numele de Remi, și Sami Lushtaku.

Mass-media din Kosovo raportează că primele acuzații ar putea fi emise în acest an. Se speculează, de asemenea, că Haradinaj ar putea fi printre potențialii inculpați, împreună cu președintele Hashim Thaçi și cu președintele Parlamentului, Kadri Veseli.

Traducerea: Rodezia Costea

Foto: Ramus Haradinaj, premierul demisionar al Kosovo / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...