
Premierul japonez Ishiba își ia angajamentul să rămână în funcție, în ciuda rezultatului alegerilor parlamentare / „Schimbările din mediul extern, precum situația internațională, sau dezastrele naturale, nu își permit să aștepte îmbunătățirea situației politice”
Prim ministrul Japoniei, Shigeru Ishiba, a declarat că va rămâne în funcție, deși partidul său a suferit un eșec electoral, relatează Reuters. El și-a justificat planul invocând negocierile în desfășurare cu Statele Unite privind tarifele, cât și creșterea costului vieții în Japonia. Acesta a declarat: „Voi rămâne în funcție și voi face tot ce îmi stă în putere pentru a găsi o cale spre rezolvarea acestor probleme”.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Conform The Asashi Shimbun, el a mai adăugat că: „Schimbările din mediul extern, precum situația internațională, sau dezastrele naturale, nu își permit să aștepte îmbunătățirea situației politice. Din acest motiv, deși conștienți de responsabilitatea pe care o avem pentru rezultatul acestor alegeri, pentru a preveni intrarea politicii în impas, trebuie să ne îndeplinim datoria ca principal partid [cel care a obținut cele mai multe voturi în Camera Superioară] cât și responsabilitatea față de public pentru a evita o astfel de stagnare”.
În ciuda fermității sale, formațiunea sa, Partidul Liberal-Democrat, nu a reușit să obțină suficiente voturi pentru a forma o majoritate în Camera Superioară (47 din 50 necesare pentru a putea forma o majoritate), conform BBC.
La asta se adaugă și eșecul electoral din octombrie 2024 (alegerile pentru Camera Inferioară) și ascensiunea electorală a partidului de extremă-dreapta Sanseito, condus de Sohei Kamiya. Un fost director de supermarket, acesta și-a lansat partidul pe YouTube și a obținut un succes notabil la aceste alegeri: 14 locuri.
Acesta a adoptat o retorică trumpistă, promițând să „apere țara de imigranți”. Aceasta este o problemă sensibilă, întrucât numărul străinilor care lucrează în Japonia a crescut de la 2.23 de milioane la 3.77 de milioane în ultimul deceniu, relatează CNN. Deși acest număr nu reprezintă decât 3% din populația Japoniei de 120 de milioane, vorbim de un stat cu politici imigraționiste care au fost în mod tradițional restrictive, și deci, de un subiect important pentru populație.
El a mai promis, sub motto-ul „Japonia pe primul loc!”, să lupte împotriva globalismului, să reducă taxele, să creeze un sistem medical fără vaccinuri și să reducă taxele.
Context:
Partidul Liberal Democrat s-a aflat (cu câteva excepții) constant la conducerea Japoniei din 1955 până în prezent și rămâne, în ciuda ultimelor rezultate, principala formațiune politică niponă. De la asasinarea premierului Shinzo Abe, în 2022, partidul a pierdut electorat din cauza moderării discursului conservator.
Citat de BBC, Jeffrey Hall, profesor de Studii Japoneze la Universitatea Kanda consideră că o parte din electoratul lui Abe s-a deplasat către formațiuni mai radicale, precum Sanseito. Acesta a declarat că: „Prim ministrul Ishiba nu este considerat la fel de conservator de mulți dintre susținătorii fostului premier Abe. Ei consideră că [Ishiba] nu are nici viziunea naționalistă asupra istoriei, nici o poziție suficient de fermă împotriva Chinei”.
Problemele economice, precum creșterea costului vieții, cât și incertitudinea cauzată de posibilitatea introducerii tarifelor vamale de către SUA și-au adus și ele aportul, relatează Reuters.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.