G4Media.ro

Premierul Ciolacu justifică creșterile de taxe spunând că ”România e paradis fiscal”…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Ciolacu justifică creșterile de taxe spunând că ”România e paradis fiscal” / Taxarea muncii a ajuns la aproape jumătate din venitul brut

Premierul Marcel Ciolacu a justificat miercuri creșterile de taxe și impozite din pachetul legislativ discutat în primă lectură și a spus că ”nu putem continua cu acest sistem ciuruit fiscal, România a devenit un paradis fiscal”. El s-a referit la excepțiile de la taxarea muncii, excepții aplicate IT-iștilor, constructorilor și agricultorilor.

România are în acest moment unul dintre cele mai înalte niveluri de taxare a muncii, statul luând 47% din venitul brut al fiecărui salariat sub formă de impozit pe venit și contribuții la sistemele de pensii și sănătate.

Ciolacu a mai spus că prin pachetul de măsuri fiscale ”reducem masiv cheltuielile statului, creștem masiv amenzile și trecem pe scară largă la confiscarea mărfurilor din evaziune fiscală”.

El a anunțat și ”supraimpozitarea luxului, a viciilor și a profiturilor excesive. Cine are proprietăți scumpe și mașini scumpe trebuie să plătească mai mult”.

În ceea ce privește suprataxarea marilor companii, el a spus că ”taxăm suplimentar profitul băncilor și venim cu altă filosofie în cazul companiilor mari. Marile companii să plătească măcar nivelul minim al unei companii românești. Avem însă grijă ca investițiile acestor companii să fie protejate și nu vor fi impozitate”.

Cele mai importante prevederi, potrivit Economedia:

  • Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.
  • Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.
  • Și băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri.
  • Scutirea de impozit în IT, construcții, agricultură și industria alimentară se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei
  • Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS
  • Crește TVA pentru anumite produse. Se menține TVA de 5% la cărți, ziare, reviste, muzee și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică. Crește de la 5% la 9% TVA pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă. Crește de la 9% la 19% TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat.
  • Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.
  • Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei. Voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani.
  • Pentru PFA, se menține sistemul actual de plafoane de 6-12-24 salarii minime, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime.
  • Cresc accizele la țigări și alcool.
  • Numeroase măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
  • Se instituie Sistemul național RO e-Sigiliu în vederea asigurării respectării trasabilității transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României.
  • Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%.

Guvernul estimează că măsurile vor aduce un impact financiar pozitiv de aproape 20 de miliarde lei în anul 2024, în timp ce cheltuielile bugetare se reduc cu circa 3,37 miliarde lei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. România e paradis fiscal doar pentru cei care fac „afaceri” cu ANAF-ul.
    Așa că vom plăti toți nepăsarea…

  2. Așa, și?! Așa rezolvam, cu o OUG care e varză de Buzău?! BNR nu se spânzura când vede așa ceva?! Nu, că ea e autonomă, endependenta și se autofinanteaza!

  3. nuuu, gresit. Romania e paradisul įďįøților care voteaza usl de 33 se ani. Popor de imɓeçili mai mare ca ăsta nu cred ca exista

  4. Daca ai grad de colectare de 26 % poti spune ca Romania este paradisul evazionistilor. Evazionistii vor fi bine-mersi, ca si pana acum. ANAF intra in greva pentru marirea salariilor si evaziunea este de 74%. Oare e asa greu sa maresti gradul de colectare si sa nu adaugi taxe noi cand veniturile sunt oricum reduse de inflatie? Poate spune cineva de ce nu creste gradul de colectare?

  5. Mereu isi aduce aminte PSD că România e paradis fiscal, niciodată nu isi aduce aminte că salariile bugetarilor sunt mult peste medie sau că pensionarii speciali papa jumătate din fondul de pensii.

  6. „Alo, breten Marsel? Mei, aproape curs lacrimă la mine când aduce aminte de baradis fiscal pe vremuri la Nehoiu de Buzău, când trage tun dupe tun, iar apoi trage cu carabină după urs hăituit de breten Marsel in bădure…
    Aleikum Salaam!”

  7. adica e mai bine sa-mi iau porsche panamera pe firma si sa nu platesc nimic decat sa platesc impozit la primarie? pai bun asa.