G4Media.ro

Premieră extrem de importantă în istoria SUA: Alegătorii dintr-un district american vor…

Biroul Electoral Central

Premieră extrem de importantă în istoria SUA: Alegătorii dintr-un district american vor putea vota de pe telefoanele mobile

O premieră extrem de importantă va avea loc în SUA, acolo unde alegătorii dintr-un district american vor putea vota de pe telefoanele mobile, notează npr.org. 

Este vorba de King Conservation District, acolo unde cu ajutorul tehnologiei moderne electoratul va putea vota începând de miercuri și până în 11 februarie:

„Aceasta este o reformă fundamentală în democrația SUA”, a declarat Bradley Tusk, fondatorul și CEO-ul Tusk Philanthropies, care urmărește extinderea votului cu ajutorul telefoanelor mobile.

Inițiativa a împărțit opinia publică, între cei care salută acest proiect pilot și cei care își fac griji pentru accesul la vot și securitatea acestuia și a procesului în sine.

În urmă cu doar patru ani, Rusia a folosit atacurile cibernetice pentru a interveni în alegerile prezidențiale, cu precădere în privința infrastructurii electorale, dar nu există dovezi dacă atacurile respective au influențat decisiv sau nu rezultatul votului.

Cum funcționează?

Alegătorii vor putea să-și folosească numele și data de naștere pentru a se conecta la un portal web prin intermediul browser-ului de internet de pe telefoanele lor, spune Bryan Finney, CEO al Democracy Live, compania de votare cu sediul în Seattle.

După ce alegătorii au încheiat votul, trebuie să își verifice datele și apoi să depună o semnătură pe ecranul senzorial al dispozitivului lor.

Alegătorii care folosesc portalul smartphone-urilor au, de asemenea, opțiunea de a nu depune buletinele de vot electronic. Acestea se pot autentifica, completa cu opțiunea de vot și apoi le pot imprima pentru a le trimite prin poștă.

Citește articolul integral pe npr.org.

sursa foto: BEC

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Votul electronic poate fi facut sigur printr-o serie de masuri de securizare. Ar fi de preferat ca optiunea de vot sa devina publica pentru a face posibila depistarea unor eventuale fraude.
    -daca toate actele de identitate vor fi echipate cu cip, acestea vor putea fi scanate cu smartphone-ul pentru a face posibila logarea in aplicatia de vot
    -portalul pentru votare online va cere alegatorilor preluarea unei capturi foto (care sa cuprinda fata unei singure persoane) si eventual a informatiei de locatie in momentul utilizarii platformei
    -sectiile de votare vor fi deschise in continuare pentru cei fara acces la internet, punand la dispozitie exclusiv optiunea de vot electronic
    -rezultatele alegerilor vor fi publicate pe site impreuna cu optiunea de vot a fiecarui alegator si date de identificare ca: Nume Prenume,Initiala parinte, Localitate, Zi nastere, Luna nastere
    -fiecare cetatean va fi indemnat sa verifice optiunea de vot publicata in dreptul sau pentru a putea semnala nereguli, daca exista

    Ar putea sa nu para mai sigur sau mai bun decat buletinul de vot clasic dar o astfel de solutie va permite modernizarea sistemului electoral la alegerile parlamentare pentru a se obtine o reprezentare mai buna in parlament.
    Acelasi portal de vot poate permite organizarea de referendum la costuri reduse si poate implica cetatenii in votarea unor proiecte legislative de interes major.

    • Acest vot nu este deloc sigur. In mod evident cineva are in administrare baza de date in care se stocheaza datele.
      Se pot modifica extrem de usor dupa dorinta celor aflati „la butoane”.
      Administratorii bazei de date pot determina optiunea de vot a fiecarei persoane. Deci, votul nu va mai fi chiar secret.
      Nu se mai pot realiza exit-poll-uri. Votantii ar vota de acasa. Deci, rezultatele finale nu s-ar mai putea compara cu niste sondaje.
      Cine isi imagineaza ca aceasta metoda de vot poate fi sigura, este naiv.