G4Media.ro

Premier League dă undă verde pentru folosirea tehnologiei offside-ului semi-automat din sezonul…

Facebook/Premier League

Premier League dă undă verde pentru folosirea tehnologiei offside-ului semi-automat din sezonul viitor

Cluburile din Premier League au aprobat în unanimitate utilizarea tehnologiei semi-automate pentru offside (SAOT) din sezonul 2024-25, potrivit The Athletic.

Campionatul de top din Anglia va folosi aceleași camere și software pe care UEFA le folosește în Liga Campionilor masculină și pe care le-a folosit la Campionatul Mondial din 2022. Premier League a confirmat într-o declarație că SAOT va fi gata de utilizare după una dintre pauzele internaționale din toamnă.

Premier League consideră că utilizarea SAOT va economisi aproximativ 30 de secunde pe decizie. Speră că introducerea sa va pune capăt situațiilor în care jocul continuă după un posibil offside, deoarece arbitrii asistenți au fost instruiți să-și țină steagurile jos, ridicându-le după încheierea atacului, dacă este cazul. În aceași ordine de idei, arbitrii asistenți vor avea o voce în cască informându-i despre decizia semi-automată de offside și își pot ridica steagul imediat.

O altă inovație a fotbalului, sistemul VAR, a atras critici în acest sezon de Premier League, în special pentru golul nevalidat al lui Luis Diaz împotriva lui Tottenham Hotspur în septembrie. Professional Game Match Officials Limited (PGMOL) – organizația responsabilă cu arbitrajul în Anglia – a recunoscut că acel moment a fost o „eroare umană semnificativă”. Timpul necesar pentru ca offside-urile, în general, să fie revizuite de VAR a fost, de asemenea, criticat.

Cum funcționează offside-ul semi-automat?

O unitate de măsurare a inerției din centrul mingii trimite date către camera de operare video de 500 de ori pe secundă, asigurând detectarea precisă a momentului în care mingea este lovită. Atunci când un jucător primește mingea într-o poziție de offside, sistemul alertează automat oficialii din camera VAR. Înainte de a transmite decizia către arbitrul de pe teren, oficialii de meci video verifică acuratețea punctului de lovire și a liniei automate de offside.

Se depun eforturi pentru a eficientiza acest proces, țintind mai degrabă câteva secunde decât câteva minute (în cazul VAR) pentru a ajunge la o decizie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...