G4Media.ro

Prefectul Capitalei: Primăria Sectorului 1 îşi asumă plata directă a sortatorilor de…

Prefectul Capitalei: Primăria Sectorului 1 îşi asumă plata directă a sortatorilor de deşeuri / Până acum banii erau plătiți prin Romprest, acuzat că nu achita mai departe către gropile de gunoi

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că Primăria Sectorului 1 îşi asumă plata directă a sortatorilor de deşeuri, transmite Agerpres.

„Sectorul 1 a identificat o soluţie prin care va putea achita parţial sau chiar total poate datoriile pe care prestatorul le are către sortatori, în aşa fel încât să nu mai existe un blocaj. Sectorul 1 îşi asumă plata sortatorilor în mod direct, în aşa fel încât să degreveze prestatorul de această obligaţie şi să-i permită să presteze serviciul fără niciun fel de opriri. Prestatorul, sunt sigur, va aprecia acest gest şi îşi va desfăşura serviciile în continuare, fără niciun fel de probleme. Înţeleg că prestatorul este pe străzi şi îşi îndeplineşte obligaţiile”, a spus Alin Stoica, într-o declaraţie de presă, citată de Agerpres.

Context

Solicitarea de ridicare a licenței Romprest, trimisă de primarul Sectorului 1 Clotilde Armand către autoritatea care are această atribuție, arată că Primăria a plătit 168 de milioane de lei către companie, în perioada iulie 2020 – mai 2021, pentru serviciile de salubritate, însă Romprest nu și-a plătit mai departe subcontractorii, ceea ce a dus la periclitarea serviciului de salubrizare și a sănătății populației din sector.

Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat, miercuri, că a făcut solicitare către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) pentru ridicarea licenței Romprest, pe care l-a numit „operator șantajist”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Eu cred că primăria ar face foarte ușor bani să și plătească datoriile nu trebuie decât să l cheme pe Prinț să vâneze cel mai mare șobolan din sectorul 1 și pe lângă trofeu s o ia și pe Prințesa Gunoaielor

  2. De ce e nevoie de sortatori ?
    De ce nu sortare acasa si ridicarea pe categorii a gunoiului?
    Cetateanul nu are nicio vina?
    De ce nu face efortul de a colecta separat gunoiul, iar daca vede ca firma lui peste prajit ridica la gramada gunoiul de ce nu iese in strada pentru civilizatie?

    • La blocuri, poate sorta chiar omul de serviciu, daca locatarii nu au timp, chef, cunostinte, etc.

    • Trebuie implementat un sistem de containere fractie uscata in toata capitala.
      Sa ii fie usor fiecaruia sa arunce gunoiul sortat.
      Dar nu se vrea sau nu exista niciun interes.
      Pana acum doar vorbe.

    • Suntem departe de a face sortarea la sursa. Poti sa dai amenzi daca vezi in fata blocului persoane care arunca plastic in pubela gresita. Dar pentru asta ai nevoie de o gramada de oameni platiti care sa faca asta non stop si sa speri ca isi fac datoria. In plus, nu poti sa vezi ce e in sacul omului atunci cand il arunca in pubela, iar sa iti inchipui ca unii au doua cosuri de gunoi intr-o garsoniera de 16mp e aberant. Problema nu e sortarea, procesul existent este ok. Problema este valoarea nesimtita a contractului cu Romprest. Asa cum anticipam si ieri, singura cale este plangerea la DNA si rabdare pana atunci. Azi justitia i-a dat o palma Clotildei, dar era de asteptat. Nu poti sa repari o hotie daca nu respecti legea. Nu suntem intr-un stat bananier…

    • Pentru ca, chiar si cu cele mai bune intentii sortarea la sursa nu e suficienta. Ambalajele de plastic murdare ajung in fractia umeda. Textile, daca contin plastic nu doar textile bio nu trebuie sa ajunga in compostiera. Plasticul e in mare de trei feluri: (1) usor reciclabil, (2) greu reciclabil si (3)ne-reciclabil. Din cate stiu in Romania (2) si (3) ajung la groapa de gunoi, si pentru oricine care nu lucreaza in domeniu diferenta intre (1) si (2) nu e evidenta. Tipla de Eugenie pentru ca are metal si plastic extrem de subtire e in (3). Ambalaje din mai multe feluri de plastic nu prea se recicleaza….

  3. Nu mai bine PS1 ar cumpara un teren la marginea capitalei sa faca o groapa ecologica si un sistem integrat de management al gunoiului ?…ar iesi mai ieftin si ar face si un pic de reciclare…..Romprest sa ramana cu maturatul pe strazi si transportul gunoiului(pe fractii umede/uscate) la groapa….un SMID costa cat costurile pe vreo 2 ani facturate de Romprest
    Dar asta o lasa pe primarita fara adversar in lupta

  4. G4Media, hai cu executarea silită.
    Ce n-aveți curajul să publicați decizia instanței ?
    Că de spălat toate mizeriile proclotildă de până acum
    oricum nu mai aveți cum să le spălați.

  5. Pana si gunoil trece prin 10 maini.

  6. Sãrãcia unui popor este pedeapsa corectã meritatã pt PROSTIA lui-Ronald Reagan-daca vor intelege ceva din asta poporul asta bananier dar ma tem ca nu

  7. Asa, pasarile din imagine sunt pescarusi, salubristii gunoiului menajer. Bucurestiul este plin de ei. Sunt niste pasari elegante, frumoase, discrete, de toate soiurile si marimile. Nu deranjeaza, isi vad de treaba si nu fac mofturi la mancare. Cel mai mult le place pestele.

  8. LUATI-L SI PE turcescu LA SORTAT CA SE PRICEPE.

  9. de ce mortii vostri sa sorteze populatia gunoiul; cand exista sortatori in lume care foloseesc instalatii de sortare foarte avansate si inteligente, care sunt capabile sa sorteaza gunoaiele chiar si panal la o suta de sortimente etc

    • Ca asa e mentalitatea infipta in subconstientul poporului de ceasca si ai lui. Fiecare cetatean sa faca totul: sa mature strada, sa cultive rosii pe tarlaua din jurul blocului si uite asa se rezolva criza de de toate.
      Greu scapam de asta!
      Pai daca platim din banii nostri firma sa adune gunoiul, sa faca sortare, sa recicleze etc, sa-i lasam sa-si ia banii fara sa faca ce i-am platit sa faca, fiindca – ce mare branza? Putem sa sortam si noi acasa?
      Desigur ca se poate face si o sortare primara, la sursa dar pentru asta tot firmele platite (deja) trebuie sa-si asume organizarea. Sa asigure materiale si logistica. Si apoi, sa colecteze gunoiul diferentiat, dupa ce au pus la dispozitie cetateanului cele necesare. Dupa aia poti si sa-i pretinzi sa puna in 3 pubele. Dar cam atat! Nu poti sa-i ceri omului de rand sa separe aluminiul de cupru si de zinc ca sa-l ia romprestul gata sortat, ca oricum are plata asigurata pe 25 de ani.

    • Nene, mai plimba-te putin prin tarile dezvoltate, de exemplu prin Elvetia, sau Germania, sau Austria, si fa ce faci tu, om modern ce te crezi. Mergi la ski, urca Alpii, mergi la festivaluri, treaba ta. Si in timpul asta, trage putin cu coada ochiului la obiceiurile localnicilor. Ai sa vezi ca ei recicleaza tot, peste tot. Acasa, la munca, pe strada. Ok? Nu au ei treaba cu ceasca, asa cum nici unii dintre noi nu avem. Poate tu ai.

    • Confunzi sortarea primara cu reciclarea.
      Nimeni nu are capacitati de reciclare in casa. Cel mult un mic reactor pentru compost. Am avut si eu dar s-a dovedit nepractic in conditiile date.
      Si eu am trei cosuri de gunoi in casa dar … numai doua pubele si asta pentru ca doar atat permite logistica pusa in lucru de elprest.
      Numai ca sortarea deseurilor este cu totul altceva.
      Daca tu te-ai plimbat la schi prin Elvetia purtand povara acestui complex de inferioritate trebuie sa constientizezi ca e din cauza ca acceptam sa platim de cinci ori pretul fara sa primim serviciul corect. Si ca ne indreptam ura catre cei care incearca sa rupa lantul in loc sa-i sprijinim chiar daca asta inseamna si ceva greutati.
      Romprest a incasat practic banii in avans deci pentru fiecare an scurs din contract poate sa mai lucreze inca patru fara plata.
      Aaah da … dar banii aia s-au dus deja prin tarile alea unde oamenii isi recicleaza totul acasa.
      Ca doar nu i-au cheltuit amaratii care strang gunoiul de pe strada si care sunt pusi acum la inaintare ca nu pot munci daca nu sunt platiti.

    • Foarte bine. Presupun ca cele 2 pubele sunt pentru gunoiul menajer si pentru plastic. Pentru hartia care se strange intr-un ritm mai greoi, daca exista vointa si disponibilitate, exista pubele pentru reciclare in intersectiile din oras.

    • Asa e. Nu stiu de ce ma contrezi. Asta nu e sortare e doar preselectie. Se face si in sate. Si asta, demult. Nu stiu de pe ce planeta privesti.
      Dar nu poti sa pretinzi mai mult de atat de la un cetatean care nu face diferenta intre carton plastifiat si plastic… Sortarea este o activitate a naibii de complexa dar se si scot bani buni din ea daca o faci cu pricepere.
      Asta fac firmele de sortare pe care ar trebui sa le subcontracteze si sa le plateasca romprest – din banii pe care ni i-a luat de cativa ani buni. Si se plange ca nu poate sa munceasca neplatit. Ha!
      PS. Nici in Germania nu se duce cetateanul cu sacul de hartie 1-2 kilometri ca sa-l depuna la tomberonul de la rascruce. Da, se duce cu ambalajele pentru care DEJA i s-a retinut o garantie.
      Acolo sunt create deja niste mecanisme. Nu e vina cetateanului mioritic ca nu le are.