G4Media.ro

Poveștile elevilor care nu au abandonat. Denisa, de la mers cu vacile…

Denisa, la o bursă la NUCAR Lab (Northeastern University Computer Architecture Research Laboratory) în Boston, Statele Unite / Sursă foto: Arhiva personală

Poveștile elevilor care nu au abandonat. Denisa, de la mers cu vacile la păscut, la cercetare în robotică la Universitatea din Malaga: „Educația este pilonul vieții mele”. Alisa, elevă în a XII-a: „Școala online m-a învățat să nu aștept să mi se spună, mai întâi să caut eu informația”

Denisa (29) și Alisa (18) s-au născut la sat, în familii defavorizate social și economic, unde nu există liceu și unde, pentru mulți copii, firul educației se rupe la trecerea din clasa a VIII-a în clasa a IX-a. Pe scurt, dacă mama și tata nu au bani să te susțină la oraș ca să mergi la școală sau să plătească naveta, este foarte greu să mai continui. Dar Denisa și Alisa au fost printre copiii norocoși, care au intrat într-un program special de susținere a elevilor pentru a face trecerea către liceu și a nu-și pierde șansa în viață. Ambele au fost alese de World Vision în programul „Vreau în clasa a IX-a” și au fost susținute financiar și prin consiliere pentru a nu ajunge în riscul de abandon școlar din cauza lipsei resurselor materiale. Astăzi, Denisa, care în copilărie mergea cu vacile la păscut și trăia „ca în povestirile lui Ion Creangă”, a ajuns să studieze automatică și calculatoare, își termină doctoratul în Robotică și Inteligență Artificială și este asistentă și cercetătoare la Universitatea din Malaga.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Alisa termină clasa a XII-a, iar după aproape un an și jumătate de școală online și problemele generate, privește totuși cu încredere către viitorul său, vrea să studieze contabilitate și spune că cea mai importantă lecție învățată din pandemie este să nu aștepte să i se ofere informații, în schimb să caute ea, să aibă inițiativa de a învăța și singură. Edupedu.ro a stat de vorbă cu amândouă și le-am reconstituit povestea și drumul care le-a adus pe fiecare în locul în care se află acum: cu rezultate, cu șanse la un viitor bun, cu vise care se împlinesc și cu lecții despre neajunsuri învățate devreme în viață.

Povestea Denisei Constantinescu, doctorandă în Robotică și Inteligență Artificială la Malaga

„La început nu am știu ce vreau să fac, dintr-o alegere în alta am ajuns aici. Când eram mai mică îmi plăcea foarte mult să desenez, să îmbrac păpuși, mă vedeam designer vestimentar. Apoi am descoperit Fizica și am zis că mă fac profă de Fizică, iar prima mea notă a fost 6!”, a povestit Denisa râzând.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Denisa și Alisa: chapeau bas, tot respectul! Dar cum se face ca așa-zisa Media, nu se ocupă decât de ratați, curve, hoți, pedofili , drogați etc.? Aaa , am înțeles: îi patronează, îi ghidează, îi învață…

  2. Bravo voua!
    Pt toti ceilalti exista exista sinecuri si voturi, lamentari si meditatii.

  3. Daca tot ce s-a dorit e ca romanca sa inchirieze in oras strain, sa faca munca de jos a profesorasului Ningun Nadie si finalmente sa propage cromozomul Y spaniol, suntem pe drumul cel bun.