G4Media.ro

VIDEO Povestea românilor care au stat noua ore la coada la Koln…

Sursa: G4Media.ro

VIDEO Povestea românilor care au stat noua ore la coada la Koln și Hamburg, dar nu au apucat sa voteze: Totul se misca îngrozitor de încet

Mai mulți alegători români care au mers la secția de votare organizată într-o biserica românească din Koln nu au reușit să voteze deși au așteptat noua ore la coadă să își exercite dreptul de vot. „Totul se mișcă îngrozitor de încet,” a spus Robert Molnar, un român care locuiește în Germania, vorbind despre experiența trăită duminică la secția de votare pentru alegerile europarlamentare și la referendumul pentru justiție.

Molnar, care a mers la vot împreuna cu soția, fiica lor în vârsta de 6 ani si o prietenă româncă, a declarat că au fost „dezamagiți ca nu am reușit să votăm, mulțumiți că am încercat până la sfârșit și dezamăgiți de cei care nu au găsit o jumătate de ora între două beri pentru a se duce la vot.”

Molnar a afimat că au fost la secția de votare din Koln, organizată în biserica de pe Elisabeth-Breuer-Straße 48, singura secție de votare din oraș. El a explicat că au ales această secție deoarece este cea mai aproape de casa lor, la o distanță de circa 40 de minute de mers cu mașina. „Am stat la coada de la circa 12:10 până la ora 21:00. Din păcate, nu am apucat să votăm, s-a terminat când noi mai aveam poate 15 persoane în față.”

Românul a adăugat că, atunci când secția s-a închis, „în spatele nostru mai erau foarte mulți” oameni care voiau să voteze, el apreciind că, „chiar dacă au plecat mulți,” era vorba de cel puțin 200 de persoane. „După ora 21, când oamenii au început sa se împingă, noi ne-am retras.”

Cât privește motivul pentru care procedura de vot a durat atât de mult, Molnar a spus: „Se pare ca erau trei cabine de vot, însa nu știu cât personal era înăuntru. Dar totul se mișca îngrozitor de încet.”

Ca s-o ajute pe fetița lor să treacă peste orele de așteptare, Ana-Maria Molnar a plimbat-o pe aceasta prin zona, iar micuța s-a jucat cu ceilalți copii care așteptau la coadă de la secție împreună cu parinții lor. „Pe drumul de întoarcere, a adormit în mașină. A fost totuși prea mult.”

Robert Molnar a afirmat că în momentul închiderii sectiei, străzile din jurul bisericii erau pline de politisti în echipament de intervenție si, deoarece „eram cu copilul lângă noi, am preferat sa evacuam zona.”

Întrebat de ce polițiștii germani au fost prezenți în zona, Molnar ne-a declarat: „Echipaje normale au mai trecut în timpul zilei, dar au plecat în câteva minute. La ora 21 erau încă foarte mulți oameni care voiau să voteze și era clar dinainte că nu vor putea. Probabil cei dinăuntru sau echipajele care înainte doar au analizat situatia au cerut întăriri pentru ora 21.”

De-a lungul zilei, Molnar a postat, de altfel, imagini pe conturile de socializare, în care descria atmosfera și cele întâmplate la coada unde așteptau sute de alegători români. Ultima sa postare, după închiderea secției de votare, a fost: „Nu am apucat să votăm după 9 ore de stat la coadă. Oameni nervoși, o stradă plină de poliție… ”

Românul a spus ca toți au fost „dezamăgiți că nu am reușit să votăm, mulțumiți că am încercat până la sfârșit și dezămagiți de cei care nu au găsit o jumătate de oră între doua beri pentru a se duce la vot.” Chestionat dacă, în ciuda experienței neplăcute trăite duminică, vor mai merge la vot la alegerile viitoare, Molnar a răspuns: „O, da! Și sper să nu fim singuri. Vreau să vad PSD-ul la groapa de gunoi a istoriei… Și o să îmi iau și un sandwich la mine. La final mi se făcuse cam foame.”

Situația din Koln nu a fost singulară în Germania. Mai multe sute de români nu au reușit să voteze la Stuttgart, deși au așteptat ore în șir la coada, iar situații similare au fost și în alte orașe de pe continent.

Un cititor din Hamburg a trimis către G4Media.ro următorul mesaj: ”Povestea: am stat la coadă pentru votare de la ora 15:00. Cu 3 minute înainte de ora 21 am aflat că nu mai putem vota și, ca urmare, oamenii au forțat întrarea în clădire (eram în curtea consulatului României din Hamburg).

Forțele de ordine au intervenit și am fost printre norocoșii care au fost evacuați din clădire (doar filmam, nu aveam comportament agresiv). Prietena mea a reușit sa scape de aceștia și a rămas în clădire după ce s-a închis ușa consulatului cu ajutorul politiei. Peste 30 de minute, când mai avea 4 oameni în fata, sistemul electronic se blochează. Asta e povestea mea de azi, Cosmin din Hamburg.”




Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. De ce nu spuneti adevarul? De fapt, ati stat la coada sa platiti gazul…..ala din 10 august. Multumim diaspora!

  2. Da, ieri nu a fost o zi prea buna pentru romanii din Germania, vazand rezultatele de astazi, intelegem si care a fost planul de actiune. Totusi, in Germania ambasador este domnul Hurezeanu, pentru care am un mare respect. Aseara la Digi24, Melescanu spunea ca a urmat indeaproape tot ce au cerut ambasadorii. As vrea ca domnul Hurezeanu sa iasa la interval si sa ne spuna care e realitatea!??? Pana la urma, tehnic vorbid, el reprezinta Romania in Germania!! Ah, si daca e vrea-o problema de comunicare, sper ca domnul Hurezeanu nu are o problema daca va fi dat afara din postul de ambasador (pe motiv ca nu are voie de divulge astfel de lucruri), situatia este prea complicata in acest moment iar cineva trebuie sa ajute la clarificarea ei!

    • De ce nu se organizează alegerile în 2 zile cum fac alte țări? Adică referendumul PSD-PCR s-a putut, dar alegerile care sunt de n ori mai importante nu.

      Macar atâta de s-ar rezolva și ar fi un mare pas înainte.

  3. La fel s-a intimplat in Dublin ,
    Nu am votat dupa 9 ore de asteptare, totul datorita procesului de vot extrem de incet ,
    3 stampile la 5 cabine

  4. Dragnea si Melescanu au votat nestingheriti. Plangere penala la ONU pentru discriminarea dreptului la vot.

  5. Daca domnul Molnar cumva citeste aici:
    Domnule Molnar nu trebuie sa fiti suparat i si nici dezamagiti pt noi cei din tara a contat enorm sa va vedem acolo,pt noi ati votat si prin simpla dumneavoastra prezenta la coada a-ti adus mult mai mult de 3 voturi in Romania.au fost mii de oameni care au facut tot posibilul ca aici in tara sa ajunga sa voteze pt ca v-au vazut pe dumneavoastra la acele cozi imense…noi va multumim pt timpul pierdut de dumneavoastra si familia dumneavoastra si sa stiti ca nu a fost pierdut degeaba chiar daca nu ati reusit sa puneti stampila.
    Sper sa va vedem si la urmatoarele cozi din 2020 (din tot sufletul sper sa nu mai existe dar inca conduce fmmpsdalde 🙁 ) si sa ne inspirat i din nou prin incapatanarea si devotamentul dumneavoastra.valabil pt toti cei care au fost in aceeasi situatie cu dumneavoastra.
    Va Multumim !!!

  6. Pot sa ma consider norocoasa: am stat „doar” 5 ore la coada in Berlin, si am reusit si sa votez! Ma intreb daca au reusit si toti cei pe care i-am lasat la coada la ora 19, cand am plecat de-acolo…

    In Berlin erau doua sectii de votare, fiecare a 3 cabine, iar comisia se misca relativ ok, ce sa zic, mai ales ca erau deja dupa 12 ore de munca. Problema e ca dura mult sa ti se copiaze datele din buletin/ pasaport. Si dupa aia mai asteptai si dupa stampila.

    In concluzie, mie nu mi s-a parut ca vina ar fi fost a celor care lucrau acolo, ci organizarea a fost din start proasta: ar fi trebuit vot prin corespondenta si mult mai multe sectii de votare.

    • La fel a fost in Montreal, comisia s-a miscat bine, au fost cred 5 cabine, nu toate ocupate in acelasi timp, banuiesc ca au fost mai putine stampile. Ce a fost derutant: nu au fost instructiuni unde sa punem stampila, eu nu am mai votat din 2000, cand mi-a expirat pasaportul romanesc. La alegerile canadiene nu folosim stampila, trebuie sa marcam o casuta pe buletinul de vot. se specifica clar, la fiecare alegere, cum trebuie marcata casuta. Odata ce am dat pasaportul comisiei, am vrut sa ma misc cat mai rapid, ca sa pot da stampila mai departe cat mai repede. Un poster de la bec ar fi fost bine venit, cu indicatii clare de a pune stampila oriunde in cadrul chenarului negru, si de a impaturi doar buletinele pentru referendum. Pe viitor alegerile on-line ar da tuturor sansa de a vota, intregul proces ar fi rapid si mai putin costisitor. cred ca am auzit despre aceasta varianta dupa ce Domnul Iohannis a fost ales presedinte.