G4Media.ro

Popescu: Reactoarele nucleare modulare mici ale NuScale Power sunt o tehnologie sigură…

Sursa Foto: fluor.com

Popescu: Reactoarele nucleare modulare mici ale NuScale Power sunt o tehnologie sigură şi de încredere

Autorizarea de către autoritatea de reglementare în domeniul nuclear a SUA a reactoarelor modulare mici dezvoltate de NuScale Power înseamnă că această tehnologie este sigură şi de încredere, a declarat, joi, la Glasgow, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, într-o conferinţă de presă.

„Prin acordarea primului SMR (reactor nuclear modular de mici dimensiuni – Small Modular Reactor) a autorizării din partea US Nuclear Regulatory Commission, tehnologia NuScale reprezintă o tehnologie nucleară sigură, de încredere şi scalabilă, care îndeplineşte solicitările noastre, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii românilor”, a afirmat Popescu.

Ministrul Energiei a participat la semnarea de către directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi de preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, a documentelor oficiale ale acordului pe baza căruia cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni în România.

Popescu a menţionat că autorităţile româneşti au în vedere plasarea de centrale cu reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni în locaţiile termocentralelor pe cărbune existente.

„Pe baza Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, România plănuieşte să-şi reducă emisiile de CO2 cu 55% până în 2030 (…). Dezvoltarea de noi capacităţi până în 2030 este esenţială, cum 80% din termocentrale şi-au depăşit durata de viaţă normală, iar 66% din emisiile de CO2 sunt generate de sectorul energetic.

Energia nucleară are un rol esenţial în decarbonizare. (…) Construirea unui reactor modular mic funcţional este o soluţie tehnologică avansată şi sigură, cu beneficii de mediu dovedite, producând energie fără emisii şi care aduce beneficii directe sociale şi economice comunităţii şi care produce prosperitate economică. (…)

O centrală SMR cu şase module, adică una de 462 megawaţi, va evita emiterea din cărbune a 4 milioane de tone de emisii de CO2 anual, sau echivalentul a eliminării de pe şosele a 6,6 milioane de maşini anual. (…) Ţinta noastră este să plasăm SMR în locaţiile termocentralelor pe cărbune existente, obţinând astfel reducerea amprentei de carbon, cu salvarea locurilor de muncă şi a veniturilor locale şi garantând o tranziţie acceptabilă pentru termocentralele pe cărbune existente, pentru lucrătorii din acestea, pentru comunitate şi pentru afacerile locale”, a adăugat Virgil Popescu.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al Statelor Unite, remis marţi de Ambasada SUA la Bucureşti, NuScale este singurul reactor SMR care a primit certificarea de proiectare de la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission).

Prin această iniţiativă, este de aşteptat ca primul modul NuScale să fie construit până în 2027, iar prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite, conform planificării, se menţionează în comunicatul remis de Ambasada SUA la Bucureşti.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Bechtel v2.0 nu se va construi nici macar 1 :)) dar se vor achita macar vreo 10 desene, studii aprofundate, poate se va sapa si o fundatie :))

    • Stiu ca rușii tremură ca UE va deveni independentă de gazul lor. Să te tii atunci scădere la bugetul lor!
      Deci inteleg efortul tau!

  2. popescu asta e specialist in centrale nucleare?

  3. au mai facut americanii si autostrazi in romania, si nu e nimic pe harta acum din contractul ala ! Clotilde stie ce stie!

    Sigur, centralele sunt sigure si eficiente … stim exprimarea! Amerlocii sunt in faliment si ne-au gasit pe noi, ultimii fraieri, de unde mai pot fura niste bani!

    Tradatorii de tara mai dau o lovitura, tradatorii cu epoleti, cei din servicii, mai dau o lovitura romanilor, acelora care le platesc salariile si pensiile speciale!

    • Inteleg ca-i faci reclama lui Putin si reactoarelor ruso-sovietice !!?? Vezi Cernobal – singurul reactor care a facut explozie !!! Deci – recomanzi sa platim „birul” rusnacilor ? Pai nu l-am platit vreo 40 de ani ? Tot mai vretui ?

  4. Noroc că sunt mici.
    Ăla în Cloud Atlas scria despre alea „mari”.
    Mana cereasca SUA pt. Noi.

  5. Daca „Habarnistu'” Popescu spune ca asa-i, inseamna ca este exact pe dos!!! energia nu se scumpeste, avem cel mai mic pret din europa, bla, bla, bla…..

  6. Același Virgil Popescu declara în anul 2019: liberalizarea prețului la energie și gaz va duce la scăderea prețului cu 15%.

    • Rectificare 2020

    • Pe mine ma pune pe gânduri ca o sa avem mai repede centrala decât alții cam cu 2 ani. Oare la noi se face prototipul/testarea iar la ei varianta îmbunătățită? Cred ca era mai bine invers. Vezi text „. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite” hmmm

  7. 4 microcentrale situate strategic in zone sigure, si Slava Domnului avem, si vom asigura independenta energetica a Romaniei-va trebui sa ne montam centrale eletrice-idem Canada, Israel etc, iar cu gazul propriu il vom folosi exclusiv pentru industrie.Asa vom scapa de rusi, de politica nefasta a Germaniei si de lipitoarea corporatie Eon si poate OMW.

    • Seb. ce înseamnă “zone sigure”? Nepopulate?! Nu avem! Nu sunt expert ca dl Popescu (dansul e roman clasic -expert in orice, doar sa dai subiectul- ) dar cred ca va fi o anume reacție de respingere din partea comunităților locale (vezi crăparea hidrologica la Vaslui, care a plecat cu coada între picioare), mai ales ca nu exista astfel de centrale construite! In plus, dacă este așa, se pare ca nu sunt încă acceptate in UE! Om vedea!

  8. Se poate monta pe. Logan?

  9. Daca nu au crăpat aia de pe submarine nucleare , nu vad de ce am fi crăpa noi. Știu că și francezii au ceva asemănător. Interesant de ce nu a luat de la francezi. O fi fost o licitație? O fi mai bun? O fi mai ieftin? O fi mai sigur? Cred că la aceste întrebări ar trebui să răspundă guvernul și președintele.

  10. De sigure ce sunt le testeaza intai in Romania si daca nu crapa nimic instaleaza si pe la ei. Cu „specialistii” pe care ii avem in guvern chiar ma incred in asigurarile lor. Sa le testeze intai in SUA si daca totul e OK cumparam si noi. Acolo deja au deserturi radioactive, de la testele cu bombe, asa ca daca crapa ceva la reactoarele astea au zone izolate care sa nu afecteze populatia. Sau riscul e atat de mare ca nici in zonele alea nu-si permit sa le testeze. Oricum noua ne-a ajuns un Cernobal