G4Media.ro

Poluarea de pe râul Bistrița: Rezultatele analizelor indică depăşiri la fier, zinc…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Poluarea de pe râul Bistrița: Rezultatele analizelor indică depăşiri la fier, zinc şi cupru (minister)

Rezultatele analizelor pentru apa din râul Bistriţa, efectuate ca urmare a poluării constatate sâmbătă seara, au demonstrat că sunt depăşiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc şi cupru, însă nu indică o poluare cu metale grele, precizează Ministerul Mediului, citat de Agerpres.

În aceste condiţii, specialiştii recomandă să nu se consume apa nici pentru adăpatul animalelor, nici în alte scopuri.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a convocat, duminică după-amiaza, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP.

„Şedinţa extraordinară a C.M.S.U a avut loc ca urmare a producerii fenomenului de poluare observat pe râul Bistriţa, în cursul serii de 13.05.2023, pe raza oraşului Broşteni, în zona localităţii Holda, unde apa prezenta o culoare cărămizie, specifică poluării cu ape de mină. În urma verificărilor efectuate de lucrătorii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din zona Broşteni s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Mediului transmis AGERPRES.

Reprezentanţii S.G.A Suceava şi ai Laboratorului de Calitatea Apei s-au deplasat în teren pentru verificarea celor semnalate şi pentru prelevarea probelor de apă, iar rezultatele analizelor de duminică arată faptul că sunt depăşiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc şi cupru, pe o distanţă de circa 7 km în aval. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.

Experţii ANAR au informat că poluarea provine de la prăbuşirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere, care a condus la evacuarea unor debite de apă de aproximativ 38 l/s.

„Nu există un pericol iminent la adresa sănătăţii populaţiei iar analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele, însă concentraţia de fier crescută determină aspectul roşiatic al apei. În urma hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au fost informate toate folosinţele de apă din aval şi s-a recomandat a nu se consuma apa din râu, nici pentru adăpatul animalelor, dar nici în alte scopuri. Unda de poluare este în diminuare şi propagare în aval, debitele evacuate scăzând cu circa două treimi. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos a dispus monitorizarea continuă a situaţiei produsă pe râul Bistriţa, până la încetarea fenomenului, se precizează în comunicat:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...