G4Media.ro

Polonia şi Ungaria ameninţă cu blocarea bugetului UE şi a pachetului de…

Sursa: Facebook

Polonia şi Ungaria ameninţă cu blocarea bugetului UE şi a pachetului de redresare economică post-COVID, din cauza condiționării fondurilor de respectarea statului de drept

Polonia s-a alăturat Ungariei în a ameninţa cu blocarea bugetului UE de 1.8 trilioane de euro şi a pachetului de redresare economică post-COVID din cauza temerilor privind condiţionarea accesului la fonduri europene de respectarea statului de drept, scrie Politico.

Ungaria şi Polonia au fost acuzate de oficialii de la Bruxelles că încalcă normele statului de drept şi principiile fundamentale ale democraţiei. Ungaria a fost prima ţară care a ameninţat cu blocarea bugetului Uniunii Europene, săptămâna trecută.

Potrivit jurnaliştilor de la Politico, oficialii UE se aşteptau la aceste ameninţări. Negocierile pentru un compromis ar urma să fie conduse de cancelarul german Angela Merkel, având în vedere că Germania deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Toţi şefii de stat şi de guvern din UE au aprobat bugetul istoric al UE, de 1.8 trilioane de euro, şi pachetul de redresare economică la un summit din luna iulie, însă parlamentele naţionale trebuie să ratifice bugetul. În plus, există o aşa-numită Decizie privind Resursele Proprii, care oferă Uniunii Europene garanţii legale de la statele membre privind realizarea unor venituri bugetare proprii.

Această „Decizie privind Resursele Proprii”, prin care vor fi deblocate sume de 750 de milioane de euro pentru planul de redresare, este cea pe care Polonia şi Ungaria vor acum să o blocheze, potrivit diplomaţilor cu care au discutat jurnaliştii Politico.

Ungaria şi Polonia pun la cale blocarea acestei măsuri în faza procedurală, în Consiliul European.

Un diplomat polonez a spus însă că poziţia guvernului său a fost prost înţeleasă. „Să spui că vom bloca ceva este o exagerare. Nu putem bloca ceva ce nu am văzut încă. Aşteptăm documentele oficiale care vor descrie înţelegerea politică la care s-a ajuns pentru a putea comenta asupra lor”.

După summitul UE din iulie, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat că a reuşit să asigure măsuri sigure de protecţie a statului de drept. În discursul ei de săptămâna trecută asupra stării UE, preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a vorbit şi ea despre legătura strânsă dintre fondurile UE şi statul de drept, dar accentul a fost pus asupra prevenirii fraudelor, corupţiei şi conflictelor de interese, şi mai puţin pe blocarea banilor pentru ţările care încalcă principiile generale ale UE.

O confuzie în acest sens a apărut imediat după anunţarea măsurii în iulie. Deşi Declaraţia Consiliului European adoptată la finalul reuniunii vorbea clar despre condiţionarea fondurilor de respectarea statului de drept, premierii Ungariei şi Poloniei au susţinut contrariul în declaraţiile lor publice.

„Cifrele sunt importante, bineînțeles, dar noi suntem națiuni mândre. Mândria este la fel de importantă, sau chiar mai importantă”, a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei. Orban a declarat că „nu este acceptabil ca cineva, în special cei care au moștenit statul de drept, să ne critice pe noi, luptătorii pentru libertate, care am venit din comunism”.

sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Ce legatura are mindria ,presupusa de un semidictator ,cu nevoia de unitate a UE. Vor semna ca popa din sihastrie . Fac si ei pe grozavii in fata unor natiuni care sunt la o rascrucere a intelegerii . Din fericire poprul roman le este infinit superior ca modalitate de intelegere a viitorului . Dar, intr-o Europa unita este nevoie si de oleaca de contestare .

    • Vorba diplomatului polonez: mai întâi să vedem si noi concret care este suma si apoi mai vedem daca suntem de acord. PE a cerut fonduri suplimentare deocamdată, pentru ca suma de 1.8 mld nu poate fi acoperită in întregime. Asa ca mai lasati optimismul asta de tip autist si aveti rabdare.

    • concret or sa semneze ca popa teaca .

    • De unde atata mandrie nationala-romaneasca ? Ai uitat controversele taioase dintre regimul Dragnea si UE ?
      O intelegere a viitorului corecta o datoram celor care l-au ales ca presedinte pe Iohannis care a reusit sa impuna-si sa sustina- un guvern cu adevarat patriotic, adica responsabil fata de soarta tarii nu numai interna dar si externa.

  2. Hahaha! Asta chiar e tare. Niste nesimtiti retrograzi si un tiran cu putza mica, vor sa-si futa poporul mai departe, in liniste, dar sa primeasca si niste cascaval de la Europa drept bonus. Hai sictir!

    • A existat un gentlemens agreement (Frau Merkel, se aude?) la nivel UE, recent, cand s-au impartit banii.
      Se pare ca acea intelegere este pe cale sa fie incalcata. Nici nu de mirare ca cele doua tari sunt revoltate. Sa blocheze bugetul, apoi sa vedem trompetele neomarxist-progresisto-liberale cum sa cc pe ei.
      🙂
      (Pe de alta parte, la nivelul UE nu exista, nu s-au codificat normele ”statului de drept”, deci nu poti sa reprosezi nimic acelora care nu danseaza dupa orchestra liberalo stangista. Cand va fi codificat, scris negru pe alb in Tratatul UE ca, de ex., migratia ilegala este un drept fundamental, iar blocarea ei echivaleaza cu incalcarea normelor statului de drept, mai vorbim. Dar pana atunci e cale lunga. )

  3. De ce s-ar opune cineva statului de drept dacă nu ar avea nimic de ascuns?
    Nu are logică.

    • Dar cine este acest Stat de Drept(i), cum arata, ce înseamnă, cati ani are si unde este descris, clar, negru pe alb, in documente, tratate sau rezolutii?
      Asta trebuie sa te întrebi înainte de a opina pro sai contra Presupusei opozitii a altora.
      Unde e grila de criterii obiective, nu parerologii, pentru a putea compara si măsura cu acelasi etalon statele din UE si din lume chiar?
      Vad ca metoda de sorgine comunista, a declaratiilor si declamatiilor fără fond a făcut pui frumosi printre cei de la carma UE.
      Ps – pe vremuri se cânta voios „sa fie pace in lume” chiar in timp ce vânzările de arme cresteau mai abitir!

  4. Ologii aștia au muls miliarde de euro de la bugetul european și mai au nisimțirea să comenteze, ar trebui dați afară din UE, să se ducă cu piticu porno de la cccremlin, să meargă să cerșească la altă poartă.

    • Te referi cumva la: Omv, ing, auchan, Carrefour, Vodafone, orange, petrom, eon, brd, kpmg, ey, asigurări, consultanta, păduri, gaz, resurse, servicii directiva lucratorilor detasati etc. Etc. Etc. Nu-i asa ca-i cinstit sa dai cu o mana bani(partial si din buzunarul celui ajutorat) care se intorc apoi multiplicati si pe termen lung inapoi in econmia ta de neamt, austriac etc? Si asta numai pentru ai o piata de desfacere facuta pres la picioare de lipsa barierelor? Pe care ai putut sa intrii ca in branza, distrugand de multe intregi industrii pentru a face mall-uri?
      Daca pana acum toata lumea era multumita, complice, se pare ca unii vor si mai mult, si mai moka!
      Nimeni nu face acte de binefacere decât in paradis – si ue e din ce in ce mai departe de a fi unul!, stai sa se mai adanceasca criza un pic, sub dubla conducere germana(presedentia ue si a comisiei) si ai sa vezi ce nazbatii vor mai încerca.

  5. Ce bine, Romania nu are nici o grija d-asta!!!
    La noi, Statul de drept a devenit model pentru tarile UE, asa povestea dl Johannis acum vreo Luna!!!
    Si asta, evident, gratie PNLeilor!!!

    • A existat un gentlemens agreement (Frau Merkel, se aude?) la nivel UE, recent, cand s-au impartit banii.
      Se pare ca acea intelegere este pe cale sa fie incalcata. Nici nu de mirare ca cele doua tari sunt revoltate. Sa blocheze bugetul, apoi sa vedem trompetele neomarxist-progresisto-liberale cum sa cc pe ei.
      🙂
      (Pe de alta parte, la nivelul UE nu exista, nu s-au codificat normele ”statului de drept”, deci nu poti sa reprosezi nimic acelora care nu danseaza dupa orchestra liberalo stangista. Cand va fi codificat, scris negru pe alb in Tratatul UE ca, de ex., migratia ilegala este un drept fundamental, iar blocarea ei echivaleaza cu incalcarea normelor statului de drept, mai vorbim. Dar pana atunci e cale lunga. )

  6. Consider ca motivatia de opzitie a celor doua Tar,i privind distribuirea banilor europeni ,este contrara statului de drept democratic.

  7. Nu se opune nimeni statului de drept ci numai folosirii statului de drept ca instrument de santaj economic,un fel de ciomag politic.Se opun dublei mãsuri evident vizibil si încãlcãrii tuturor prevederi din tratatele de aderare.Dealtfel numai un semianalfabet si un absolut naiv poate sã creadã cã banii respectivi sînt un fel de cadou sau ajutor etc.Pretul acelor bani a fost si este plãtit cu vîrf si îndesat prin cedarea pietelor si distrugerea economiilor tãrilor foste comuniste.N-au nici un temei legal sã lege acei bani de o notiune absolut nedefinitã si neclarã ca ,,statul de drepti”.Pentru noi ar însemna mai mult ,,statul în drepți”.

  8. Iar România, cu partidul ei de „centru dreapta” PNL aflat la guvernare, continuă să facă sluj în fața birocraților de la Bruxelles care o tot șantajează cu statul de drept” pentru aderarea la Schengen. 🙂

  9. Santaj tipic de interlopi.
    Daca de la fascistii Fidesz si Viktor Orban, the new dictator onebe, era de asteptat, e trist ca politicienii polonezi o iau an dupa an pe uleiul golaniei . Unii baga pumnul in gura presei libere si ceilalti in gura Justitiei, primele victime ale autoritarismului si totalitarismului.

    UE trebuie sa le arate cine e seful fondurilor cu care se dezvolta sa sa-i decupleze de la banii europeni atata timp cat saboteaza statul de drept.

    • cine e UE? seful , cu nume si prenume?

    • @Adevãrule stii ce înseamnã sã bagi pumnul în gura presei libere??Cea ce a fãcut ãia de la FoxNews cind a venit vorba de filantropul speculant si directia banilor lui Gyuri bácsi.Ce înseamnã fascist ,cautã pe goagãl!

  10. EU=USSR.
    Ce-ar fi sa citesti (poate si sa retii) despre ce e vorba: „Decizia privind Resursele Proprii”, prin care vor fi deblocate sume de 750 de milioane de euro pentru planul de redresare este cea pe care Polonia şi Ungaria vor acum să o blocheze” nu ”bugetul de 1,8 trilioane şi pachetul de redresare economică aprobat la un summit din luna iulie de toţi şefii de stat şi de guvern din UE „.

  11. Daca blocheaza astia fondurile noi romanii ne-am lins pe bot degeaba.

    La noi s-a facut si planuri de praduire a fondurilor ( comisioane etc.)