G4Media.ro

Polonia cere Germaniei să „își asume responsabilitatea” pentru Al Doilea Război Mondial

Sursa foto: Twitter / Ministry of Foreign Affairs (@PolandMFA)

Polonia cere Germaniei să „își asume responsabilitatea” pentru Al Doilea Război Mondial

Polonia a cerut vineri noului guvern german să fie „pregătit să-şi asume” responsabilitatea pentru Al Doilea Război Mondial şi să deschidă discuţii, transmite AFP, citată de Agerpres.

Într-un briefing de presă cu noua şefă a diplomaţiei de la Berlin, Annalena Baerbock, ministrul de externe polonez Zbigniew Rau a declarat că Varşovia „aşteaptă de la noul guvern german să fie pregătit să-şi asume această responsabilitate, deopotrivă sub forma de negocieri cu privire la indemnizaţii şi reparaţii”.

„Trebuie să revenim asupra restituirii bunurilor culturale jefuite de Germania, asupra posibilei dezvoltări a unui sistem de compensaţii pentru monumentele culturii poloneze”, a adăugat Rau.

Annalena Baerbock, aflată în prima sa vizită la Varşovia, l-a asigurat pe omologul polonez că prietenia germano-polonă ‘în Uniunea Europeană este ceva inestimabil’ – chiar dacă „ea nu este evidentă” -, ţinând cont „de pierderile poloneze incomensurabile din timpul războiului şi ocupaţiei”.

Ministrul german a subliniat că acordul noii coaliţii guvernamentale face „referire la culpabilitatea şi la responsabilitatea germanilor şi la obligaţiile Germaniei” pentru trecut.

„Este sarcina noastră istorică să cultivăm pacea şi prietenia într-un mod deschis şi sincer”, a mai spus Annalena Baerbock, care a depus o jerbă la mormântul soldatului necunoscut din capitala poloneză.

Ministrul polonez a reafirmat opoziţia ţării sale faţă de gazoductul Nord Stream 2, subliniind că „nu va înceta să ceară închiderea acestui proiect care dăunează Europei”.

Noua şefă a diplomaţiei de la Berlin, care a fost primită mai devreme de preşedintele polonez Andrzej Duda, a dat asigurări că prietenia germano-polonă exclude „o politică pe deasupra capetelor vecinilor noştri” sau „în detrimentul celuilalt”.

În timpul întâlnirii, cei doi miniştri au abordat şi chestiunea statului de drept în Polonia, şefa diplomaţiei germane admiţând că există „divergenţe majore” în această privinţă.

Pe de altă parte, ea a dat asigurări că Germania susţine Polonia şi ţările baltice în criza de la frontiera cu Belarus, şi a insistat pe nevoia de a fi ajutaţi migranţii deveniţi „victimele unui joc cinic” al regimului de la Minsk.

Germania consideră că Polonia a renunţat în 1953 la reparaţiile de război din partea fostei Republici Democrate Germane, iar chestiunea a fost rezolvată definitiv odată cu Tratatul „2+4” între cele două state germane şi cei patru învingători – SUA, URSS, Marea Britanie şi Franţa, tratat a cărui semnare în septembrie 1990 a deschis calea reunificării germane.

Conservatorii polonezi contestă însă acordul din 1953, încheiat în epoca comunistă, şi, temându-se poate de o dezbatere juridică complexă, preferă să insiste asupra „datoriei morale” a germanilor.

Sursa foto: Twitter / Ministry of Foreign Affairs (@PolandMFA)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. La 01.09.1939 Germania împreună cu trupe slovace au intrat în Polonia declanșând un conflict zonal,european…Prin declararea stării de război de către Anglia și Franța la 03.09.1939 împotriva Germaniei acest conflict s-a generalizat.
    Interesanta atitudinea celor două puteri occidentale față de atacul sovietic contra polonezilor începând cu 17.09.1939.
    Și mai e ceva…ce au prădat nemții in1939 din Polonia, au prădat aliații din Germania in 1945…

  2. Dacă nu, la pușcărie.

  3. Iar Polonia trebuie să-și recunoască antisemiții săi, de acum și de odinioară.

  4. Germanii sunt unii iar nazistii sunt altii.

  5. Polonia stai cuminte ca va trebui sa ceri si Rusiei sa-si asume si Vladut abia asteapta un motiv sa vina in vizita cu tancul.

  6. Polonia are dreptate,urmasii nazistilor sa plateasca.

    • Mai mult de jumătate dintre magazinele alimentare din România sunt din Germania. Te angajezi la oricare și îți plătesc 🤣

  7. Conservatorii polonezi si Presedintele Poloniei au c***e !
    Din Polonia nu s-au incarcat avioanele cu ,,șparANGHELi,, in plină carantină.
    RESPECT !

  8. De acord! Compensatii banesti in schimbul teritoriilor facute cadou polonezilor de Stalin.

    • Stalin le-a facut cadou masacrul din Katyn.

    • De Danzig, Stettin, Kolberg si Breslau ai auzit? Sunt sigur ca nu.

  9. Germania nu trebuie sa plateasca nimic. Razboiul pe care l-a pornit a fost perfect motivat

  10. Polonia sa te unească dezastrele când atacau alte țări inclusiv Moldova. Ce vor de fapt polonezii? Au nevoie de pomană?

  11. LOL. Polonezii vad ca au blocati banii de PNRR pentru ca nu respecta statul de drept si legislatia europeana, asa ca incearca sa ameninte Germania cu cereri de bani pentru al doilea razboi mondial, poate-poate se sperie si ii ajuta cu PNRR.

  12. Cei care comentați pe aici știți o grămadă de istorie!! Auzi … cică i-au jefuit aliații pe germani!!!! Băi năucilor….de planul Marshall a-ți auzit? Sau cum să spui că” atacul asupra Poloniei a fost justificat?? Realizați ce spuneți?

    • Trotinetiștii corporatiști nu cred că au citit ceva istorie adevărată. Cred că s-au inspirat din ceea ce au văzut în jocurile de pe calculator, în care sunt experți. Atât. Restul este numai pentru ‘fosilele’ care inca mai vorbesc corect, fără expresii de genul ‘ doișpe roți’ și altele asemănătoare.