G4Media.ro

Poliţiştii protestează joi la Ministerul Finanţelor solicitând aplicarea legii cadru privind salarizarea

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Poliţiştii protestează joi la Ministerul Finanţelor solicitând aplicarea legii cadru privind salarizarea

Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare SNPP – afiliate la Federaţia Publisind şi Blocul Naţional Sindical – organizează joi, începând cu ora 11:00, un miting de protest la Ministerul Finanţelor pentru aplicarea legii-cadru privind salarizarea, precum şi pentru recunoaşterea complexităţii muncii care implică riscuri deosebite insuficient compensate prin legislaţie, relatează Agerpres.

Sindicaliştii solicită pentru poliţişti şi pentru poliţiştii de penitenciar acordarea integrală a diferenţelor salariale restante (Legea 153/2017), actualizarea normelor legale de hrană şi echipare cuvenite. De asemenea, aceştia solicită actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate începând cu anul 2010, indexarea pensiilor militare şi a salariilor, corelat cu inflaţia reală, completarea legii bugetului de stat cu sumele necesare.

„Încă din anul 2009, drepturile salariale ale poliţiştilor, poliţiştilor de penitenciar, militarilor şi personalului contractual sunt suspendate, plafonate, menţinute la un nivel inferior, blocate sau generic spus ‘îngheţate’. Niciuna dintre cele trei legi de salarizare emise din 2009 nu s-a aplicat în cazul angajaţilor din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională, iar acum, când Legea 153/2017 privind salarizarea personalului din fonduri publice trebuia să se aplice în integralitate, din nou, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare, militarii şi personalul contractual sunt ‘sacrificaţii de serviciu'”, transmit cele două organizaţii sindicale.

Acestea mai susţin că, în continuare, o serie de elemente salariale sunt acordate la nivelul anului 2009, ceea ce produce discriminări şi inechităţi salariale.

„Chiar şi instanţa supremă a constatat că nu sunt respectate drepturile salariale iar prin suspendarea aplicării Legii 153/2017, am ajuns în situaţia în care disparităţile salariale s-au adâncit, provocând nemulţumiri, demisii şi lipsă de atractivitate pentru profesiile din sistem. Cu toate că a fost acceptată propunerea noastră de actualizare a ‘salariului de grad’ care nu a mai fost actualizat de 13 ani, în continuare s-au menţinut prin OUG ‘îngheţarea’ unor drepturi salariale care deşi sunt actualizate în baza unor mecanisme obiective, acestea sunt plătite în continuare la nivelul anilor precedenţi. În concret, norma de hrană este plătită la 75% din suma la care are dreptul fiecare angajat, iar drepturile de echipament, se menţin plafonate deşi preţul articolelor nu poate fi ţinut pe loc (singura soluţie – se face rabat de la calitate)”, se menţionează în comunicat.

Sindicaliştii susţin că este nevoie să înţeleagă guvernanţii că „toate aceste măsuri fiscal-bugetare, de plafonare, suspendare, menţinere la un nivel scăzut a drepturilor salariale reprezintă un atentat la siguranţa naţională în condiţiile în care nu trece o zi fără demisii, angajaţii se pensionează din cauza lipsei de predictibilitate iar la şcolile de agenţi/subofiţeri am ajuns la o concurenţă de 1 candidat pe 1 loc”.

„În condiţiile în care costurile au explodat, salariile poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare sunt ţinute în mod deliberat la un nivel mediocru, surclasat de veniturile obţinute în domenii lipsite de riscuri, cu dificultate redusă a muncii, domenii în care salariaţilor nu li se impun restricţii, interdicţii, integritate absolută şi o disponibilitate permanentă în a efectua orice tip de misiune, la orice ora, indiferent că este repaus săptămânal sau sărbătoare legală”, se mai precizează în document.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. este nevoie de forta de munca la privat daca nu va mai place la stat. demisia putorilor. e bine sa iesi la pensie la 50 ani ? incompetentilor 🙂

  2. Cand ai probleme sa nu suni la politie…sa iti faci singur dreptate..
    De fapt sper sa nu mai folosesti serviciile oferite de statul roman…sa mergi la privat…politie, educatie, sanatate, pompieri etc…

    Sigur iti permiti ca tu esti vreun antreprenor cu minim pe cartea de munca, cu taxe de 2 bani care urla de ce au unii pensii mai mari ca cele 4 clase ale lui..

    Daca e lege data sa se respecte…probabil asta cer si oamenii astia.

    • Cer si eu o lege ca statul sa deie in plus la salariile angajatilor de la privat pana la 10.000 de Ron net minim din bugetul de stat. E ok? E ok fiindca e lege.

    • Abia după ce suni la poliție ai probleme; cu incompetenți, slugarnici față de șefi și complici ai infractorilor ( în marea lor majoritate). Multe lichele ajunse în ”sistem” pe bază de tată sau alt grad de rudenie, acum conduc părți ale inspectoratelor județene. Și sunt (prea) mulți.

    • Nu sun „ba” la voi pt ca sunteti incompetenti. Aveti procese blocate in anii 50, sunteti nesimtiti si nu va miscati fundul pt nimic in lume decat daca va ameninta lumea ca va da la tv sau in presa.

      Ai impresia ca esti gaura de la covrig….hai demisia si dupa la munca milogule. E buna spaga nu?

    • Nu solidarizez cu bugetarii, dar aici ai perfectă dreptate, sunt analfabeți cu 4 clase ajunși mari patroni evazionisti din subvenții beneficii din bugetul statului contracte cu statul din muncă la negru evaziune fiscală munca altora sclavi cu salariul minim pe economie. Patronii evazionisti trec in cartea de munca jumătate de norma sau 2 ore pe zi de cele mai multe ori la negru. Ce vina au ei ca noi ăștia din privat lucram pe salariul minim care de abia de la 1 ianuarie se face 3 000 de lei brut. Suntem peste 2 miloane de romani care lucram pe salariul minim, câți suntem în stradă????? Înseamnă că o ducem bine. E dreptul acestor oameni sa aibă salarii decente. Asa și noi hai în stradă sa ne cerem dreptate, câți ieșim??? Stam pe net și ne plângem.

  3. Lasa ca va ia tata bode bmw-uri sa va dati si voi mari…da-ti-le incolo de salarii….
    E perfect romanesc – rupt in c.r dar cu bmw 🙂

  4. lasa ca va ia BODE bemveuri si veti vota PSDNLUDMR din nou … si o sa aveti ceea ce ati votat …

  5. Atat timp cat salariile din privat sunt sub cele de la stat, nu meritati.
    Munca la stat nu trebuie sa fie un privilegiu, trebuie sa fie un job normal platit corect.

  6. polițiștii cer înscrierea mitei pe care o primesc pe bonul fiscal și adăugarea acesteia la sporul de contributivitate la stabilirea pensiei

  7. Nu solidarizez cu bugetarii, dar aici ai perfectă dreptate, sunt analfabeți cu 4 clase ajunși mari patroni evazionisti din subvenții beneficii din bugetul statului contracte cu statul din muncă la negru evaziune fiscală munca altora sclavi cu salariul minim pe economie. Patronii evazionisti trec in cartea de munca jumătate de norma sau 2 ore pe zi de cele mai multe ori la negru. Ce vina au ei ca noi ăștia din privat lucram pe salariul minim care de abia de la 1 ianuarie se face 3 000 de lei brut. Suntem peste 2 miloane de romani care lucram pe salariul minim, câți suntem în stradă????? Înseamnă că o ducem bine. E dreptul acestor oameni sa aibă salarii decente. Asa și noi hai în stradă sa ne cerem dreptate, câți ieșim??? Stam pe net și ne plângem…

  8. Marirea normei de hrana?
    Norma de hrana este peste 1000 de lei la militari, politisti, jandarmi majoritatea NU FAC ABSOLUT NIMIC. Aproximativ 2/3 din sectorul privat au salariu de baza net 1550 lei. Despre ce vorbim?
    La munca nu la cersit la stat.
    Oare cati politisti, militari, jandarmi ar reusi sa primeasca credit si sa lucreze in mediul privat pe merit pentru 2500lei..? Sub 5% sigur
    Put0ri