G4Media.ro

Politico: UE va aloca peste 80 de miliarde de euro pentru cercetare…

Foto: Facebook Charles Michel

Politico: UE va aloca peste 80 de miliarde de euro pentru cercetare în exercițiul bugetar 2021-2027

Programul de cercetare al Uniunii Europene, Horizon Europe, va primi finanțare de 80,9 miliarde de euro, potrivit unei propuneri de buget, obținută de Politico.

Cuantumul a fost stabilit într-o propunere de buget elaborată de către președintele Consiliului European, Charles Michel. Suma este aproximativ aceeași avansată în luna decembrie de către Finlanda, dar ceva mai mică decât planul inițial al Comisiei Europene.

Pe lângă cei aproape 81 de miliarde, vor mai putea fi utilizați 3,11 miliarde de euro pentru cercetare și inovare prin programul InvestEU, prin care bani europeni sunt utilizați pentru garantarea finanțări naționale și private.

Liderii statelor UE şi ai instituţiilor europene au început de săptămâna trecută o serie de întâlniri maraton în preludiul celei mai grele sarcini a blocului comunitar în acest an, respectiv stabilirea cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027, care în opinia multora este cel mai tangibil indiciu despre cum va arăta UE după Brexit, comenta agenţia Reuters.

Charles Michel va încerca în urma acestor întâlniri să întocmească o propunere asupra dimensiunii de ansamblu a bugetului şi repartiţiei sumelor pe politici comunitare. Fermierii din blocul comunitar au mare nevoie de susţinerea oferită de acest buget, la fel cum au şi guvernele pentru proiectele de infrastructură, educaţie şi cercetare.

Negocierile sunt de data aceasta şi mai dure din cauza părăsirii UE de către Regatul Unit, care a fost unul dintre principalii contributori neţi la bugetul comunitar şi creează astfel un minus de circa 9 miliarde de euro anual în acest buget, care în final trebuie adoptat de statele membre în unanimitate.

În timp ce contributorii neţi nu doresc să aloce mai multe fonduri pentru a acoperi acest gol, statele beneficiare nete est-europene atrag atenţia că fondurile UE sunt necesare pentru atenuarea inegalităţilor de dezvoltare dintre ele şi cele vest-europene.

Germania şi alte state contributoare nete, precum Suedia, Austria şi Olanda, au cerut ca bugetul multianual al UE să reprezinte cel mult 1% din venitul naţional brut combinat al statelor membre, în timp ce propunerea Comisiei Europene (CE) prevede 1,11%, iar Parlamentul European cere un procent mai mare, de 1,3%.

Foto: Președintele Consiliului European, Charles Michel/ Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Acum Ci in municipiul Suceava, cartierul Burdujeni si cartierul Itcani si toata valea raului Suceava, inclusiv zona mallurilor, zona comerciala sunt invadate de fum gros si inecacios care provine de la poluatorii din zona.
    Ce face Directia de Sanatate Publica, ce face Agentia de Protectia Mediului, ce face Garda de mediului, ce face Primaria Suceava, Ce face Ministerul Mediului?
    Toate aceste institutii in subordinea PNL, nu fac ABSOLUT NIMIC. Si nimic nu fac nici oengeurile de mediu, care dupa parerea mea, sunt infiintate pentru cu totul alte interese, decat protectia mediului.
    Iar acest lucru se intampla aproape in fiecare zi.
    RUSINE PNL

  2. Discutiile astea intense despre 1% din PIB-ul UE sunt ridicole. Creaza impresia ca UE patineaza.
    UE are nevoie de un program public de RDI de cel putin 5% din PIB, sau chiar 10%. Abia atunci putem vorbi de UE in ansamblu ca powerhouse de progress mondial, inclusiv economic catalizat de RDI. Abia atunci vor „navali” investitorii in UE, asa cum tot spera UE sa-i faca sa navaleasca.