G4Media.ro

Poliția germană, suprasolicitată de apeluri anonime ale celor care raportează încălcările restricțiilor…

Poliția germană, suprasolicitată de apeluri anonime ale celor care raportează încălcările restricțiilor împotriva epidemiei/ Specialiștii invocă o tradiție a denunțului

Un număr mare de germani zeloși semnalează poliției orice încălcare a normelor de distanțare socială impuse de autorități pentru combaterea epidemiei de coronavirus, indiferent că este comisă străini, vecini sau prieteni. Specialiști consultați de Reuters susțin că germanii au deja o tradiție a delațiunii anonime, începută în timpul regimului nazist și continuată în Est în perioada în STASI, poliția secretă din RDG, încerca să controleze viața privată a cetățenilor.

Poliția primește ”ponturi” despre grupurile de persoane al căror număr depășește norma impusă de autorități, precum și despre cei care se duc în weekend la reședințele de la țară.

Din 14 martie, de la introducerea restricțiilor, poliția germană a înregistrat 898 de infracțiuni comise în legătură cu încălcarea regulilor. ”Primim ponturi de la cetățeni despre restaurante deschise sau adunări ale oamenilor în parcuri”, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliției.

Poliția din Munchen a primit circa 150 de apeluri în fiecare zi a săptămânii trecute de la cetățeni care au raportat încălcări ale regulilor de combatere a epidemiei, potrivit Spiegel Online.

Autoritățile din Magdeburg au  cerut explicit cetățenilor să nu suprasolicite forțele de poliție, un oficial spunând că ”oamenii nu ar trebui să informeze poliția de fiecare dată când văd trei oameni pe o bancă în parc”.

În timp ce unele reclamații sunt justificate, există cazuri în care invidia, frustrarea sau ranchiuna sunt factorul determinant.

Rafael Behr, profesor de criminologie și sociologie la Academia de Poliție din Hamburg a menționat că localnici din landul Mecklenburg-Vorpommern se uită la plăcuțele de înmatriculare ca să-i denunțe pe berlinezii care vin în weekend la reședințele de la țară.

”Disponibilitatea de a turna pe alții otrăvește cumva comportamentul civilizat. Unor oameni le lipsește curajul civic de a-i pune  pe alții la punct dar dau ponturi anonime poliției”, a declarat Behr.

Acesta susține că mai ales germanii din Est, care au trăit o vreme sub regimul comunist în care poliția secretă STASSI avea o rețea amplă de informatori, de circa 200.000 de oameni, sunt mai predispuși să-și toarnă apropiații.

”Spionarea era larg răspândită și este mai ușor pentru oameni să facă asta acum dacă au făcut-o și atunci. În orice caz, este tipic pentru  germani să aștepte o lege care să le permită să facă asta”, a mai spus Rudolf Behr.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Nici macar 1000 cazuri de nesocotire a legii? Sa vina la noi, care ajungem imediat la 100.000 de amenzi !! Sunt mai tampiti reclamagii lor sau tablagii de la noi?

  2. Disciplinizarea unui popor se face, la unii, prin frica si cu pistolul la spate, iar, la altii, prin constiinta majoritatii.

  3. Mai scarbosi și decât românii din punctul ăsta de vedere. Turnători. Vomit.

    • Scarbosi? Pai de asta noi suntem unde suntem si ei sunt unde sunt.
      Foarte bine cum procedeaza, respecta regulile si nu ai nici o grija, dar tu esti dac get beget nationalist liber si ingust la minte ai impresia ca poti face orice oriunde si strigi abuz daca esti amendat

    • Bai ești un dobitoc dacă gândești așa. Du-te și toarn-o pe ma-ta că a ieșit să-ți cumpere de mâncare fără declarație.

    • doar sorosistii turnători la securitate sunt acceptați, se știe, nu le faceți concurență tablagiilor conservați de la mafia PRO-PSD care moștenesc tradiția moștenită de la tătucul criminal, vlad iulian. la ei ”regulile” sunt hoția, minciuna, trădarea, abuzul, delațiunea.

    • Hopa, evazionistii se supara cand aud de disciplina.Iar daca le spui ceva incep sa arunce cu laturi, ca de, atat au invatat #rezist.Hai sictir, distrusule, gunoi social.

    • Pai de ce sa intru eu in spital, sau sa stau acasa in loc sa revin la servici, ca ai chef tu de dat petreceri cu prietenii de exemplu cu riscul de a raspandi virusul? Mi se pare normal sa te dau pe mana Politiei.

  4. In ce ii priveste pe nemti,e chiar de ras sa crezi ca i-au invatat comunistii „sa toarne”; „traditia” a inceput muuult inainte,cand nu mai stiu care conducator_imparat,rege sau mai stiu e ce sef)a legiferat aceasta ,”turnatorul”primind ca recompensa bunurile celui „raportat”ca INCALCA LEGEA-trebuie notat acest lucru : incalcarea legilor era incriminata,nu fel de fel de intrigi ;am uitat despre ce conducator era vorba,dar voi cauta sa-mi amintesc ;asta a fost principala componenta a educatiei civice care a facut din nemti poporul pe care il admiram azi pentru disciplina

  5. …trebuie sa precizez ca fapta „turnata” era cercetata si se pedepsea prin confiscarea bunurilor doar in cazul in care se constata incalcarea legilor