G4Media.ro

Poligloții procesează toate limbile străine în creier la fel ca limba lor…

Sursa foto: Pixabay

Poligloții procesează toate limbile străine în creier la fel ca limba lor maternă? O nouă cercetare a descoperit că zona lingvistică reacționează diferit

Persoanele care vorbesc mai mult de cinci limbi străine, cunoscute sub numele de poligloți, se luminează în „rețeaua lingvistică” a creierului atunci când ascultă limbile pe care le vorbesc, cu răspunsuri mai puternice la cele pe care le stăpânesc cel mai bine. Cu toate acestea, potrivit unui nou studiu, atunci când ascultă limbile lor native, activitatea creierului a fost fie similară, fie a scăzut în comparație cu limbile non-native pe care le stăpânesc, relatează Euronews.

„Ceva o face puțin mai ușor de procesat – poate că este vorba de faptul că ai petrecut mai mult timp folosind limba respectivă – și se înregistrează o scădere a activității pentru limba maternă în comparație cu alte limbi pe care le vorbești în mod curent”, a declarat Evelina Fedorenko, profesor asociat de neuroștiințe la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și autor principal al studiului, într-un comunicat.
În timp ce mulți oameni la nivel global vorbesc fluent mai mult de o limbă, puțini oameni vorbesc cinci sau mai multe limbi, au precizat autorii, iar majoritatea cercetărilor s-au concentrat asupra persoanelor bilingve.
Ei susțin că acest lucru limitează studiile la a întreba doar despre două limbi și la a compara limba maternă „privilegiată” a cuiva cu o singură limbă non-nativă, motiv pentru care au apelat la poligloți.

Cum a funcționat studiul?

Cercetătorii din SUA au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) pentru a scana creierul a 34 de poligloți și și-au publicat concluziile în revista științifică Cerebral Cortex.

Toți participanții cunoșteau cinci sau mai multe limbi străine, dar majoritatea au început să le învețe în adolescență sau la vârsta adultă.

Șaisprezece dintre participanți erau „hiperpoligloți”, ceea ce înseamnă că vorbeau 10 sau mai multe limbi, inclusiv o persoană care cunoștea cel puțin 54 de limbi. Numărul mediu de limbi vorbite sau cunoscute de către participanți a fost de aproximativ 15.

Poligloții au ascultat texte fie din Biblie, fie din Alice în Țara Minunilor, citite în opt limbi diferite.

Printre acestea se numărau texte în limba lor maternă, o limbă pe care o cunoșteau bine, una în care erau moderat de buni și alta în care erau mai puțin fluenți.

Au ascultat, de asemenea, limbi pe care nu le cunoșteau, inclusiv cele din aceeași familie cu o limbă pe care o cunosc și altele care nu aveau nicio legătură.

Cercetătorii au analizat „rețeaua lingvistică” a creierelor lor, care reprezintă zone interconectate ale lobilor frontali și temporali ai creierului, despre care se știe că sprijină procesarea limbajului.

Ce au arătat tomografiile?

Rețeaua lingvistică, situată în primul rând în partea stângă a creierului, s-a aprins cel mai mult atunci când participanții au ascultat pasaje din limbile pe care le cunoșteau cel mai bine, cu excepția limbii lor materne.

„Pe măsură ce crește nivelul de competență, puteți angaja calculele lingvistice într-o măsură mai mare, astfel încât obțineți aceste răspunsuri progresiv mai puternice”, a spus Fedorenko.

„Dar apoi, dacă compari o limbă cu adevărat foarte competentă și o limbă maternă, s-ar putea ca limba maternă să fie doar puțin mai ușoară, posibil pentru că ai avut mai multă experiență cu ea.”

Atunci când participanții au ascultat limbile pe care nu le vorbeau, creierul a răspuns în mod similar mai mult la limbile care erau legate de cele pe care le cunoșteau deja.

Unele limitări ale studiului actual au fost legate de faptul că nivelul de cunoaștere a limbii a fost declarat de către ei înșiși și că nu au evaluat cât de bine au înțeles oamenii textele.

Autorii plănuiesc să efectueze cercetări suplimentare asupra persoanelor care au învățat mai multe limbi străine de la o vârstă foarte fragedă, inclusiv asupra persoanelor care au emigrat și au devenit mai puțin competente în limba lor maternă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează