G4Media.ro

Polemică în Grecia după ce guvernul a scutit bisericile de la aplicarea…

sursa foto: Pexels.com

Polemică în Grecia după ce guvernul a scutit bisericile de la aplicarea restricţiilor anti-COVID

Decizia guvernului grec de a exclude bisericile din rândul spaţiilor publice unde au acces numai persoanele vaccinate anti-COVID-19 sau cele testate negativ a declanşat critici din partea opoziţiei şi comunităţii ştiinţifice, relatează joi agenţia EFE, preluată de Agerpres.

În faţa progresiei galopante a noilor cazuri de COVID-19 în timp ce campania de vaccinare avansează lent, guvernul premierului conservator Kyriakos Mitsotakis a anunţat săptămâna aceasta că începând de sâmbătă certificatul de vaccinare sau un test negativ de COVID-19 vor fi necesare pentru accesul în centre comerciale, bănci, în instituţiile din sectorul serviciilor publice, precum şi la terase, baruri sau restaurante.

Rămân astfel excluse de la aplicarea acestei măsuri numai magazinele alimentare, farmaciile şi bisericile. Punerea pe acelaşi plan a bisericilor cu farmaciile şi magazinele alimentare a provocat o revoltă politică, mai ales după declaraţiile polemice ale unor miniştri, precum cel al dezvoltării, Adonis Yeoryiadis, care a spus că mersul la biserică este pentru credincioşi ”aliment spiritual” şi prin urmare are aceeaşi importanţă ca un magazin alimentar.

Premierul Mitsotakis a declarat miercuri într-un interviu că în biserici controalele certificatelor sanitare sunt imposibil de efectuat. ”Dacă ar exista o formă de a le face, nu aş ezita” asupra efectuării controalelor şi în biserici, a susţinut el.

Totuşi, noile reguli impun preoţilor să fie vaccinaţi sau să se testeze pentru COVID-19 de două ori pe săptămână, regulă de altfel valabilă în Grecia pentru toţi angajaţii.

Deşi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei le-a cerut tuturor preoţilor şi credincioşilor să se vaccineze, în rândul clerului există încă o puternică opoziţie faţă de vaccinare, unii preoţi susţinând idei cum ar fi că pandemia nu există, că totul este o conspiraţie ”pentru a le lua credinţa creştinilor ortodocşi” sau că în biserici nu te poţi infecta pentru că acolo este casa lui Dumnezeu. Unii preoţi merg până într-acolo încât le interzic credincioşilor să poarte măşti în timpul slujbelor.

”Indiferent că este sau nu un spaţiu sacru, aceasta nu împiedică răspândirea virusului”, atrage atenţia un profesor de epidemiologie de la Universitatea din Atena, Athina Linu.

Deşi ierarhia ecleziastică a adresat preoţilor un apel la raţiune, s-a abţinut să ia măsuri disciplinare împotriva celor care încalcă măsurile antiepidemice şi nici nu a înlocuit cu linguri de unică folosinţă lingura de aur cu care credincioşii primesc sfânta Euharistie.

sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Biserica uber alles! E mai tare decat statul.

    Asa se intampla in statele cele mai dezvoltate ale Europei: România, Grecia … 🤦

    • Vezi Italia cu Vaticanul, lasa tu biserica ortodoxa , vezi pedofilii de la catolici.

    • De ce sunt așa de goale bisericile din Occident și alte țări foarte dezvoltate?
      De ce este ateismul așa de răspândit în țările unde luxul material este omniprezent?
      De ce cred occidentali că nu vor fi judecați de către Dumnezeu în viitor?
      Dacă Islamul va fi dominant în Europa, exclusiv Rusia peste 50 de ani!!!!???

    • Daca te gandesti putin ai sa realizezi ca teama de a esua cu restrictiile e cea care tine bisericile deschise.

  2. Statului ii este frica de revolte sociale in urma închiderii bisericilor pentru cei nevaccinați. Altfel ar face asta. Se aplica și României.

  3. Comuna primitiva si la ei si la noi. Si la nivelul asta o sa ramanem

  4. lingatorii de moaste sa crape cu religia in brate!
    nici o paguba!

  5. la ei biserica e stat in stat Am fost la o nunta romano greaca si dupa casatoria civila unde i s-au cerut acte de cind s-a nascut (numai pentru roman ) Cind a fost sa o faca la biserica nici o hirtie nu a fost recunoscuta de biserica si au cerut acte aberante multe erau si la primarie Nu au vrut si pace sa recunoasca ca primaria a verificat tot Lupta a durat aproape un an si in final nunta religioasa s-a facut in romania doar pe baza certificatului grec de casatorie