G4Media.ro

PNL intenționează depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă la jumătatea lunii…

PNL intenționează depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă la jumătatea lunii noiembrie / Parlamentarii au primit consemn să fie în București

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că deplasările externe ale parlamentarilor liberali au fost sistate în perioada 14 – 21 noiembrie, prezenţa acestora la Parlament fiind importantă în cazul în care vor apărea anumite proceduri.

Motivul interdicției este moțiunea de cenzură pe care PNL intenționează să o depună împotriva Guvernului Dăncilă în perioada respectivă, au mai explicat pentru G4Media.ro surse liberale.

„V-aş răspunde în glumă: s-a plâns domnul Tăriceanu că s-a consumat bugetul de deplasări externe la Senat şi am spus să facem o economie la bugetul de deplasări externe. (…) Am sistat deplasările externe pe perioada respectivă, este o săptămână în care este important ca toţi parlamentarii PNL să fie prezenţi în ţară. (…) Este importantă prezenţa lor în ţară în cazul în care vor apărea proceduri care să reclame necesitatea ca parlamentarii PNL să fie toţi prezenţi la lucrări: proiecte de legi, moţiuni simple, moţiuni de cenzură sau alte proceduri”, a spus Orban, la finalul BEx, întrebat dacă sistarea deplasărilor externe ale parlamentarilor liberali are legătură cu depunerea unei moţiuni de cenzură.

Preşedintele PNL a arătat că moţiunea de cenzură va fi depusă dacă se va constata că există şanse de reuşită pentru acest demers.

„O să-l invit pe domnul Băsescu să-mi spună ce parlamentar din majoritatea parlamentară consideră că votează moţiunea de cenzură, dacă sunt suficienţi vom înainta moţiunea. Moţiunea de cenzură este un demers extrem de serios, un demers care trebuie să aibă la bază negocieri purtate pe toate palierele, negocieri serioase ca să obţinem garanţia minimă că există parlamentari din majoritatea parlamentară care votează o astfel de moţiune de cenzură. (…) Vom depune o moţiune de cenzură, după ce vom constata că există cele mai mari şanse să obţinem voturi din partea unor parlamentari din majoritatea parlamentară”, a spus el, reamintind că, pentru ca o moţiune de cenzură să fie adoptată, este necesar votul a 67 de parlamentari în plus faţă de cei ai opoziţiei.

Orban a precizat că negocierile privind depunerea moţiunii de cenzură sunt permanente.

Întrebat dacă există semnale că ALDE ar susţine un astfel de demers, Orban a răspuns: „Sunt destule semnale în acest sens, dar ştiţi foarte bine că ne vom confrunta cu acelaşi boicot pe care l-au folosit cei din majoritatea guvernamentală, adică o să încerce să nu le permită parlamentarilor să vină la vot. (…) Aici trebuie să avem garanţia că, dacă este cineva hotărât să voteze, va încălca acest consemn dat de PSD şi ALDE”.

Săptămâna trecută, liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Raluca Turcan, a explicat, într-o postare pe Facebook, că până la o moțiune de cenzură mai sunt câțiva pași care trebuie făcuți, răspunzând astfel cererii lui Dacian Cioloș, ca opoziția și șeful statului să se implice în discuții referitoare la demiterea guvernului Dăncilă în Parlament.

Astfel, Turcan a spus că pasul unu ar trebui să fie un vot de blam împotriva lui Tudorel Toader în Camera Deputaților, pasul doi revocarea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, iar pasul trei votarea unei moțiuni de cenzură pe care PNL ar urma să o depună la sfârșitul acestui an.

O moțiune simplă a fost depusă deja împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, urmând ca aceasta să fie dezbătută marți și votată miercuri în camera Deputaților.

De asemenea, liberalii au decis să declanșeze și procedura de revocare din funcția de Avocat al poporuui a lui Victor Ciorbea.

Biroul Executiv al PNL a aprobat, luni, o cerere de revocare adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, care va fi înaintată Birourilor permanente reunite.

Liderii celor două grupuri parlamentare ale PNL, Raluca Turcan şi Iulian Dumitrescu, solicită preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului înaintarea cererii de revocare din funcţie a lui Victor Ciorbea comisiilor juridice ale legislativului în vederea întocmirii raportului comun şi spre a fi supusă, de urgenţă, spre dezbatere şi aprobare în viitoarea şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

„În calitate de conducător al Instituţiei Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a blocat activitatea instituţiei în raport cu cetăţenii – persoane fizice – pe durata exercitării concediului de odihnă, acesta nedelegând în integralitate atribuţiile prevăzute de legea specială în sarcina sa, dar necesare realizării scopului constituţional al Instituţiei Avocatul Poporului. (…) Partidul Naţional Liberal solicită revocarea din funcţie a domnului Victor Ciorbea conform art. 9 alin. (2) din Legea 35/1997 pentru încălcarea legii şi neîndeplinirea cu bună-credinţă şi imparţialitate a atribuţiilor sale astfel cum îl obliga jurământul depus în plenul Parlamentului”, invocă liberalii.

Ei subliniază că Avocatul Poporului îi putea delega unui adjunct atribuţiile în perioada concediului.

„Conducătorul Instituţiei Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, a ales să nu îşi delege toate atribuţiile legale pe durata concediului, între acestea numărându-se şi atribuţia de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a unei legi sau ordonanţe. Mai mult, domnul Victor Ciorbea a transmis naţiunii comunicate de presă din concediu, justificând că el, ca persoană, ar fi ‘o autoritate publică unipersonală, autonomă şi independentă’, iar delegarea către un adjunct a atribuţiei de sesizare a CCR ar fi fost interzisă prin Decizia CCR nr. 336/2013, care a statuat următoarea exprimare: „Avocatul Poporului are exclusivitate în privinţa deciziei de a ridica o excepţie de neconstituţionalitate, parte a independenţei instituţionale şi funcţionale de care acesta se bucură (…)”. Folosirea, de către domnul Victor Ciorbea, a ‘jumătăţilor de adevăr juridic’ şi manipularea opiniei publice cu ajutorul jurisprudenţei Curţii Constituţionale relevă un comportament instituţional bazat pe lipsă de respect faţă de cetăţeni, rea-credinţă şi imparţialitate în exercitarea atribuţiilor”, se arată în cererea de revocare din funcţie a lui Victor Ciorbea.

Semnatarii solicitării precizează că prin Decizia nr. 336/2013, CCR nu i-a conferit conducătorului instituţiei Avocatului Poporului „puteri unipersonale”. De asemenea, liberalii arată că legea nu prevede suspendarea activităţii Instituţiei Avocatul Poporului pe durata concediului de odihnă al conducătorului acestei instituţii.

„‘Unipersonalul’ Victor Ciorbea şi-a luat atribuţiile şi a plecat în concediu, blocând activitatea şi realizarea scopului constituţional de către Instituţia Avocatul Poporului. Prin această atitudine, Victor Ciorbea arată, încă o dată, că nu a fost şi nu este Avocatul în slujba apărării drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice. Acţionând în acest fel, Victor Ciorbea arată că exercită rolul de Avocat al infractorilor, aceştia fiind singurii beneficiari direcţi ai efectelor acestei odioase Ordonanţe de Urgenţă 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei care paralizează întreaga activitate a procurorilor DNA, sistând de facto, lupta anticorupţie din România”, se arată în document.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Asa, ajutati PSD-ul, sa darame de tot tara.

  2. Hai cu marea debarcare!

  3. E ca in bancul ala cu bordelul : organizarea e perfecta, doar „curvele” lipsesc !

    Cand fierbea PSD-ul, cand exista material uman cu potential de tradare, cand pucistii cu parlamentarii lor din teritoriu erau dispusi sa-l loveasca pe Dragnea, PNL a hotarat ca „nu este momentul”. Acum cand lucrurile s-au mai asezat, cand pucistii ori au fost cumparati ori au fost pusi cu botul pe labe, cand bate la usa Presedentia Uniunii iar Comisia Europeana ne-a cerut o perioada de liniste, acum se gandeste si PNL, prin vocea Presedintelui sau sa vada daca nu cumva peste vreo doua saptamani „vine momentu”.

    PS. Daca nu, nu ! Dar cel putin nu l-au bagat in seama pe singurul pe care trebuiau sa-l bage in seama ! 😉

    • Cel „de băgat în seamă” e cumva chel și se uită cruciș?

    • Nu era nici atunci momentul. Ma bazez pe 2 argumente: pucistii au declarat ca merg inainte cu Dancila la carma PSD, evident, pana trecea primejdia si o usuiau. Dar la momentul ala, asta excludea votul impotriva ei. Apoi, ca orice mafiot care nu apeleaza la politist sa ii faca felul altui mafiot, pucistii erau convinsi ca vor reusi pe cont propriu, strangand o masa critica pt a il debarca pe Uciga-l Toaca (nu pe Scaraoschi al nostru). In aceeasi nota,nu s-ar fi bazat niciodata pe acea masa critica daca le mergea renumele de „tradatori”.

      Tre sa ne intre bine in cap ca din PSD nu va vota nimeni o motiune de cenzura initiata de opozitie.

      Si nu il mai ascultati pe Basescu, e un personaj contradictoriu, dar nu uitati ca are acelasi obiectiv cu coalitia penala: demolarea justitiei. E mai alunecos ca Slugarel.

  4. Nea sică mandolină visează frumos … da’ dacă nema putirinţa, ce mai chichirez gâlceaba, bre?

  5. Orbane, du-te acasa! Lingaule!

  6. DACA PRIN ABSURD INFRACTORII VOR FI CONDAMNATI LA PUSCARIE ATUNCI VOR STA ACASA.
    romania, NUMELE TAU ESTE INTERLOPIA.