G4Media.ro

PLUS recomandă testarea de tip ‘pooling’ a românilor veniţi din diaspora: Recoltarea…

PLUS recomandă testarea de tip ‘pooling’ a românilor veniţi din diaspora: Recoltarea de probe individuale de la un grup de persoane şi analiza unei singure probe, compusă din „amestecarea” probelor de la tot grupul

PLUS recomandă testarea de tip „pooling” a românilor veniţi din diaspora, arătând că aceasta permite întoarcerea rapidă a persoanelor la domiciliul din ţară, creşterea capacităţii de testare, diminuarea costurilor şi reducerea riscului de răspândire a infecţiilor în comunitate.

Conform unui comunicat PLUS, echipa de cercetători de la Crucea Roşie Frankfurt (Germania), coordonată de profesorul Erhard Seifried, împreună cu Institutul pentru Virusologie Medicală din cadrul Spitalului Universitar Frankfurt (Universitatea Goethe), sub coordonarea profesorului Sandra Ciesek, a dezvoltat metoda testării de tip „pooling” care permite creşterea capacităţii de testare pentru identificarea virusului SARC-CoV-2.

Astfel, PLUS propune testarea prin această metodă a tuturor persoanelor asimptomatice care intră în ţară, prin recoltarea de probe individuale de la un grup de persoane (de exemplu, toţi călătorii care se întorc în ţară în acelaşi autoturism sau membrii unei familii de cinci persoane care călătoresc împreună) şi analiza unei singure probe, compusă din „amestecarea” probelor de la tot grupul.

„Dacă un astfel de test este pozitiv, ulterior se analizează individual testele recoltate de la fiecare membru al grupului, iar, între timp, membrii grupului rămân în carantină instituţionalizată”, a precizat PLUS.

Prin urmare, persoanele care intră în ţară vor sta în carantină instituţionalizată pentru perioada de timp necesară pentru prelevarea testelor, analiza lor şi comunicarea rezultatelor.

În ceea ce priveşte persoanele simptomatice, acestea vor fi testate de la început individual, la spitalul COVID-19 din judeţ.

Ulterior, vor putea exista următoarele situaţii:

* Grupurile de persoane asimptomatice, cu teste negative, vor putea merge în izolare la domiciliu pentru 14 zile, sub supravegherea DSP, medic de familie şi reprezentanţii MAI. Măsura de izolare la domiciliu este necesară din cauza riscului de rezultat fals-negativ asociat testării Real Time-PCR, risc crescut mai ales în primele zile de la contactul cu o persoană infectată. Alternativa ar fi menţinerea grupurilor de persoane în carantină pentru cinci-şapte zile şi repetarea testului după această perioadă;

* Grupurile de persoane asimptomatice care au ieşit pozitive la testele pooling rămân în carantină instituţionalizată, sub supraveghere medicală. Opţional, în funcţie de capacitatea de testare din judeţul respectiv, se poate efectua testarea individuală, pentru fiecare membru al grupului. Persoanele care dezvoltă simptome au recomandare de spitalizare.

PLUS subliniază că această metodă permite o reducere a costurilor.

„Până în prezent, doar costurile cu cazarea şi masa pentru o persoană carantinată timp de 14 zile era de până la 300 de lei/zi, adică 4.200 de lei/ persoană/ perioadă de carantină. Costul cu testarea, mai ales dacă se practică metoda de pool testing, este mult mai mic, invers proporţional cu numărul de teste efectuate într-un eşantion, iar costul cu cazarea şi masa pe perioada carantinei de scurtă durată se reduce semnificativ”, se arată în comunicat.

PLUS adaugă că limitările acestei metode depind mai ales de capacitatea de testare a fiecărui judeţ, de existenţa personalului de laborator care să efectueze un număr suficient de teste la un standard înalt de calitate şi de riscul de a obţine rezultat fals-negativ la grupurile din care fac parte persoane pozitive care s-au infectat recent.

„Totuşi, metoda pool-testing, utilizată deja în Israel şi în India şi recomandată de către autorităţile din Germania şi Statele Unite, ar putea să reprezinte o soluţie pentru aceste limitări. În România, metoda pool-testing a început să fie folosită cu rezultate bune în Bihor, pentru persoanele aflate în carantină. Metoda ar putea fi folosită la scară largă, în special pentru testarea în comunităţile cu risc epidemiologic crescut. Planul propus nu exclude menţinerea normelor stricte de distanţare socială sau carantinarea instituţională în condiţii (reale!) de siguranţă şi confort”, menţionează sursa citată.

Sursa foto: Steluța Popescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Probabilistic, acest protocol de testare este cel mai economicos. El presupune continuarea diadica a testarii, astfel: daca testul iese negativ, atunci tot grupul initial este OK si nu se mai testeaza nimic. Daca testul este pozitiv, atunci grupul se imparte in doua grupuri egale, carora li se aplica acelasi procedeu etc, etc.

    Clauza triadică: Daca vreunul din grupurile de pe parcurs are un numar impar de indivizi, atunci se exclude din acel grup primul membru PZDist, căruia i se aplică principiul sfintei treimi: este băgat în mă-sa, cu trei şuturi în cur

  2. Ciolos si Plus cu soluții inteligente si moderne.
    Bravo flăcăi!
    Înainte!

  3. La Oradea deja se practică de săptămâna trecută.

  4. Posibil sa greșesc, dar ăștia nu sunt aia care promovau traiul la comun, renunțarea la proprietăți și eliberarea animalelor domestice? Nu pot renunța la concept, pur și simplu…

    • inca n-ai trecut de faza asta? A fost un singur membru PLUS care a avut aceasta declaratie, interpretata si gresit de altfel. Pe langa acest lucru, Oana Bogdan nu mai face parte din PLUS, deci mergi mai departe.

  5. Curiosul caz 399

    Deces 399 – Femeie, 65 ani din județul Neamț. Internată în data de 11.04.2020 în Spitalul Municipal de Urgență Târgu-Neamț, apoi transferată în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – ATI cu diagnosticul de Pneumonie interstițială, Insuficienta Respiratorie Acută. Recoltat pentru COVID-19 în data de 11.03.2020 Rezultat pozitiv în data de 14.03.2020. Decedat în data de 14.04.2020. Comorbidități: Diabet zaharat, HTA, Obezitate

    Dupa aceste date rezulta ca femeia a fost intai testata (11.03.2020), i s-a spus ca e contaminata dupa 3 zile (14.03.2020), dupa 3 sapatamani dupa ce i s-a spus ca e contaminata e internata in spital (11.04.2020) si apoi decedeaza dupa alte 3 zile (14.04.2020). Aspectul interesant e ca aceatsa femeie a fost constatata contaminata cu 2 zile inainte de declararea starii de urgenta (16.03.2020).

    Intrebari:
    1. Ce masura legala si mdicala s-a luat cu aceasta femeie la 14.03.2020?
    2. I s-a facut testul pentru ca era simptomatica la 11.03.2020?
    3. Daca era simptomatica la 11.03.2020, cum a putut rezista inca 3 saptamani pana la internarea in spital (11.04.2020), cand toate datele medicale arata ca pacientii cu insuficienta respiratorie severa de tipul SARS-COV2 nu rezista decat cateva zile pana la deces?
    4. Avand in vedere ca la 14.03.2020 cand a fost gasita contaminata nu exista stare de urgenta, care a fost tipul de contaminare – venise din zonele rosii, a fost contact cu persoane din zonele rosii sau alte zone de raspandire, a fost contaminare comunitara sau intracomunitara?

    Daca datele acestui caz sunt corecte si nu cumva este o eroare de comunicare a lor, suntem in fata unui caz in care la 11 martie 2020 aveam deja o persoana simptomatica anterior declararii starii de urgenta, ceea ce inseamna ca contaminarea a avut loc undeva la sfarsitul lunii februarie-inceputul lunii martie, avand in vedere o perioada de incubatie de 14 zile (perioada in care persoana este asmptomatica).

  6. Masuri de bun simt.

    • PLUS nu au deschidere in media traditionala.

      N-ai sa vezi masurile lor si propunerile PLUS sau ale USR PLUS comunicate la televizor. La Antena 3, Digi, Romania TV si ce posturi mai sunt este vorba doar de partidele vechi PNL si PSD si cum se cearta intre ei.

      Trebuie sa intri pe media digitala – pe Internet. Gasesti informatii pe http://www.stiri.plus, pe paginile Facebook ale PLUS.

      Daca vrei sa afli mai multe despre ce propuneri ale PLUS, trebuie sa te duci la sursa – ori pe site, ori pe Facebook, ori sa le scrii. Iti vor raspunde.

    • Sunt o gramada de actiuni pe care le face PLUS in perioada asta, dar asa e cand stii doar sa dai din gura, dar nu sa te si informezi.

    • Las-o mai moale cu propaganda.Ce sa le scrii????

    • Stii singur ce sa le scrii daca doresti sa ajuti si sa te implici. Uite unul din mesajele lor:

      Dacă vrei să participi la efortul comun de solidaritate sau ai idei de politici publice pe care PLUS le inițiază și propune Guvernului și autorităților publice locale, hai alături de noi!
      Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (www.ro.plus) este organizația care vine cu soluții pentru România!

      Poți participa ca voluntar PLUS dacă te înscrii aici: https://www.ro.plus/devino-voluntar

      Ne poți împărtăși ideile tale la adresa coronavirus@ro.plus

    • Bravo, va ocupati si cu racolarea.Ce grad primesc la inrolare?

  7. @OMV Acelasi ca si cel pe care il ai acum: Polcovnic cu propaganda si dezinformarea

  8. Metoda este inteligenta si permite economii semnificative (kitul de recoltare este cu mult mai ieftin fata de cel de detectare) fara a compromite rezolutia de detectie in grupuri. Mai permite si identificarea rapida a zonelor de focar si a grupurilor de risc. Ma mir de ce la noi nu se aplica (tarile cu succes in tinerea sub control Korea S, Noua Zeelanda chiar Grecia o aplica). La fel noi nu calculam numarul de infestari de la un individ detectat pozitiv (aici probabil e incompetenta directiilor sanitare incapabile de anchete epidemiologice seriase). In schimb ascultam elucubratiile lui „Captain Stranger” care e mai interesat sa nu fie urmarit penal pentru manarelile din achizitiile „urgente” decat in a dezvolta o strategie nationala coerenta