G4Media.ro

Plăcuţele cu denumirile străzilor din Miercurea-Ciuc vor fi înlocuite: inscripţionarea se va…

Sursa foto: Primăria Miercurea-Ciuc / Facebook

Plăcuţele cu denumirile străzilor din Miercurea-Ciuc vor fi înlocuite: inscripţionarea se va face mai întâi în română, apoi în maghiară, după o decizie a instanței

Plăcuţele cu denumirile străzilor din Miercurea-Ciuc vor fi înlocuite, după ce fosta administraţie locală, condusă de Raduly Robert Kalman, a pierdut definitiv, în 2020, un proces iniţiat de Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa, relatează Agerpres.

Procesul a fost intentat întrucât denumirile străzilor erau trecute mai întâi în limba maghiară şi apoi în limba română, iar în urma unei sentinţe definitive primarul de atunci, Raduly Robert Kalman, a fost obligat să înlocuiască plăcuţele cu altele „în care denumirea străzii în limba oficială de stat să fie inscripţionată deasupra limbii minorităţii”.

Fosta conducere a primăriei a hotărât atunci să taie în două plăcuţele şi să inverseze denumirile, iar în unele locuri plăcuţele au fost îndepărtate.

Actuala administraţie locală a hotărât să respecte decizia instanţei, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, precizând, marţi, pentru Agerpres, că este „o problemă care trebuie rezolvată”, motiv pentru care se intenţionează ca în acest an toate plăcuţele să fie înlocuite.

„Pentru acest an, în buget am alocat o sumă de 98.000 lei pentru acest proiect. Este în curs iniţierea procedurii de achiziţie a acestor plăcuţe cu numele străzilor. Vorbim de circa 686 de bucăţi care ar trebui montate”, a spus Bors Bela.

Plăcuţele vor fi inscripţionate, aşa după cum prevede legea, mai întâi cu denumirea în limba română a străzii, după care cu denumirea în maghiară.

De asemenea, mai ales pe străzile cu case, se intenţionează şi afişarea cu săgeată, sub aceste plăcuţe, a numerelor caselor din zonele respective.

Ca o noutate, plăcuţele vor conţine şi un material reflectorizant, pentru ca denumirile să poată fi vizibile şi dacă cineva caută o stradă pe timp de noapte.

Bors Bela şi-a exprimat speranţa că cele aproximativ 700 de plăcuţe din oraş vor fi înlocuite până la sfârşitul anului, totul depinzând de cât de repede se poate derula procedura de achiziţie.

Actualul primar al municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat, pentru Agerpres, după preluarea mandatului în 2020, în legătură cu acest subiect, că „decizia instanţei este obligatorie”, iar „oraşul trebuie să arate bine”.

Sursa foto: Primăria Miercurea-Ciuc / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Statul Roman e un stat slab.
    Regret ca trebuie sa spun asta.

  2. in FRANTA, GERMANIA, ANGLIA etc NU exista denumiri ale strazilor in alte limbi

    dar acolo nu exista nici partide in parlamentul NATIONAL ale unor etnii desi au mai multe etnii decat romania. ba chiar in Franta e interzis sa existe ceva ce nu e francez sau bazat pe etnie

    doar in Romania UDMR isi face de cap

    • Mihăiță, postarea ta se numește „propaganda”? 😂😂 Vedeți ca se supăra pjtler pe voi, ca va luati de prietenul lui, ai sa ajungi sa mănânci din tomber0n!

    • As vrea sa ii spun lui Mihai ca in Franta, in regiunea Alsacia strazile sunt trecute de multe ori si in limba locala, alsaciana. La fel si in partea basca din Franta, acolo si localitatile si strazile sunt trecute si in limba minoritatii de acolo.
      Si Germania are o minoritate sorba la granita cu Polonia si acolo trebuie sa fie strazile bilingve insa nu sunt asa de sigur, stiu doar ca au invatamant in limba proprie deci cel mai probabil semnele trebuiesc si ele bilingve.
      Asta doar ca sa nu creada lumea ca asa e cum spui tu.

    • Francezii aveau in anii ’80 teroristi corsicani. Vrei si tu?

    • Iar in Tirolul de Sud, Italia, totul este bilingv. Intai in austriaca/germana, si abia apoi in Italiana.

  3. Bravo! Dar legea asta nu se respecta peste tot in Transilvania. Si la Satu Mare am vazut intai maghiara si apoi Romana. In plus, primaria ar trebui sa intenteze un proces prin care banii sa se recupereze de la primar, si eventual, consilierii locali care au votat stramb.

  4. Trebuie amendati pana cand implementeaza! 👍

  5. De ce este la guvernare un,,partid” care are 5% și acelea primite de la PSD??? Sunt partide care au primit mult mai multe voturi și au fost date la o parte de la guvernare!!!

  6. Stil bolsevic , vor sa stearga identiatea maghiarilor .

    • Nu șterge nimeni nicio identitate, a nimănui, nu mai bate câmpii aiurea!

  7. Mi se pare corect…..

  8. Wizzair e o companie ungurească care domină piața românească atât pe intern, cât și pe extern la prețuri care se apropie uneori de cele ale unei companii de linie.

    Întrebare: câte curse există între România și Ungaria, pe ce rute și la ce bani?

  9. Dați o căutare pe Google la Inspectoratul de Poliție al Județului Covasna. Poate voi primiți rezultatul in limba română înainte de ungurească. Yo n-am avut noroc…