G4Media.ro

Pilonul 2 de pensii: administratorii fondurilor denunță propunerile guvernului și spun că…

sursa foto: Agerpres/ Nicoleta Pană

Pilonul 2 de pensii: administratorii fondurilor denunță propunerile guvernului și spun că ”aruncă România în haos”

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) denunță dur propunerile de modificări legislative prezentate marți de ministrul Finanțelor și susțin că acestea ”aruncă România în haos.

Administratorii fondurilor private de pensii susțin că ”populația, economia și investitorii, grav afectați de noile măsuri propuse prin OUG” pentru că ” desființează de facto acest sistem de economisire a populației”.

Comunicatul integral al APAPR:

Populația, economia și investitorii, grav afectați de noile măsuri propuse prin OUG
Măsurile propuse de proiectul de OUG pentru Pilonul II de pensii private desființează de facto acest sistem de economisire a populației pentru vârsta pensionării, cu efecte devastatoare asupra veniturilor viitoare ale românilor, asupra pieței de capital, întregului sector financiar și economiei românești în ansamblul ei.

Măsurile Guvernului împing românii să rămână dependenți de sistemul public de pensii
APAPR, organizație care apară interesele a peste 7 milioane de români, avertizează că prin proiectul de OUG aceștia sunt încurajați să își retragă economiile realizate prin muncă cinstită timp de 11 ani la Pilonul II de pensii, economii prin care aceștia au devenit cel mai important investitor în economia românească. Acest îndemn la retragerea economiilor îi va lăsa mai săraci în viitor, când, la vârsta pensionării, nu își vor mai putea completa veniturile necesare traiului zilnic. Pe fondul declinului demografic de notorietate această măsură va condamna definitiv românii la sărăcie și captivitate față de sistemul public de pensii, din ce în ce mai împovărat de volumul plăților pe care trebuie sa le onoreze lună de lună.

Mai mult decât atât, renunțând la Pilonul II romanii vor pierde dreptul de a lăsa moștenire banii economisiți pentru pensie. În același timp pentru mai bine de 50% dintre români Pilonul II reprezintă singura sursă de economisire. Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor, aceste economii vor dispărea, cei mai mulți dintre români fiind puternic tentați să se îndrepte către un consum imediat.

O lovitură puternică pentru economia României

Aceste măsuri pun în pericol nu doar pensiile private viitoare ale românilor, ci și economia României în ansamblu. Noul proiect de OUG va reduce semnificativ cea mai importantă acumulare de capital autohton din istorie, mărind astfel dependența țării, atât a bugetului de stat, cât și a sectorului privat, de finanțările externe. Măsurile vor avea un impact negativ masiv și imediat asupra pieței de capital și vor crește costul de finanțare a datoriei publice.

În același timp, măsurile compromit promovarea Bursei de Valori București (BVB) la statutul de piață emergentă, ceea ce ar fi însemnat un avantaj semnificativ pentru economia României. În perspectivă, marile proiecte de infrastructură ale României vor fi și ele grav afectate. În acest context, prevederea care își propune să stimuleze investițiile fondurilor de pensii în infrastructură devine goală de conținut.

Guvernul izolează România față mediul de afaceri internațional

Prin aceste măsuri Guvernul creează un cadru legislativ ostil de natură să izoleze România față de mediul de afaceri internațional. În același timp, administratorii Pilonului II sunt anihilați de combinația reducerii cu 67% a comisioanelor de administrare, concomitent cu noi cerințe nerealiste de capital.

Foto: Agerpres / Nicoleta Pană

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Mda, practic Pilonul 2 devine Pilon 3 (care este facultativ). Au dreptate, in sensul ca multi romani isi vor retrage economiile de la P2 si le vor cheltui (iar inflatie). Totodata va cadea si bursa.
    Asta e PSD-ul. Acopera prin derutare o problema cu alta din aceeasi speta.
    Miza este de fapt incapacitatiea Guvernului de a obliga anumite firme sa-si achite obligatiile sociale. Mai ales ca sunt si companii de stat si nu ai ce sa le faci. Dar angajatii ompaniilor care nu-si achita obligatiile sociale NU VOR BENEFICA DE PENSIE!!!
    Cei care vor pierde sunt tot romanii….
    Aceasta bomba va exploda peste vreo 5-7 ani.

  2. Penibil. Sa înțeleg ca pilonul 2 e de fapt o struțocămilă care obliga participanții sa dea niște bani către privat in perspectiva ca vor ajunge la pensie… fără drept de apel, de retragere, de a folosi banii lor in alte scopuri. Pensia privată este o alegere a fiecăruia iar dreptul la proprietate nu poate fi îngrădit. Faptul ca vor fi descreierați care vor cheltui putini bani de acolo, treaba lor. Vor fi alti oameni de afaceri care ii vor încasa cu drag. Și cum vor pierde romanii dreptul de a lăsa moștenire banii ăștia? Doar ca ii vor cheltui pe Mercedesuri și Armani?

    • ‘Și cum vor pierde romanii dreptul de a lăsa moștenire banii ăștia?”

      Simlu. Se vor retrage de la pilonul II si vor fi „momiti” catre pilonul I. De la pilonul I numeni n-a mai vazut nimic dupa……. obstescul sfarsit!!!

      De la pilonul IIramane mostenire urmasilor.

      Incerci sa te dai „interesant”, dar nu te ajuta intelighentia!!!!

    • Bai geniule, asta nu înseamnă ca pierd dreptul ci sunt idioți și renunța la el. Și ce te faci in situația când nu ai moștenitori? Rămân banii in fond? Ce te faci când vrei sa te pensionezi la 50 ca îți permiți si vrei sa te muți in alta țara? Lași banii in Romanica și aștepți sa faci 65 ca sa iei o suta de euro pe luna?ce faci când ai un copil bolnav și statul nu te ajuta? Stai cu banii la fond și speri ca ii lași moștenire la copil dacă scapă? Sistemul privat e rentabil atunci când e Opțional nu obligatoriu. Iar sistemul de stat e o gaura neagră. Un om responsabil economisește din proprie inițiativa, nu ca e obligat. Sau poate nu o stii pe aia cu greierele si furnica ?

      Las-o jos ca macane asta cu intelighenția…

    • @Hk2a, sa stii ca nu se oboseste nimeni sa-ti raspunda. Pur si simplu nu merita efortul.

    • Ai și tu dreptate, prostia romanilor e nesfârșita și sunt gata sa dea un stat dădaca pe un alt stat dădaca doar sa le iasă și lor un 50 de lei acolo:)) succes cu țara voastră de cacat

    • La toate întrebările tale: și ce faci dacă ai copil bolnav și pensie la stat? Poți să scoți banii de la stat ca să-ți duci copilul la spital? Ce faci dacă mori și nu ai moștenitori? Statul va zice: să dăm niște pensii babane unor „generali” care nu au văzut război la 45 de ani. Cel puțin, la privat, poți să-i lași moștenire unei alte rude, sau cui vrei tu… poate vreunei asociații de crescut creiere, că n-ai avut așa ceva și ai fi vrut.

      Sistemul privat de pensii ar fi trebui să fie o modalitate de a trece de la 100% deținut de stat, la poate 50% stat, 50% privat. Pentru a reduce presiunea asupra bugetului. Și pentru a nu mai putea da pensii „speciale” unor oameni unși.

      Apropo: eu vreau 100% pensie privată. Am opțiunea asta? E o opțiune. Nu? Cum spui tu: sistemul e rentabil când e opțional, nu obligatoriu. De ce zici numai sistemul privat? De ce nu și cel de stat? De ce să facem diferențierea? Îmi plătesc asigurare privată de sănătate. Vreau să renunț la acel impozit din salariu? Am opțiunea asta?

    • Banii plătiți către stat, suntem de acord cu toții ca sunt bani pierduți. Nicăieri in lumea asta nu a funcționat sistemul sa luam de la toată lumea ca sa dam la câțiva… eu vorbeam aici de opțiunea de a te folosi de banii din pilonul 2 așa cum vrei sau cum ai nevoie. Nu e corect sa dai bani către un fond privat(inca o data, nu vorbim de pensiile de la stat) și sa nu ii poți folosi doar dacă ipotetic atingi 65 și încă te afli in România. Faptul ca in România și in majoritatea Europei nu ai opțiunea de 100% privat pentru pensii și sănătate este vina sistemului de funcționare a statului. Nu exista asemenea utopii… dar pe de alta parte, nici fondurile de pensii, care sunt doar niște conturi de economii pana la urma urmei nu îți pot îngrădi accesul la banii tai. Poate ca pentru unii s-au ivit oportunități de afaceri iar banii aia ar prinde bine sau sunt in faza terminala și vor sa facă înconjurul lumii. Motivele sunt nerelevante, iar in discuție intra sistemul, nu ce fac oamenii cu banii dacă ii retrag. Și hai sa nu punem drobul de sare la înaintare, fondurile ar trebui sa alerge după banii ăștia și sa fie și un pic concurențiale… iar in privința sistemului public de pensii exista doar o soluție, colapsul.

    • @Hk2a
      Perfect de acord cu tine. Eu spre exemplu am parasit tara si as vrea sa-mi retrag economiile din acest fond. Si, sincer, astept cu nerabdare aplicarea noilor reglementari in privinta asta. Pensia privata trebuie sa fie optionala, nicidecum obligatorie. Fiecare decide pentru propriul viitor referitor la destinatia economiilor. Partea proasta este ca, intr-adevar, economia va pierde cel putin pe termen mediu pentru ca romanii nu au acea educatie financiara necesara crearii unei armonii investitionale reciproc avantajoasa in Romania. El este interesat doar de prezent, de matz si de distractie ca „doar o viata are”.

    • De 27 de ani sunt plecat din romania si nu pot concepe ca încă sunt tineri care habar nu au de comunism, de “împărțirea avuției”… ma tem ca sunt slabe șanse ca sa vedem o îmbunătățire a situației….

  3. Poate ca romanii sunt prea prosti sa aiba economie. Poate ar trebui sa invete sa voteze intai si apoi vor avea si economie, cand conducerea tarii nu va mai fi ticaloasa.

  4. Trebuia taiata pisica odata si odata, s a terminat cu economia socialista, hastagrezistilor, gata cu intinsu de mana! La munca cu voi derbedeilor,exista viata si dupa “piata”!!!

    • Se pare ca si-o atarnat asistat din nou poza cu putin pe perete, ieri erai gol golut pe aici. Dar cu draghici nu ai poze ? Sau pe alea le tii doar in baie…

    • Esti prea tantalau gigică! Întotdeauna am poza!