G4Media.ro

Petiţie a medicilor pentru deschiderea Spitalului Colentina şi către pacienţii non-COVID: unitatea…

Sursa Foto: Pexels.com

Petiţie a medicilor pentru deschiderea Spitalului Colentina şi către pacienţii non-COVID: unitatea cu 867 de paturi tratează în prezent mai puţin de 100 de persoane asimptomatice cu coronavirus

Medici, cadre medii şi personal auxiliar de la Spitalul Colentina au semnat o petiţie prin care solicită redeschiderea unităţii medicale şi pentru pacienţii non-COVID, invocând faptul că unitatea cu 867 de paturi tratează în prezent mai puţin de 100 de persoane asimptomatice cu coronavirus, relatează Agerpres.

„În situaţia actuală, după depăşirea vârfului pandemiei, în care există o răspândire comunitară a virusului, când toate unităţile spitaliceşti ar trebui să fie capabile să gestioneze pacienţii suspecţi şi confirmaţi cu SARS-CoV2, blocarea globală a uneia dintre cele mai performante unităţi spitaliceşti multidisciplinare din Bucureşti este total lipsită de logică! Este evident, aşa cum a fost şi până acum, că pacienţii noştri nu pot fi preluaţi de alte spitale în aceste condiţii. Cu toate acestea, deşi spitalul a depus de o săptămână toată documentaţia pentru obţinerea avizului temporar de funcţionare, la Direcţia de Sănătate Publică (pentru a da posibilitatea şi celorlalţi pacienţi, de a se adresa spitalului, nu doar a celor COVID), eliberarea acestui document întârzie în mod nejustificat, invocându-se mereu alte pretexte”, se arată în petiţia semnată în prezent de aproximativ 300 de persoane.

Autorii subliniază că spitalul trata până în luna martie peste 20.000 de pacienţi în fiecare lună, „cei mai mulţi pentru probleme de sănătate severe, foarte multe intervenţii medicale fiind unice la nivelul ţării, iar unele chiar şi în lume”.

„La declanşarea pandemiei cu coronavirus, am înţeles nevoia de a ne implica pentru salvarea vieţilor semenilor noştri care s-au îmbolnăvit; am răspuns imediat solicitării Ministerului Sănătăţii de a ne implica, în formula de spital suport COVID. Dar această participare nu se putea face decât în limitele expertizei noastre de specialitate (nefiind medici cu specialitate de Boli infecţioase), pentru a evita malpraxisul. Şi totuşi, pe lângă pacienţi cu probleme care ţineau de specialităţile noastre, am primit şi am îngrijit şi pacienţi asimptomatici, dar infectaţi cu SARS-Cov2. Am înţeles acest lucru ca pe o consecinţă a unei situaţii excepţionale, temporare, de urgenţă”, precizează sursa citată.

Semnatarii menţionează însă că România nu a fost afectată de valul pandemic atât de grav, precum ţări ca Italia, Spania sau Statele Unite, iar în lunile martie şi aprilie, spre vârful pandemiei, la Spitalul Colentina au fost internaţi 400 de pacienţi, care au fost îngrijiţi de nu mai puţin de 258 de medici şi de aproape 1.000 de asistenţi medicali, personal medical auxiliar, biologi, biochimişti şi farmacişti, „cu toţii de alte specialităţi decât cea de boli infecţioase”.

În prezent, în spital sunt internaţi sub 100 de pacienţi, „majoritatea dintre ei asimptomatici şi fără alte probleme de sănătate care să necesite spitalizarea”, dar „spitalul este în continuare blocat, redus la o minimă activitate în afara profilului său medical”.

250 de medici, pentru formarea cărora s-a investit considerabil, se deprofesionalizează, fiind forţaţi să lucreze într-un domeniu în care nu sunt specializaţi, confruntându-se cu nemulţumirea pacienţilor asimptomatici (şi a familiilor lor), internaţi în spital doar pentru izolare, pe care cei mai mulţi o consideră nejustificată. Această abordare, ciudată din punct de vedere medical, a determinat Avocatul Poporului să lanseze o procedură de «monitorizare pentru suspiciunea de tortură şi rele tratamente aplicate pacienţilor cu COVID», demers profund umilitor pentru întreg personalul medical, care nu e responsabil de modul în care se face internarea în spitale a celor depistaţi cu infecţie SARS-CoV2, dar îşi face meseria cu bună credinţă şi în condiţii dificile”, se arată în petiţie.

Semnatarii menţionează că, în toată această perioadă, „zeci de mii de pacienţi non-COVID au fost lipsiţi în mod inacceptabil de serviciile medicale la care aveau dreptul şi de care depindeau„.

„Strategia este profund periculoasă pentru pacienţi, dar şi costisitoare pentru spital şi pentru sistem, determinând o risipă de resurse materiale şi financiare dificil de justificat şi de recuperat. După ştiinţa noastră, Spitalul Clinic Colentina, din raţiuni neclare, (proximitatea faţă de Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Prof. Dr. Matei Balş’ este greu de invocat, atâta timp cât pacienţii au fost mereu transportaţi cu izoleta şi cu ambulanţa), a fost singurul spital din ţară de o asemenea dimensiune şi fără compartiment de boli infecţioase, închis în totalitate accesului general”, mai reiese din petiţie.

Spitalul Clinic Colentina se află în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Citește și Tătaru: Ar trebui să se vadă un efort şi din partea managementului spitalelor de suport COVID pentru a reveni la normalitate. E nevoie de circuite separate pentru pacienți

Sursa Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Dupa ce acesti macelari din sistemul medical mai rau ca parnaile romanesti au primit tot ce au cerut, se sufoca acum fara spaga la serviciu si doresc revenirea la cum era inainte: pacientul mort de de la tot felul de bacterii dar in scripte operatiile reusite si la legist orice dar numai infectie intraspitaliceasca nu! Cand ei n-aveau nimic toti erau in medical si nici nu doreau sa treaca cumva pe la serviciu, dar pacientii pot fi tratati oricum, sistemul nu e pentru pacienti, e pentru personalul medical!

  2. Pentru toti comentatorii negativi. Cand o sa faca mama dvs infarct, TPSV, ocluzie intestinala, si o multime de alte chestii noncovid, duceti-o unde va indica dna Firea sau ministeru sanatatii, nu la Colentina. Oameni buni, oamenii mor de mult mai multe afectiuni decat cele asociate covid.

    • Da, dar asta da bine in statistici, ne poate arata cite un magar ca nu e gluma cu covidul (sigur ca nu e gluma, dar nu merge asa), „iata cu cit a crescut mortalitatea generala in lunile cu covid”. Pai a crescut daca-i lasati sa moara pe pacientii (sute de mii) care au nevoie de tratament si nu-l pot avea.

  3. Nu, dacă cineva face un infarct este lăsat pe mana sistemului medical. Nu are nici o șansă.

    • Esti pesimista. Bineinteles ca are o sansa. Sa ia o infectie intraspitaliceasca.

  4. I-as ruga pe cei care comenteaza negativ la adresa medicilor care au semnat petiția să se pună și în situația celor internați cu forța (!!!) în spitale.
    Faptul că sunt lipsiți de libertate – fără motiv și fără explicație – nu este decât parte a problemei.
    Și mai grav, asupra lor sunt testate medicamente experimentale pentru Covid-19, care au efecte secundare și care le pun viața în pericol.
    România este în prezent teren de testare a diverselor tratamente create de companiile farmaceutice și care le pot aduce acestora miliarde de Euro. De ce în România? Fiindcă aici se poate să fie internate forțat și ținute sub lacăt și sub paza poliției persoane cu simptome minore sau fără simptome, care sunt ideale pentru testarea de medicamente. Aceștia sunt testați periodic, pentru a se vedea efectul diverselor tratamente asupra celor internați.
    România – o țară de cobai.
    Sper ca Avocatul Poporului să lămurească cât mai curând și să oprească aceste activități sinistre.